MØTER / REFERAT


For nyere referater, se  REFERAT 2023 - 2024



Rotary møte 20.mars 2023


Besøk av Harald Udnæseth, foredrag om Totenåsløyper

Totenåsløyper og eierskap: Toten troll 40%, ØTS 30%,Lensbygda IF. 30%.


I starten var det 2 maskiner, en gikk Lensbygda- Gransmark runden, den andre i Karidalen og fraktet til Torsetåsen og kjørt der.

Ble jobbet med å starte et løypeselskap, etter 3 år ble Totenåsløyper stiftet i 1995.

 Første maskin kjøpt inn i 1995, en Montas. Pana i 2007, siste maskin/ nyeste er « oksen»kjøpt brukt i  2014 som er en to sporet maskin.

Garasje til maskiner og verksted ble bygd i 2008 på dugnad.

Det kjøres 16,5 mil med løyper med 3 maskiner og 2 scootere.

Starten på sesongen med snø,kjøres det med scootere som pakker snøen,før de store maskinene legger spor.

Maskinene blir også brukt til å frakte saker til og fra Rausteinshytta. Eks.byggevarer, matvarer, frakt av septisk tanker ned og opp.

Løypelaget setter opp mye skilt og skifter ut skilt.

Lodd 3,4,5 har tilsammmen ca.650hytter, hvor det henges på døra en pose med kalender og giro som er frivillig å betale.De får inn et betydelig beløp på dette.

De arrangerer Totenåsløpet som er et skirenn på 42,5km med start og mål på Lensbygda. Iår ca. 50 løpere.

På høsten er det mange dugnads timer med rydding av kratt og småtrær. Det er minst 3500 timer på Totenåsløyper, en kjerne på 10-12 personer ,men hvor flere blir med når det trenges. Stor frivillighets ånd på bygda.

Hittil iår er det brukt diesel for 200.000kr. På høsten bygges det mange bruer, eks.ble det bygd en solid bru i 2022 hvor bare imprignert materiell kostet kr. 27.000kr. Så mye penger blir lagt ned i løypenettet.

De fleste maskiner kjører om kvelden og natten. Dette grunnet sikkerhet og at de ser bedre konturer når det er mørkt.

Det er mye vedlikehold med maskinparken. De har flinke karer som jobber frivillig mange timer med reprasjoner. Ikke artig når belte på en maskin faller av langt uti skogen i dyp snø en kald vinternatt!!

De fleste løypene blir kjørt opp på skogsveier,under høyspentledninger eller på myrer. Slik skåner de naturen og hensyn i trafikk.

Inviterer og har møter med andre løypeforeninger rundt og deler kompetanse.

Usikker på spørsmål hva omsetning er pr.år.

Utgifter varierer ut fra reperasjoner,men ca.400-500.000 pr.år.

Pr.dags dato gjeldsfri.

Tilslutt blir det utdelt Paul Harris til Harald. Han ble meget overrasket og rørt. Presiserte at det er mange som står bak alt dette, men vi er vel alle enige i at Harald har vært en stor pådriver i alle disse årene.

President Mikkel overrekte.

Ref. Margrethe                                    

Referat fra 6.mars 2023


Etter noen korte innledende meldinger fra presidenten ble to av medlemmene, Eilert Nyhus og Tor Finstad gratulert med nært forestående gebursdager. 

Deretter fikk Johan Dyste ordet for å gi oss dagens 3 minutter.  Temaet var skogen og dens betydning som ressurs på mange plan.  

De fleste er klar over at Ø.Toten er en av de største landbrukskommunene i Norge. Men kanskje ikke klar over at kommunen vår også er en betydelig skogbrukskommune.  

Rundt 1980 ble vi rammet av en betydelig skogdød som førte til at det ble plantet md ny skog. Dette har i sin tur ført til rekordstor tilvekst.  

Skogen er en viktig bidragsyter til å rense lufta for CO2. Årlig bidrar skogen til å binde rundt 4 mill tonn. 

 

Dagens foredragsholder var Jorun Vang, kommunikasjonsrådgiver i Hamar bispedømme. 

Tema: «Den gode hjelper» - Hvordan være et godt medmenneske for noen som trenger ekstra omsorg og støtte i hverdagen.  

Et godt og tankevekkende foredrag. 

Når ei krise rammer kan vi reagere på mange ulike vis.  Både følelsesmessig og kroppslig. Da skal den som står utenfor og ved siden av huske på at «den beste medisinen for et menneske er et annet menneske». Vi har alle skarpe svinger i livet. Det er da viktig å ha noen å støtte seg på. Alle har en mulighet til å bidra og vi skal ikke nøle med å gjør det. I sorg og vanskelige situasjoner i livet gjør vi en forskjell for den som er rammet ved at vi på ulike måter viser at vi bryr oss. Støtte og bekreftelse er viktig i tunge stunder. I hvilken form støtten gis er mindre viktig enn at den faktis gis, at vi viser at vi er der for den det gjelder. 

Sorg kan gi seg mange ulike utslag, noe vi må være åpne for. Menn har ofte vanskeligere for å håndtere sorg og krevende livssituasjoner enn kvinner. Det er også flest menn som begår selvmord. Menn snakker ikke så ofte om følelser, har ofte mindre sosiale nettverk og oppsøker sjelden hjelp. Å være åpen og tørre å spørre når vi ser at noen har problemer kan være et viktig bidrag og gjøre en avgjørende forskjell.  

Mennesker i sorg eller andre former for kriser kan reagere urasjonelt og uforutsigbart. Det er derfor viktig å være tålmodig å ikke være redd for å bli avvist, men tørre å gjøre gjentatte forsøk på kontakt uten å være pågående. Å vise at man bryr seg og ha tålmodighet til å gjøre det over tid er sentralt. 

Den gylne regel er i denne sammenhengen som generelt i livet sentral: 

Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg! 

Johs - referent

 

referat fra 20/2-2023

Skulle hatt foredrag av professor fra ntnu i dag, dette ble avlyst pga sykdom. Foredraget finner derfor sted på Bygdestua , 24/04-2023 .

Klubben har gitt bidrag til agregater til Ukraina, forsendelse går som planlagt.

BJørn har meldt seg på til pets på dombås.

Jørgen sørheim deltar på ryla- på Hovdetun , Gjøvik. Kurs for unge i ledelse.

Bjørn holder 3 min. Forteller litt om hvor mange brød som blir kastet hver dag. det kastes ca 300000 brød hver dag, til et brød brukes det 1/2 kg mel, dvs at 30000 tonn korn i form av brød blir kastet.

hovedforedrag blir i dag av helenes foreldre, som forteller fra helenes opphold i argentina.

foreldrene takker for at plassen vi ga til dattera, helene, da den nsom skulle ha reist herfra trakk seg.

Hun bor i olivara , liten by 4 timers kjøring fra buenos aires.

folket der oppfattes som positive og fornøyde.

de har sommerferie nå, til 1/3.

hun har fått reise mye rundt i OMRÅDET OG SETT SEG RUNDT.

FAMILIENE SAMLES I HAGEN HOS HVERANDRE TIL HYGGELIG SAMVÆR.

fAMILIEN TIL hELENE SNAKKER LITT ENGELSK., vÆRT PÅ 1 UKES TUR MWS KLASSEN SIN, FIKK SE MANGE FINE STEDER UTE PÅ LANDET.

hatt store utfordringer med søknad om opphold i Argentina.

alle familiene var ikke "på plass" da hun ankom argentina. HElene har bakt pepperkakehus til familien hun har bodd hos nå. I slutten av april skal alle utvekslingsstudentene på rundtur i Argentina.

Randi


søk på Bedriften Pyrotec på Kapp  6. februar.

Pres mikkel presenterte oss, og Adm Dir Gjermund moen presenterte og viste fram ingeniørbedriften som ble startet i 1986. dreiv i mange år under navnet Rapp bomek og ble ledet fra bodø. i 2022 skilte de lag, bodø fortsatte i offshore mens pyrotec fortsetter å produser branndører for byggemarkedet i norge. de er ledende der, konkurrenten er svensk. leveransene går gjennom byggevarekjedene til små og store prosjekter - eks. deichmannske i oslo.

de interne selgerne beskriver alle detaljer som går digitalt til produksjonens datastyringer. vi vandret gjennom hallene, og så råvarer, maskiner, halvfabrikater og ferdige dører. 1 mann produserer 2,8 dør pr dag, og produksjonstida har gått fra 12 uker til 12 timer.  Det er i alt 25 ansatte som er meget kompetente og engasjerte i produksjonen. 

Det er stadig utvikling i materialvalg og utførelser av dørene som blir teste og godkjent eksternt. Utallige varianter blir produsert - både i størrelser og utforminger. 

Gjermund moen var meget engasjert og fortalte masse detaljer om produktene og om prosjektene de hadde levert til. det var ikke uvanlig at de overtok prosjekter som var mislykket fra andre leverandører og som måtte rettes opp.       Vi var imponert over å ha en slik oppdatert og dedikert bedrift på østre Toten.

Ref: PS


Referat ØTR 23.jan 2023  toten folkehøgskole

Tilstede: Per S, Hans S, Ole Harald, Tor F, Jan S, Bjørn m datter, Hans, Trond, Eva, Johs, Margrethe, Mikkel, Johan, Ragnar og gjest Terje Granum.

Foredragsholder Live Hogstad, rektor Toten Folkehøgskole, og band: Lisa, Aleksander og Amund.

3 min: Hans F tok utfordringen på sparket og snakket om boka "Fedre og sønner" av Dag Steinfeldt. Boka tar for seg 5 generasjoner i Steinfeldt-familien og beskriver historien, og Hans anbefaler boka.

Jubilanter: Johan fyller 75 år- gratulerer!

Foredrag: Live Hokstad om Toten Folkehøyskole og Uganda/ Rwanda prosjekt.

Toten folkehøgskole ble stiftet i 1882, og er blandt de eldste av dagens 85 folkehøgskoler. Live dro linjer tilbake til tiden hvor skolen ble startet.

Hovedfokus er folkeopplysning og almendanning, og med bærekraftsmålene Utdanning og likeverd som rettesnorer. Undervisning er delt med ca 15 t linjeundervisning og 20 t almenundervisning pr uke.10. og 11. mars skal elevene framføre musikal på Skreia Kulturhus.

2.mars drar 6-7 stykker fra TFH til Uganda og Rwanda. Live har vært der 12 ganger tidligere, og fortalte utfyllende om disse landene. TFH bidrar i tidsbegrensete prosjekter, og er opptatt av det lokale og menneskemøter. Prosjektet denne gang er blant Twa/ Batwa folket, nomadisk urfolk som har bodd i skogene i grenseområdene. Det er bygget en ungdomscamp i Rwanda, som TFH skal bidra inn i - på de lokales premisser.

Mikkel takket Live for fint foredrag og bandet som midtveis i foredraget framførte musikalsk innslag.

Referent: Ragnar

05.12.22: REFERAT MEDLEMSmøte  

President Mikkel ønsket velkommen.

Dagens 3-minutter var ved Hans Stabbetorp. Han tok for seg hvordan «alt var mye bedre før.» Han var bl.a. innom dette med at tidligere tiders komikere og TV-underholdere var mye bedre enn dagens, om det virket som om de først og fremst var opptatt av å underholde seg sjøl. Likeledes mente han at i disse VM- tider så vi hvordan dagens fotballspillere bare spilte ballen mellom seg på midtbanen, mens før i tiden visste fotballspillerne hvor målet stod og poenget var å score så mange mål som mulig. Posten var mye bedre før med daglige postutdelinger og en porto som var forutsigbar. Avslutningsvis nevnte han noe som vi ikke hadde før, og som derfor ikke kunne sies å være bedre enn før, nemlig mobiltelefoner og internett samt droner. Imidlertid kan det kanskje stilles et spørsmålstegn ved hvor mye bedre verden er nå som vi har fått disse moderne «tingestene».

Så minnet presidenten på at neste møte er 19.12 med Georg Mathiesen. På dette møtet skal alle ha med seg en gave til juleutlodning. Videre ble det tatt opp dette med at våre Rotary-møter i utgangspunktet er åpne møter, dog med unntak av de gangene det er interne saker/komitemøter på programmet.

Hovedsaken denne gangen var arbeidet med rekruttering av nye medlemmer. Vi inviterer potensielle nye medlemmer til et info-møte mandag 09.01.23. Margrethe hadde så en gjennomgang av alle forslag på mulige kandidater og hvem som har ansvar for å ta kontakt med disse og forhåpentlig få dem interessert til å komme på info-møtet 09.01.23.

NB: Det ber viktig å gi Margrethe beskjed om hvem som kommer i god tid før 09.01.23. Det er også viktig at vi alle tenker igjennom om vi på 1-2 minutter kan si noe om egen begrunnelse/erfaring med Rotary.

Referent: Tor Hærdig           

REFERAT MØTE 07.11.22. sommerens utvekslingsstudenter

Presidenten ønsket velkommen.


Kveldens 3-minutter var ved Per Yngve. Hans tema var  dette med synlighet – at det er viktig at vi i Østre Toten Rotary er så synlige som mulig.  Minnet oss alle på at vi har caps vi bør bruke i forskjellige sammenhenger . Likeledes har vi pins av forskjellige slag  - slips for mannlige medlemmer – gule vester for å nevne noe. Klubben har også gått til anskaffelse av en Roll Up, som for øvrig var utstilt  i møterommet.

Kveldens hovedprogram var Ingeborg og Martha Holje (sistnevnte var på arbeid denne kvelden og derfor representert ved mor). Begge hadde deltatt på sommercamp i regi av Rotary – med støtte fra vår klubb.

Ingeborg fortalte fra sitt opphold i Egypt i perioden 23.07-02.08.22. Det hadde vært litt over 60 deltagere fra hele verden. Fra Norge hadde det -i tillegg til Ingeborg - også vært med en jente fra Moss. Det hadde vært et meget variert, interessant og spennende program. De hadde opplevd bl.a. biblioteket i Alexandria, pyramider, Luxor, båt på Nilen, ridd på kamel – for å nevne noe. Det egyptiske vertskapet – reiseledere og guider – hadde vært meget hjelpsomme og passet på godt på alle deltakerne. Sikkerheten – som det kanskje kan være grunn til å være opptatt av i Egypt – hadde vært meget godt ivaretatt.

Deretter fortalte moren fra Martha sitt opphold i Sveits. Også der hadde det vært deltakere fra hele verden, men ikke så mange i antall som i Egypt. Overskriften på programmet for oppholdet i Sveits hadde vært «Sports and hiking camp in Switzerland». og det hadde vært et opplegg med mye fysisk aktivitet. I det hele tatt måtte man være i god fysisk form for å være med på denne turen til Sveits. Også Martha – som Ingeborg – hadde kommet hjem fra sin tur med gode opplevelser og rik på minner. Begge hadde fått nye venner fra andre deler av verden, venner som de har jevnlig kontakt med. Begge ville på det varmeste anbefale andre ungdommer å søke om å komme med på lignende opplegg i regi av Rotary.

Referent: Tor Hærdig.        


REFERAT ROTARY MØTE  12. SEPT.2022   KRIGEN I UKRAINA

Pres elect  Bjørn Molteberg ledet møtet i presidentens fravær, og ønsket alle velkommen.

Bursdagsbarn: Mikkel 16. sept.

Johs. Dysthe reflekterte rundt begrepet demokrati i sin 3.minutter.

Hovedinnlegget var ved Hans Chr. Hveem Kjølseth, fra UD - oppvokst på Toten. Han takket først for å ha vært vår utvekslingsstudent for 20 år siden.

22.02.2022 startet Russland invasjonen av Ukraina. Men de første som varslet om mulig invasjon gjorde det allerede for ca 1 år siden.  Det var nå allerede ca 12 mill flyktninger – 5,2 mill utafor Ukraina. Neste 6,000 sivile er drept, 16 000 – 22 000 russiske soldater og 5 500 -11 000 ukrainske likeså. I utgangspunktet trodde våre eksperter at Ukraina ville være slått i løpet av en måned. 

Av vestlig våpenhjelp har USA bidratt med 90 %. I utgangspunktet sender ikke Norge våpen til land i krig, men i forhold til Ukraina har Norge gjort et unntak.

Sanksjoner: Norge trekker seg nå i hovedsak ut av Russland. Men Russland er ikke så svekket av sanksjonene som Vesten i utgangspunktet trodde pga salg av olje og gass.

Så å si hele Natos østflanke er forsterket – unntatt i Norge. Sverige og Finland er i ferd med å bli Nato-medlemmer, og det er økte forsvarsbudsjetter i Nato-landene.

Kina balanserer følsomt, for landet her store økonomiske interesser i Vesten som de ønsker å ivareta.

Hva angår globale rammevirkninger så er svært alvorlige forhold som matmangel, energikrise og generelt høyere priser i utvikling.

Ref. Tor H.


REFERAT ROTARY MØTE  29. AUG.2022

Møtet ble ledet av presidenten.

Det ble klappet for følgende fødselsdager: Torfinn 30. august  Eva 31. august.

Lasse takket for blomster til sin 75 års dag

3 minutter ved Randi:  Kunst og kultur i krigstid i Ukraina.

"En teaterdirektør, en gatekunstner og en musiker i Kharkiv om kunstens oppgaver i krigstid ; det blir LATTER MOT BOMBENE.

Hva skal vi med kunst i krigstid? Spørsmålet blir satt på spissen i forbindelse med krigsutbrudd i Ukraina.

Det finnes utallige fortellinger om hvordan sjela sakte krymper når folk ruger i tilfluktsrom og kjellere uten å få åndelig næring! – når bombene faller med drønn.


Skuespillere, instruktører, dramatikere, poeter, kunstnere og musikere sier alle som en; at det først er i krigen at spørsmålene « hva skal vi med kunst og «hva er hensikten med kultur utover skjønnhet og noen timers tidsfordriv» stilles på  spissen av teaterdirektør og kunstnerisk leder ved det tradisjonsrike dukketeateret i Kharkiv , Oksana Dmitrieva. Det første spørsmålet hun og hennes kolleagaer stilte seg da krigen brøt ut , var: Vi er helt unyttige, for hva kan vi bidra med?

Leger, sykepleiere, signalteknikere, bakere, skomakere, militære …… de har en konkret funksjon   -- men ….snart innser du , dypere enn før, at det er kunsten som kan fange sin tid og stemning. Det er den som undersøker hvordan redselen, sinnet, hatet, angsten, lengselen og drømmene påvirker krigens mennesker, sier Oksana.

  • I vårt aktuelle stykke om massakren i Butsja vil jeg sammen med de unge karakterene grave fram det naive, forunderlige og forventningsfulle fra det dypeste mørke. Spesielt under en krig må vi hver og en stille oss spørsmålet: Hvordan opprettrettholder vi vår menneskelighet når ondskapen får feste seg i øynene våre?

Den som ler når verden brenner, tør fremdeles å håpe. Uten håp eksisterer ikke motstanden; derfor frykter diktatorer som Putin latteren.


Skrevet av gatekunstner Gamlet  Zinkivskyi.

Vil Putin at den ukrainske kunsten og kulturen skal få folk til å møtes, forundres, la seg forføre og elske? Spør han retorisk og fortsetter : Altså, mennesket må få glede seg og le igjen.


Den som ler når verden brenner, tør fremdeles å håpe. Uten håp eksisterer ikke motstanden; derfor frykter diktatorer som Putin latteren.  Sånn jeg har forstått det, liker en god del europeiske høyreekstremister  og  nasjonalister Putin.

Snart innser du, dypere enn før, at det er kunsten som kan fange sin tid og stemning."

Dagens tema:

-refleksjon, - sjølransakelse,  - hvordan ha det bedre, - mer meningsfylt for andre

Det ble bestemt å holde styremøte på teams på onsdag for å fastsette rammene for jubileumsfeiringen. Forslagsstillerne sender fødselsår og yrkestittel på de som er foreslått som nye medlemmer til Ragnar. Deretter sendes listen ut på nytt med frist 12. september for å komme med innvendinger.

Ref: H.L.



REFERAT ROTARY MØTE  15. aug.2022    pRESIDENTENS KVELD

Vår nye president, Mikkel, ønsket velkommen til nytt Rotary-år – i særdeleshet ønsket han velkommen til vår utvekslingsstudent fra Argentina – Celina.


Flg. hadde hatt fødselsdag i løpet av sommeren: Per Yngve 29.06 – Bjørn 09.07 – Trond 19.07. En spesiell fødselsdagshilsen til Lasse, som blir 75 den 23.08.

Celina introduserte seg sjøl. Hun kommer fra en liten by i Argentina med ca 8000 innbyggere. Det er først og fremst jordbruk som er leveveien for befolkningen der. Begge foreldrene er Rotarianere – moren er president inneværende år. Hun har en eldre bror som er student, og som også har vært utvekslingsstudent i Rotary- systemet.

Mikkel orienterte om e-poster vedr. nominering til distriktets guvernør for 2025-26 samt Lovrådsrepresentant for perioden 2023-26. Dersom noen har forslag å komme med, vil Mikkel gjerne ha disse så snart som mulig. Fristen for innsending av forslag til distriktet er 15. september.

Videre orientert Mikkel om distriktskonferansen i nabogrenda 23-25 september. Mikkel har sendt ut e-post om dette 11.08.22. De av oss som er interessert i å delta, melder seg på til Bjørn med frist 23.08.

Johs, Jan Steinar og Mikkel hadde vært våre medhjelpere fra vår klubb på Hunn Rotarys sommerleir for barn. Dette hadde vært en svært positiv erfaring og opplevelse. Mikkel kom med innspill om hvorvidt dette  kan være aktuelt for oss å engasjere oss ytterligere i neste år, da kanskje fortrinnsvis i samarbeid med en eller flere andre klubber.

Mikkel gikk gjennom handlingsplanen for inneværende Rotaryår. Det er særlig tre temaer som vil være i fokus: Rekruttering, markering av 50-års-jubileet og arbeidet med et godt program for klubbmøtene.

Når det gjelder rekruttering, bes alle medlemmene sende inn forslag på nye kandidater til Margrethe. Dette skal skje i løpet av en uke nå etter dette klubbmøtet, og de personene vi foreslår skal ikke være forespurt av forslagsstiller. Dette skal være personer vi tenker oss kan være aktuelle.  Videre arbeid med å «sortere» i forslagene vil medlemmene bli orientert når forslagene foreligger. Det kan f.eks. være forslag som er kommet inn som allikevel av forskjellige årsaker ikke synes aktuelle. Deretter vil arbeidet med å kontakte aktuelle, nye medlemmer bli fordelt på klubbens medlemmer. Forhåpentligvis vil vi kunne presentere og ha opptak av nye medlemmer når distriktsguvernøren kommer på besøk mandag 24. oktober. Viser for øvrig til e-post fra Mikkel datert 01.08.22

Hva markering av 50-års-jubileet angår, vil dette bli en stor oppgave først og fremst for programkomiteen og kamerat- og festkomiteen, men også hver enkelt av oss. Mikkel kastet fram en tanke om at kanskje kan et seminar om yrkesetikk være aktuelt, og også en markering med bevertning, partnere og gjester. Men dette må som nevnt ikke minst de to komiteene gå videre med.

Klubbens årsmøte: Mandag 10. oktober vil kunne være en aktuell dato for dette.

Mikkel orienter om en ordning andre klubber har med at de ukene det ikke er klubbmøter, så kan komiteene/andre ad hoc-grupper ha møter på TEAMS.


Avslutningsvis minnet Bjørn oss på å inkludere Celina i aktuelle sosiale opplegg/arrangement/invitasjoner til eget hjem. Dette vil være meget viktig for at oppholdet hennes hos oss skal bli så vellykket som mulig.

Ref. Tor H

REFERAT ROTARY MØTE MANDAG 30. MAI 2022

President Ragnar ønsket velkommen til kveldens møte med hovedvekt på komitearbeid.                                                        Margrethe tok i sine 3 minutter for seg fastlegeordningen som etter hvert har utviklet seg til en pasientkrise. Med sitt mangeårige virke ved Raufoss kommunelegekontor kjenner hun situasjonen godt. Manglende rekruttering ved at færre tar spesialisering i allmennmedisin fører til at fastlegehjemler blir stående ubesatte. Mange ulike pålagte oppgaver i tillegg til legepraksisen fører til svært høy arbeidsbelastning og lange arbeidsdager. Svært mange yngre fastleger finner det vanskelig å kombinere praksisen med et normalt familieliv. Kommunene har satt i gang ulike tiltak for å avbøte mangelen på fastleger, og noen har lykkes deriblant Østre Toten.

Geirid oppdaterte medlemmene om status for ungdomsutvekslingen hvor det nå er skaffet 3 vertsfamilier for utvekslingensstudenten fra Argentina.

Ragnar minnet om sommeravslutningen med presidentskifte som blir 13. juni.

Som medhjelpere til sommerleiren som Hunn/Gjøvik rotaryklubb arrangerer i begynnelsen av august, meldte 4 av medlemmene våre seg.

Mikkel som innkommende president for neste rotaryår orienterte om sine foreløpige tanker om ledelse og arbeid i komiteene. Medlemsutvikling og rekruttering til klubben har høyest prioritet. Alle har et ansvar for å foreslå nye medlemmer – dette kan ikke legges til medlemskapskomiteen alene. Programkomiteen er viktig for engasjerende og interessante møter.  Komiteen styrkes med 2 medlemmer. Mikkel kommer tilbake med detaljert sammensetning av komiteene.

Tre av medlemmene ble gratulert med nær forestående fødselsdager. Men, den største gratulasjonen mottok dog president Ragnar som i løpet av møtet fikk den gledelig beskjeden om at han var blitt bestefar.


Referat Rotary møte mandag 16. mai 2022 

Eva Robert Brodacki

Kantor i Hoff kirke, Eva Robert Brodacki, holdt et åpent og oppriktig foredrag kalt «Mitt yrke og mitt liv». Han innledet med å spille et preludium av sin landsmann polske Chopin.

Chopins preludium fremkalte lyse og mørke stemninger som en virkningsfull åpning til fortellingen om Eva Roberts liv.

Fra tidlig barndom i en stor blokk i en storby, Lublin i Polen, omringet av asfalt og biler, fant han det vanskelig helt fra fireårs-alderen å finne seg til rette, både blant gutter og jenter. Han følte at han var født i feil kropp, men opplevde at det var umulig å snakke med noen om det under oppveksten på grunn av skamfølelse.

Eva Robert begynte på musikkskole og utdannet seg som organist, ble orgellærer og universitetsprofessor ved musikkakademiet i Warszawa. Han flyttet tilbake til Lublin der han jobbet som domkantor med lange arbeidsdager. Livet som kunstner var viktig.

Han giftet seg og fikk to sønner.

Men etter hvert ble tilværelsen en kamp på liv og død mellom identitet og alkohol. Etter at Eva Robert overlevde en stor livskrise, klarte han å legge vekk alkoholen og akseptere seg selv som transperson.

Det var vanskelig å være transperson i Polen og Eva Robert bestemte seg for å flytte til Norge, først til Strandebarm og så til Toten hvor han har bodd i 10 år nå.

Han sa at de såkalt reserverte nordmennene har vært åpne og vennlige, og at naturen har en spesiell plass i hjertet.

Ryktet om trege totninger ble gjort til skamme da det ble samlet inn kr. 300 000 på rekordtid til det nye orgelet i Hoff kirke.

En gripende og personlig beretning om et liv i kamp med identitet og alkohol, ble avsluttet med de vakre og lindrende tonene til den polske komponisten Jacek Glenc.

 Ref. Geirid

REFERAT ROTARYMØTE  2. maI 2022.

Mikkel ledet dagens møte som innbytter for president Ragnar som meldte fravær. Kveldens 3-min ble sløyfet. I stedet orienterte Geirid om årets utvekslingsstudenter, og hun fortalte litt om Rotary’s gamle tradisjon med utveksling av studenter over landegrensene, som et internasjonalt arbeid for fred i vår urolige verden.

“Vår” utvekslingsstudent Helene (16 år) var tilstede på møtet og fikk anledning til å presentere seg. Hun skal reise til Argentina på ett års ophold, med skolegang, og hun ga uttrykk fore at hun både gruet seg og gledet seg til å være et helt år så langt hjemmefra. Hun kommer til å savne familie og venner - og kjæledyr, veldig!

Kveldens “hovedattraksjon” var celebert besøk av Stats sekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Kjersti Bjørnstad, som er født og oppvokst på gård like nedenfor Fauchaldplassen på Kapp, og hun var nær nabo til Mikkel i oppveksten. Hun fortalte om hverdagen og arbeidslivet i Kommunaldepartementet, sett fra hennes jobb som statssekretær og statsrådens høyre hånd. Hun la ikke skjul på at de siste årene med corona-pandemien og krigen i Ukraina har gitt enorme problemer i administrasjonen. Stor møtevirksomhet og reiseaktivitet over hele Norge krever et uhyre nøyaktig tidsskjema. Det var et veldig interessant foredrag som hun framførte helt muntlig og med god oversikt over de utallige problemstillinger de daglig måtte finne en løsning på. Hun kunne sikkert holdt foredrag i timevis, for det var nok stoff å ta av!

Referent Torfinn          

REFERAT ROtarymøte 19. april 2022.

Møteleder: President Ragnar Grimstad
3 min. Bjørn Molteberg. Andre saker: Litt om ungdoms utveksling
Hovedtaler var Ragnar Eltun  om Saltmannvegen over Filefjell i Valdres. Foredragsholders eget sammendrag er brukt som referat:

Ragnar Eltun: Saltmannsvegen over Filefjell

At det har vore omfattande ferdsel fjell-leies frå fjordbygdene på Vestlandet til grensetraktene på austsida av Filefjell alt frå tida for den første busetnaden og fram til midten av 1800 talet, er godt dokumentert. Valdres-bygdene var frå gammalt i stor grad sjølvforsynt med det meste av det dei trong, men mangla salt og sild som dei måtte hente på Vestlandet. Denne trafikken har gitt namnet til dei gamle vegleiene, saltman- og sildemannvegar, som gjekk den stuttaste og lettaste leia. Sjølv om det finst mange og sikre kjelder for denne trafikken gir dei få detaljerte opplysingar om kvar vegane eigentleg gjekk. Det næraste ein kjem for leia over Filefjell er i følgje Per Berg: «Saltmanvægen går frå Fosheim noråver førbi Semelenge, nordveståver Dingladn, ei stor slette på nokre hundre mål, norover etter Syndisvøtno, noråver Vang, over Skakadalen, nordåver fjellet o ner Lærdal».

I dette arbeidet har me leita opp og registrert dei gamle varderekkene som var ledesteinar for saltmannvegen over Filefjell. Me startar nørst i Skakadalen der DNT-stigen i stor grad følgjer den gamle leia opp gjennom Munin, over Muneflænane og mot utosen i Nedre Geitskinnfjorden. Herifrå går leia rett vestover Vardhovdflænane mot Svartekippa, og passerer på sørsida av tjernet ved dagens Sulebu. Heile dette strekket går vegen litt sør for DNT-stigen. Vidare går vegen ned dalen mot Nedre Sulevatnet der han kryssar over elva frå Øvre Sulevatnet, og følgjer sørsida av Nedre Sulevatnet. Frå vestenden av Nedre Sulevatnet går tråkket nord for Brunshaugtjørni og mot Høgde 1329  der det går fram i skaret mot Sauetjørn. Herifrå i går leia i lia på austsida av Sauetjørn og ned til utosen der saltmannvegen også kryssar Kongevegen. Vidare sør-vestover går vegen beinaste leia på turre rabbar og svaberg fram til bekkedalen som går mot Stovestølen. Ned bjørkelia mot Matbodstølen er det vanskeleg å finne merkinga, men frå Matbodstølen og ned mot utosen i Nedre Smeddalsvatnet er det godt merka med steinar. Vi stoppar ved Smeddalsosen. Vegen vidare mot Seltun i Lærdal er kartlagt og beskriven av Oddkjell Bosheim og Dagfinn Hegg-Lunde.

Alt i alt har me registrert 180 punkt på leia frå Skakadalen til Smeddalsosen som i hovudsak er enkle markeringsvardar, men også styrings- og retningsvardar. I tillegg vadestadar, tufter og moglege kvileplassar. Både ved Geitskinnfjorden og ved Nedre Sulevatnet er det gjort funn av mellom anna hestesko, frå mellomalderen. I rapporten argumenterer me for at ruta er enda eldre og går attende til jarnalder, truleg eldre jarnalder, og var i bruk fram til 1800 talet.  

Arbeidet er ikkje ferdig. Me ønskjer vi å få gjort arkeologiske undersøkingar på utvalde stader langs leia (mellom anna datering av tufter), for nærare stadfesting av når og kanskje korleis vegen har vore brukt. Vidare trur me det har vore ein tilkoplingsveg til saltmannvegen frå dei rike jarnutvinningsområda på Filefjell frå Børrelia i aust og heile vegen til Smeddalen i vest, der også St. Thomaskyrja må ha hatt ein plass. Denne moglege jarnvegen håpar me å kunne leite opp. I tillegg håpar me å kunne finne merk etter vegen vidare sørover i Vang og Vestre Slidre. 


REFERAT ROTARYMØTE 4. APRIL 2022.

Møte om Hekshus og Hekshuselva

Møtet ble ledet av president Ragnar.  Dette skulle vært utendørs på Hekshus, men værvarselet om snø tvang oss innendørs på Bygdestua.

 

Hovedprogrammet var foredrag av lokalhistoriker Svenn Sandvold om Hekshuselva fra Eriksrudtjernet i Vestre Toten til Hekshusstranda ved Mjøsa. Han viste også bilder og tekst.

 

Hekshuselva er milen lang, og får vann fra Eriksrudtjernet som ble oppdemt allerede i 1797. Da var det Hekshus Mølle og fra 1864 Hekshus Brenneri som nøt godt av oppdemmingen, Elva renner forbi Stenberg og Karidalen. Deretter forbi Dybdal der det lå en bygdeborg som nå er vanskelig å finne i terrenget. Allerede i 1911 – 4 år før bygdas elverk TKE kom i gang - bygde garden Berg sitt e-verk som ble drevet av elva.

 

Garden Hermanrud ble behørig omtalt. Der var det både sag, beinmjølsmølle og frørenseri som ble drevet av elva. Skytterlaget hadde skytebane der – 600 meters bane er sjeldent – banen var i bruk fram til nåtida. Videre ble Sagstuggua med originale folk, skibakken Furubakken med mange beinbrudd og Snekkerhaugen med treskjærerverksted omtalt. Idrettsplassen Fauchaldplassen var opprinnelig eksersersplass.

 

Garden Hekshus har navn som kanskje kommer fra hegg (evt heks) og blei på 1700-tallet eid av orgelbygger Jonas Rosendal som bygde det 2. orgelet i Hoff kirke,  

Enda eldre – allerede den 21.06.1344 - ble Heggshus Kvernbruk nevnt i et skinnbrev som fortsatt eksisterer.

Her var det kvern fram til 1863 da Hekshus Brenneri kom på plass i drift til 1948.

 

Hekshus Meieri eksisterte fra 1895- 1920. Ført ett år som meieri og så som ostefabrikk (blåmuggost) og til slutt mjølkemottak for Mjølkefabrikken under ledelse av den legendariske mykolog Johan Olsen Sopp. 

 

Sandvold avsluttet med nåværende Hekshus Camping der Kapp treningsbane tidligere lå. Der var det tidlig snøfritt og stor våraktivitet av tilreisende fotballag til dels langt utover rullesteinsstranda. Og helt til slutt:

Hekshuselvas Venner er nå dannet som et lag, så elva blir tatt vare på.

 

04.04.22

Ref. pys

REFERAT ROTARYMØTE 21. mars 2022

President Ragnar ønsket velkommen og et særlig velkommen til kveldens foredragsholder - Thomas Nyland.

Geirid orienterte om at 2 søstre gjennom ØTRK har fått plass på hver sin sommerleir i Europa. De var begge svært takknemlige for at ØTRK betaler et gebyr på kr. 1.000.- for hver av dem. Alle andre omkostninger dekker de selv.

Videre fortalte Geirid at det er avklart at ØTRK vil stå som avsenderklubb for en ungdom (Helene) fra en annen kommune. Hun skal til Argentina i august. Det vil også kunne bety at vi får en ungdom til vår klubb neste Rotary-år. Foreløpig er dette ikke helt avklart, heller ikke hvilket land vedkommende vil komme fra.

Mikkel refererte fra PETS-møte. Et viktig tema der hadde vært støtte fra Rotary til Ukraina. Dette vil vi bidra til, men foreløpig avventer vi nærmere avklaringer rundt praktiske forhold.

Tor F. takket for blomster ifm sin 85-årsdag. Han minnet oss også om at klubben vår er 50 år i år. Markeringen av dette vil vi komme tilbake til.   

Lasse hadde kveldens 3-min. Den handlet om vi bruker for mange ord i kirken. Fortalte om betydningen av stille 3-min, som ble brukt ved noen anledninger i kirken. Snakket også om bønnen som et uttrykk for tro.  

Thomas Nyland fra Seriøst Firma var kveldens foredragsholder. Firmaet har 3 ansatte – inkl. Nyland, og har vært virksomme i i 4-5 år. Firmaet skal produsere show og presentere artister og formidlere til et bredt publikum og næringslivet. Det firmaet kan tilby er humorister, show, foredrag og konferansier samt musikalsk underholdning. Omsetningen ligger rundt 7-8 millioner.

I 2018-19 hadde scene vært det viktigste. Etter 12.03.20 ble digitale tilbud viktige i tillegg til noe scene. De hadde også nytt godt av gode støtteordninger fra det offentlige.

Hva videre? Showproduksjon – artistformidling – management – kommunikasjonstjenester – kurs- og konferansepakker.

Ref.: Tor Hærdig           

REFERAT ROTARYMØTE 21. FEBRUAR 2022.

President Ragnar Grimstad ønsket velkommen og beklaget at det oppsatte programmet med Thomas Nyland fra «Seriøst Firma» måtte gå ut da Nyland var blitt coronasyk.

Han opplyste at det fortsatt var plasser ledig til RYLA på Honne, og oppfordret medlemmene til å finne aktuelle kandidater.

3 min. var ved Randi Balke Hveem. Hun gratulerte kongen med 85-årsdagen, og uttrykte at hun var stolt og begeistret for kongen og familien.  Hun kom også inn på at OL nettopp var slutt, og at Norge ble beste nasjon med 16 gullmedaljer. Hovedpoenget i innlegget la hun imidlertid på stikkordene «Ansvar, Ansvarsfølelse og Respekt» og siterte en del fra boken «Ansvar – ledelse er ingen popularitetskonkurranse» av Robert Mood.

Hovedprogrammet var ved kommunaldirektør Ole Magnus Stensrud

Han skulle egentlig ha programmet den 21. mars, men var en måned for tidlig ute. Det passet jo utmerket at han hadde møtt opp og kunne ta innlegget om «Virusangrepet på dataanlegget i Østre Toten kommune» i begynnelsen av januar i 2021.

Stensrud fortalte litt om sin bakgrunn. Han kjente kommunesektoren veldig godt, hadde god kjennskap til digitale tjenester og var opptatt av sikkerhet. Han hadde gått gjennom tjenesten i Østre Toten og syntes det det så ganske bra ut. Likevel fikk kommunen et skikkelig angrep av et løsepengevirus som slo ut alle serverne i kjelleren i rådhuset. Kommunen hadde ikke nett-tilgang og alle koblinger og opplysninger var borte. Det ble en skikkelig utfordring for alle ansatte å løse alle de kommunale oppgavene på sparket uten tilgang til nett og alle opplysninger som var samlet der.

Det var ikke aktuelt å betale løsepenger, og kommunen måtte drives manuelt et halvt år før en hadde fått bygd opp alt på nytt i nye system. Alle de gamle dataene måtte letes opp å legges inn på nytt. En del personlige og sensitive data var på avveier, og dette måtte en prøve å spore og gi beskjed til vedkommende. Det meste greide de å gjennomføre, og Stensrud ga en uforbeholden honnør til alle ansatte som hadde stått i dette.

Dataangrepet hadde kostet kommunen 32 millioner kroner til gjenoppbygging og nye systemer. En hadde søkt om ekstra tilskudd og fått 16 millioner. Kommunen var ilagt en bot på 4 millioner av Datatilsynet på grunn av manglende sikkerhet av personopplysninger.

Kommunen står mye bedre rustet og forberedt i dag. Det er bygd opp nye, sikre systemer og en egen enhet skal ta seg av IKT-sikkerheten. Det koster å ta vare på sikkerheten. Kommunen har i dag 10 millioner større kostnader på sikkerhet en tidligere, men med erfaringene fra 2021 så har en ikke noe valg. Datasikkerheten må ha høyeste prioritet, for konsekvensene som det medførte for Østre Toten kommune, var ubeskrivelig store. Stensrud oppfordret alle mindre bedrifter, og også private, til å ta en gjennomgang av sine systemer for slippe ubehagelighetene som kan oppstå ved dataangrep.


Hans S 

Referat møte 10. jan. 2022 

12 stk. deltok på Teams. Etterlyser muligheter for åpne møter. Prioritere fysisk møte dersom mulig • Sommerleir for barn: Johs redegjorde. Samarbeide m Gjøvik klubb? Tas i styret. • Medlemsutvikling: Vi var innom utvikling og kandidater, • Prosjekt: Sykkelen på Labo. Må ikke glemme det. Has F. tar kontakt for oppfølging. • Handicappede komme seg ut i naturen med snøscooter: Tenkte vel på kjelke, noen mulige oppgaver. Samarbeide med Handicap-transporten. Hans F tar opp igjen kontakt. • Benker: Ikke plassere flere nå. Fikk god PR sist. • Programkomiteen: Forslag: Rotarymøte på en strategisk plass ved en benk. Med en historiker, kaffe. Aktivitet rundt. For eksempel til Gå fra Melkefabrikken til benken v Mikkel. Høre med Sven Sandvold. Mikkel spør. • Internasjonal samling juli 2022: Ligger info på ungdomsutveksling 15-17 år Østerrike 15-24 år Frist 30.april • RYLA: Det vil bli arrangert igjen i vår, 1. - 3 april. Målgruppe melom 18 og 30 år. Søknadsfrist 1. mars. • Plan for halvåret: Mikkes sender ut program oversikt. • Neste møte; Kjøres fysisk med mindre det absolutt ikke er mulig!


Referat møte 4. okt. 2021 

 

Møtet ble ledet av president Ragnar.  Klubbens eldste, Torfinn, takket for blomster både ved konas bortgang i sommer, og ved hans 90-årsdag i høst.

 

3.min var ved Johannes Dyste som fokuserte på utviklingen med økende offentlig byråkrati som tar styringa fra politikerne. Dette gir høgt kommunalt avgiftsnivå og krevende prosesser.  Han beskreiv et tilfelle der dugnad fra bygdas befolkning for å heve en garasje nok til å få inn den nye handicapbussen i Kolbu var avslått til fordel for et nybygg som kostet kommunen over en halv million kr.

 

Hovedprogrammet var presidentens referat fra Distriktsforsamlingen på Lillehammer 2.-3. okt.

Der hadde vår president, innkommende president og pastpresident vært.  Elverum R-klubb var arrangør, med  180 deltagere fra nesten alle klubbene i distriktet til stede. Neste høst er det på Gjøvik. Han var meget godt fornøyd med konferansen som var mye bedre enn en tidligere konferanse han hadde vært på, og opplevde at utbyttet var aller best når flere fra samme klubb deltok.

 

Av programmet nevnte han mange flotte innen- og utenlandske prosjekter som hadde blitt presentert, og mange interessante foredrag fra filosofer, lege, prest, Redd barna og fra utenriksministeren på video. Spesielt ble vektlagt Einar Øverengets foredrag om «Etikk i praksis – Er det sant?» Greier vi å finne sannheten? Blir det sannhet om mange personer hevder den samme usannhet gjentatte ganger i sosiale medier?

 

På søndagens program var det interne fagtemaer; medlemsutvikling, ungdomsutveksling, TRF, nettløsninger og kommunikasjon. Det blir RYLA-seminar før påske, og medlemsutviklingsseminar sammen med de nærmeste klubbene i høst. På distriktets årsmøte ble vedtatt mot 1 stemme å avvikle papirutgaven av Rotary Norden fra nyttår.

 

President Ragnar gikk igjennom de nærmeste planlagte møtene, og utfordret alle til å fortelle hvorfor de ønsker å være R-medlemmer. Alle tilstedeværende besvarte oppgaven muntlig før kaffen ble servert.

 


Ref. pys


Klubbmøte Østre Toten Rotary

30. august 2021 på Bygdestua

Referent: Geirid

Klubbesøk av Distriktsguvernør Hans Olav Rosbak

Ragnar Grimstad åpnet med å ønske Distriktsguvernør Hans Olav Rosbak, Executive Secretary Vigdis Rosbak, Assisterende guvernør Torveig Dahl og alle klubbmedlemmer velkommen.

Hans Olav Rosbak åpnet foredraget sitt med å takke for at han fikk komme. Det er en god tradisjon. Han kommer ikke for å rette en pekefinger, men for å heie på Østre Toten Rotary klubb. Han er Rotarypresidentens utsending.

Først overrakte han en vimpel som utmerkelse til klubben for å være best i distriktet i TRF bidrag i 2019-20.

Hans Olav har møtt Rotarys internasjonale president Shekhar Mehta og snakket varmt om ham. Rosbak er 67 år og har 30 års bakgrunn i Forsvaret. Han er gift med Vigdis som var Distriktsguvernør i 2019- 20.

Rotary er verdens største humanitære yrkesbaserte organisasjon med 1,2 millioner medlemmer over hele verden. Vi er alle en del av dette. Men vi må øke medlemstallet og ikke stå stille. Rotary åpner muligheter for deg som medlem, for klubben og for lokalsamfunnet.

Mehtas motto og mål er: Do more – grow more. Each one – bring one. Målet er å bidra til en bedre verden. Vårt hovedprosjekt er fortsatt Poliosaken: End Polio Now.

Med nye flyktninger til Norge kan polio kanskje komme til Norge igjen. Hans Olav anbefalte medlemmene å ta ny poliovaksine hvis den er 10 år eller eldre om man skal ut å reise.

Guvernørens rolle i Distrikt 2305, som er det neste største i Norge, er å være et verktøy for de 50 klubbene. Det er veldig positivt å høre hva klubbene driver med. Kvinneandelen går stadig opp, nå er den på 20%, men 30% er målet. Det er også viktig for klubben å sette seg mål og registrere de i Club Central.

Men:

Noen klubber sliter. Vi har mistet 12 klubber siden 1990. Ingen nye er kommet til på 30 år. Vi mister ca. 20% av medlemmene hvert år og greier ikke å rekruttere yngre medlemmer. Kvinneandelen på 21,4% bør økes til 30%.

Målet for distriktet kan man lese på hjemmesida. Hovedmålet er medlemsvekst.

Assisterende guvernør (AG) for Oppland Øst er Torveig Dahl. Hun er Distriktsguvernørens forlengede arm. Distriktsguvernør (DG) for neste periode, 22-23, er Gunhild Aalstad. Klubbene foreslår kandidater. Fristen er 1. november.

Dataverktøy

Mange sliter med å bruke medlemsnettet Appsco One. Det vil ta tid å oppdatere dette. Rotarys internasjonale side My Rotary er også tungvinn å bruke. Det ligger kurs for klubbene på Learning Center.

Momskompensasjonen har Rotary mistet fordi Lotteritilsynet mener at Rotary er ekskluderende. Enkelt klubber kan søke om momskompensasjon. Man må ha omsetning på kr 100.000. NORFO jobber med saken om å få tilbake momskompensasjonen.

Medlemsrekruttering

Mange slutter etter det første året. Det er viktig med:

1.    Fadderordning

2.    Inkludering

3.    Ikke ha faste plasser under møtene, men rotere

4.    Det nye medlemmet holder et ego-foredrag, men hvordan skal den nye bli kjent med alle?

5.    Involver medlemmer i klubbaktiviteter

6.    Bildeoversikt på nettet over medlemmene?

Etter pandemien

-         De fleste har hatt begrenset kontakt

-         Mange kan være sultne på å møte folk igjen

-         En unik mulighet til å rekruttere nye medlemmer

Ålesund er den eldste Rotaryklubben i distriktet 1929. Det er ingen nye etter 1989. Hvor er potensiale for å starte nye klubber? Det finnes flere forskjellige nye klubbmodeller.

Prosjekter

-         Global Grants

-         District Grants

-         Distriktets fond

-         Prosjekter finansiert av klubbene

Ungdomstjenesten har lagt nede i 2 år. Det haster med å organisere ett års ungdomsutveksling, sommer camps, RYLA og ungt entreprenørskap.

Rotary International Convention har vært avlyst i 2 år. Neste år er det i Houston Texas og i Melbourne året etter.

4 spørsmål prøven:

1.    Er det sant?

2.    Er det rettferdig overfor alle det angår?

3.    Vil det skape forståelse og bedre vennskap?

4.    Vil det være til det beste for alle det angår?

5.    ER DET GØY?

Astronauten Buzz Aldrin, som var nr. 2 på månen, plantet 4-spørsmålprøven på månen.

 Oppfordring:

1.    Sett dere mål, prioriter medlemsvekst

2.    Involver medlemmene

3.    Rekrutter dyktige folk i lederrolle

4.    Skap engasjement, begeistring og framgang

Hans Olav Rosbak endte foredraget sitt med lykke til og stå på!

Ragnar Grimstad avsluttet møtet med å takke for et flott og inspirerende foredrag.

 

 

 

 

 

 


 

Referat Østre Toten Rotary -klubbmøte 07.06.2021 på Teams

 President Johannes Dyste ledet møtet.


Tema: Etablering av komiteer for kommende Rotary år.

3-min. ved Tor Hærdig falt bort, da Tor ikke kunne møte.

Referent: Johan Dyste meldte forfall.

President 2021-22 – Ragnar Grimstad la fram neste års komitèer og fordeling av våre 24 medlemmer. Noen mindre endringer ble foretatt. Endelig resultat utarbeidet av Ragnar samme kveld og sendt medlemmene.

Deretter foretok fest- og kameratskapskomitèens leder Eva Madslien ved hjelp av sitt medlem Tor Finstad påmelding til sommeravslutningen på Bygdestua 21. juni 2021. På grunn av vanskelig innlogging på Teams hørte vi Eva gjennom telefonen til Tor som noterte ned påmeldingene.  Tilbakemeldinger er ikke framkommet av alle våre medlemmer innen fristen i møtet. Derfor purrer Tor opp de gjenværende i løpet av kvelden så Eva kan gi Bygdestua korrekt antall tirsdag 8. juni.

 Det ble styremøte på Teams direkte etter klubbmøtet.


07.06.21  Ref. PYS

Klubbmøte Østre Toten Rotary

10. mai 2021

Teams

15 medlemmer deltok

Referent: Geirid

Ragnar Grimstad åpnet med å ønske alle velkommen. Han gratulerte Terje Balke som fylte 80 år søndag.

Hans redegjorde for status på benker. De to siste er blitt satt ut på Klavestad og Faarlund i dag. Totens Blad kom og laget en reportasje. Per fortalte at Hans og Johan kjørte ut benker fra Lepro til Kolbu og Hoffsvangen på fredag, i tillegg til en benk på bålplassen ved Båkinnstranda. Benken på Glommenhøgda har den beste utsikten! Hans ga honnør til Johan og Randi som har kontaktet grunneiere. Hele prosjektet har blitt løst på en fin måte og aktørene fikk applaus for sin gode jobb.

Ragnar informerte om at sommeravslutningen er satt til 21. juni og håper det blir fysisk frammøte.

Torbjørn Skogsrud er åpen for å dra i gang RYLA, enten senhøstes eller til våren. Medlemmene oppfordres til å finne kandidater i alder 18 – 33 år.

3 minutter’n gikk ut på grunn av tekniske problemer.

Mikkel Sørheims foredrag hadde tema Ny Hamsundebatt. Professor Ståle Dingstad: Knut Hamsun og det norske Holocaust.

Knut Hamsun er alltid aktuell og særlig nå med utgivelsen av Professor Ståle Dingstads bok Knut Hamsun og det norske HolocaustHamsun har vært omstridt og debattert siden krigen. Han skrev Hitlers nekrolog, ga sin nobelprismedalje til Goebbels og skrev gjerne ufordelaktig imot enkeltgrupper som kvinner, svarte, samer og jøder. Det er mye ubehag knyttet til Hamsun.

Men Hemingway sa at Hamsun lærte meg å skrive.  Nordahl Grieg roste Hamsuns skrifter selv om han politisk var i strid med ham. Aksel Sandemose hevdet at Hamsuns handlemåte under krigen ville glemmes, men hans diktning vil vare ved. Mye vann har rent siden Thorkild Hansen bok fra 1978 Prosessen mot Knut Hamsun nærmest renvasket og bortforklarte Hamsuns illgjerninger. Hamsun verken så, hørte eller skjønte så mye; I 1939 var han nesten døv og 80 år.

Hamsuns biograf Ingar Sletten Kolloen hevder at Hamsun var nazist og Tore Rem mener at Hamsun var antisemitt og nazist. Professor Bernt Hagtvedt hevder at Hamsun har skrevet antisemittisk og rasistisk i hele sitt forfatterskap. Men Dingstad går radikalt lengre; han ønsker et paradigmeskifte der Hamsun stilles til ansvar for sine fordomsfulle holdninger til minoriteter generelt og jøder spesielt. Det er skjerpende at Hamsun ble hjulpet av mange jøder i forlagsbransjen og hadde jødiske omgangsvenner, mener Dingstad. Det var nære relasjoner mellom Hamsun og handelsmannen Israel Sachnowitz i Larvik fra 1910 til 1917. Markens Grøde ble utgitt i 1917. Hamsun bodde vegg i vegg med Sachnowitz. Sønnene deres lekte sammen. Hele familien Sachnowitz ble deportert og bare en overlevde, Herman, som kom tilbake til Larvik. Boka Det angår også deg av Arnold Jacoby forteller familiens historie og er pensum i norsk skole. Professor Dingstad sier at det å betrakte Hamsun som en stor og god forfatter etter Auschwitz er barbarisk.

Anmeldelser i norsk presse kommer med motsvar. De mener at Dingstad går for langt. Aftenpostens Ingunn Økland skriver: Hva skal vi gjøre med de frydefulle følelser? Og  hevder at Dingstad ikke har nye funn. Dingstad anvender her en hermeneutisk metode, det vil si at han har foretatt en nylesning som betyr at verket ikke bør leses isolert, men fortolkes som en del av sin samtid. I Markens grøde står det ikke ett sted at Aron er jøde. Professor Dingstad spekulerer i om Israel Sachnowitz er modell for Aron. Han mener at når Hamsun skriver om en vennlig jøde, så mener han nærmest at resten uvennlige! Det er kommet massiv kritikk mot Dingstads bok. Den er spekulativ, med rare fortolkninger, som kan sammenlignes med når Fanden leser Bibelen. Cathrine Krøger i Dagbladet mener at denne fortolkningen er påvirket av amerikanskinspirert nylesning av litteratur som har ført til bl.a. krav som at Holbergstatuen må rives.

Skal vi skrive om diktningen? Eller fjerne denne type litteratur? Er Dingstad spekulativ? Han tolker Hamsun inn i dagens ståsted. Hamsun var gammel, døv og selvmotsigende. Ett poeng er at Hamsun var komplisert og selvmotsigende. Markens grøde er en hyllest til urbonden og imot industrialiseringen og kapitalistene. Men Hamsun kjøpte selv ovn og tapet for 3000 kr. Han sto ofte ikke for det han selv sa. Et annet poeng er at man kan ikke sensurere stor kunst. Konsekvensen er farlig, man er på veier som kan føre til nazi-ideologien og en form for diktatur. Man kan da bruke argumentet mot andre forfattere også, f.eks. Mark Twain som brukte ordet «neger» gjentatte ganger, og Astrid Lindgren som skrev at Pippis far var «negerkonge i Afrika». Dessuten: Både Nordahl Grieg og Arnulf Øverland hyllet Stalin og kommunismen, og var den så mye bedre?

Forfatteren Peter Handke talte i Milosevics’ begravelse. Han fordømte ikke folkemordet i Jugoslavia på 90-tallet. Han sa "jeg kjenner ikke sannheten". Han fikk Ibsenprisen i 2014, noe som førte til store protester. Karl Ove Knausgård og Jon Fosse forsvarte Peter Handke og mener at uttalelser er fordreid. Det samme kan man si om Hamsun; Hamsuns tekster er fortolket og fordreid. 

Det som er farlig, er å forby det frie ord, forby kunst, forby bøker. Slikt er i tråd med sterk autoritet, og i tråd med en sensur- og forbudslinje: som Boko Haram.

Etter foredraget ble det en engasjert debatt om dette interessante temaet. Det ble uttrykt ønske om å ta temaet opp på ny når vi kan ha fysiske møter igjen.

Neste møte er 31. mai, også på Teams. Gunhild Aalstad, vår nye distriktsguvernør, skal holde foredraget «Hva er Rotary?».

7. juni blir det etablering av komiteene.

 

Klubbmøte Østre Toten Rotary

12. april 2021

Teams

15 medlemmer deltok

Referent: Ragnar

 

3. min- utvidet til redegjørelse for benker og utplassering ved Hans F.

De 8 benkene som er bestilt hos LePro, blir ferdige for utplassering tidlig i mai. Merket med Østre Toten Rotary skilt i børstet stål.

Utplasseres: Dysthe, KK-plassen, Kolbu kirke, Glommen, Bygdestua (ikke formelt klarert enda) , Båkinnstranda, Klavestad, Faarlund.

Hans F/ Per Y forsøker å få Markedsført utplasseringen i Totens Blad.

Gjerne også i menighetsbladene i Kolbu/ Hoff/ Balke v hhv Johan/   ?   / og Randi

 Klubben applauderte komiteen med Hans i spissen for utmerket arbeid i prosjektet!

 

Paul Harris nominasjon

Per Y leder prosessen videre, og nominasjonen tas opp for beslutning på kommende styremøte 21.april kl 18:30.

Videre møteplan / sted ut året

Drøftes også på styremøte etter de p.t. gjeldende koronarestriksjoner. Men vi er forberedt på fleksibilitet med korte frister ifht møteavvikling ei stund til.

 

Litt styre og komite info for kommende Rotary år.

Per og Ragnar redegjorde for deltakelse deltok på distriktets digitale Styreseminar den 10. april.

I tillegg til felles innledende del, deltok Per på TRF kurset. Der ble prosjektcase framlagt- bl.a. ved Åshild Lundgaard som redegjorde for Global Grant vannprosjekt.


Ragnar deltok på Medlemskap som ble ledet og innledet av Olav Nysæter, deretter nyttig erfaringsutveksling klubbene imellom.

Referat fra første fysiske Rotarymøte etter nyttår: mandag 1. mars 2021.

Presidenten åpnet med å ønske velkommen til det første fysiske møtet på lenge. Han gikk kort igjennom brevet vedr. sykehussaken og at det er besluttet at altså ikke sendes fra Rotaryklubbene i Vestoppland,men heller fra "samfunnsengasjerte enkeltpersoner", og at disse signerer. 

Bente orienterte om koronasituasjonen og Bygdestuas utfordringer. Hun hadde åpnet for et møte nå, men visste lite om framtida.  Det skal være driftsmøte i morgen, kunne hun fortelle, da får vi vite mer.

Ragnar, som har jobbet for Less i mange år og kjenner bedriften godt, orienterte om brannen på Kapp Melkefabrikk: "Spinneriet" kalles tre hus som ligger tett inntil hverandre mellom Fjorn og Mjøsas Ark. Her holder Less og GB Tech til. En av medarbeiderne hos Less hadde gått ut i smuget mellom to av disse bygningene, da han oppdaget at det røyk fra gavl på huset ved siden av. Han fikk varslet folk i nærheten og ringt nødetaten. Disse var på plass raskt, og slokkingen kunne begynne. Ragnar var på vei til fjellet da han ble oppringt om brannen. Han gjorde da vendereis. Brannmannskapet var godt i gang med arbeidet da Ragnar ankom. Men de gikk tom for vann. Mjøsa er jo heldigvis like ved, så de fikk tak i mer på en enkel måte. Røykutviklingen var kolossal, og flammene til tider også betydelig, men takket være brannmannskapets innsats greide man å begrense skadene til de tre husene. Disse tre ser imidlertid til å være fullstendig utbrent. Det ble kommentert at man er glade for at Mjøsas Ark kom helskinnet igjennom, her finnes det gjenstander det ikke er mulig å erstatte.

Hovedinnlegget var en samtale mellom Hassan (en 20 år gammel gutt fra Afghanistan), Håkon Hammersbøl - som har jobbet mye med integrering og representerer mindreårige asylsøkere - og Lasse, som har engasjerte seg i slike saker, og som også sitter i UNE (Utlendingsnemnda - en norsk statlig domstollignende nemnd). Dette ble en samtalte hvor de utfylte hverandre og utdypet problemstillingen som Hassan var kommet opp i. Jeg skal forsøke å oppsummere denne : 

Hassan er en oppvakt og interessert gutt som kom til Norge i 2015, og til Toten mai 2016. Hassan kom som 15-åring, han har en minoritetsbakgrunn hvor folk fra hans gruppe stadig blir forfulgt, drept eller fratatt vanlige borgerrettigheter. Hassan fryktet for sin framtid og besluttet altså å komme seg til vesten. På sin vandring til Europa har han måtte bl.a. krysse Egeerhavet - hvor han også måtte gjøre to forsøk. Vi kan bare tenke oss hva denne unge gutten har måttet gjennomleve. Da Hassan kom til Norge og bodde på mottak her, møtte på noen kristne misjonærer som fikk Hassan omvendt til kristendommen. Hassan har dermed konvertert. De som har konvertert til kristendommen er spesielt  utsatt i Afghanistan, så de skal ikke sendes tilbake. Imidlertid sliter Hassan med å bli trodd av norske myndigheter og UDI. Er han "kristen nok"? Er troen hans "ekte"? Slik blir de intervjuet. Dette er en ganske ydmykende prosess. Lasse kunne også røpe at de som gjorde intervjuene ikke akkurat alltid hadde dybdekunnskapen om de religiøse spørsmål inne selv heller, men at de stadig måtte holde seg til en"fasit", noe som kunne føre til komiske situasjoner.

Hassan ønsker å bidra i samfunnet, han ønsker å ta seg utdannelse, studere og komme i gang med å jobbe. Men han får ikke lov, han blir hindret. Hva slags integrering er det, spør Håkon retorisk?  De av våre politikere som kanskje er mest opptatt av at de som er kommet hit skal integrereser også de som stikker kjepper i hjulene for at en slik integrering skal skje. I fjor hadde Lena-Valle "vært greie" og gitt ham plass, men i år kunne de ikke. Ikke får de opphold, sier Lasse, allikevel blir de ikke sendt hjem. Ikke får de jobbe og ikke har de utdanne seg; de lever i limbo. Det er ikke vanskelig å skjønne at dette er frustrerende.

Ref: Mikkel

Referat fra Rotarymøte på Teams, mandag 15. februar 2021.

Nytt fra yrket: Om Cloud Computing - og administrasjonsverktøyet Kubernetes. v/Mikkel

Cloud Computing ("sky-tjenester") er en virtuell samling av "på-etterspørsel" delte datatjenester; beregnings-, lagrings-, database og nettverks -tjenester kan raskt utplasseres og skaleres etter behov. Det er tre utplasseringsmodeller: "Public Cloud", "Private Cloud" og "Hybrid Cloud".

Fra gammelt av har vi hatt "monolittiske" applikasjoner. Ulempen med disse er at det tar lang tid å utvikle en fullstendig applikasjon, og denne installeres / utplasseres på maskin. Ved oppdateringer må ofte hele applikasjonen erstattes av en ny versjon. En av fordelene med  Cloud Computing er at man kan skalere etter behov: Blir det mye nettverkstrafikk er det bare å øke båndbredden. Blir det mye behov for regnekraft er det bare å legge til mer CPU (prosessorkraft). Er det behov for mer lagerplass er det bare å legge til ekstra disk etter behov og bestemme om man trenger rask disk (for ting som er i daglig bruk eller brukes av mange)  eller kan nøye seg med treig og billig disk (til backup og sjelden etterspurte ressurser). Dette gjøres umiddelbart i en skytjeneste, og man slipper å kjøpe nye og raskere maskiner og installere på disse for å få det til å gå fortere; man bare ber om mer ressurser, så får man det.   Kostnader fordeles etter bruk. Det som ikke brukes tas det ikke betalt for. En annen fordel er at man utvikler en applikasjon som mange såkalte "microservices" med hver sin funksjonalitet - eller gruppe av funksjonalitet - (i kontrast til "monolittiske applikasjoner", hvor alt er vevd inn i hverandre). Dette er enkeltstående tjenester som ikke er avhengig av de andre for å virke, men som allikevel kommunisere med hverandre til en felles. Fordelene ved en slik modell er åpenbare: 

a) Man kan utvikle en liten del først, utplassere denne, få tilbakemelding fra brukerne, og dermed videreutvikle i tett dialog med brukerne

b) Man kan skalere etter behov: Få brukere og stille perioder betales det lite for, og de får lite ressurser. Mange brukere og tung bruk i perioder vil derimot koste.

c) Man kan erstatte en micoservice med en annen, uten å måtte oppdatere hele applikasjonen. Dermed kan man legge til ny etterspurt funksjonalitet raskt.

Imidlertid er det blitt krevende for IT-administratorer å holde styr på alle micoservicene, som hvor de skal, hvor de hører hjemme, hva de skal erstatte og hvilke services de skal samspille med. Til å hjelpe oss med dette er det laget en standard for å utplassere microservices. Denne standarden kalles "Containere", fordi de er som containere som fraktes på et skip: De er bygget likt, de er lette å stable og stroppe fast, å laste og losse, å lagre på containerhavn, samt å få over på landtransport som lastebiler og godstog. Alle varene må tilpasses containerformatet, druer og bananer, sykler og biler. Tilpasses til containerformatet må også alle skip og andre transportmidler. Microservices pakkes altså i slike "containere" som fraktes av et "skip" som kan ta med seg hundrevis av slike containere, og som har evnen til å frakte alle containere til rett havn. 

Dette "skipet" kalles "Kubernetes" - ofte forkortet "k8s". Men den er avhengig av en "styrmann" og/eller «kaptein»  som kan sine kommandoer og kan fortelle hvilke microservices som skal hvor.  Dette er en IT-administrator oppgave.

Ref: Mikkel


Referat fra Rotarymøte på Teams, mandag 1. februar 2021, v/Torfinn


President Johs ønsket velkommen til nytt digitalt møte i ØTRK. Han minnet samtidig om mottatt innbydelse til Intercitymøte på Gjøvik, tirsdag 2/2-2021, hvor Mjøssykehuset er tema.Han kunne også opplyse om at vår klubb neppe kan ha møter på Bygdestua før etter sommerferien.

Dagens hovedprogram var ved Ragnar Grimstad, tema:

Fra tekniske tegninger til virksomhet. Det kan vel sidestilles med “Nytt fra yrket” for jeg oppfattet foredraget som en beskrivelse av noen av de oppgaver hans firma NÆVANYTTIG befatter seg med, og det var veldig interessant, men også vanskelig å referere! Det er ikke lett å oppfatte illustrasjonene på en liten PC-skjerm, og lydgjengivelsen er heller ikke optimal. Siste illustrasjonen var bilde av en drone, og jeg tenkte med gru på hvordan den skulle målsettes for å bli en arbeidstegning!

Selv om referenten føler at han ikke har klart å yte Ragnar full rettferdighet med dette korte referatet, så var det et svært interessant innlegg!


Referent: Torfinn

Referat fra møte 5. oktober 2020

Første møte i oktober. Etter presidentens velkomst og orienteringer, reflekterte Ragnar omkring temaet «Dagens opplevelse».Program ellers:   Komitemøter med stort engasjement i gruppene.



Referat v/ Ivar


Referat fra møte 21. september 2020 Guvernørbesøk!

Bygdestua, storsalen. Tilstede: Guvernør Roald Fiksdal med ektefelle, samt ass. guvernør Torveig Dahl.. 18 medlemmer møtte.

3. min ved Hans F.

Hans rettet oppmerksomheten mot det positive som forsvaret har gjort ved å rydde opp etter skytefeltet på Hjerkinn. Det ble i 1999 besluttet å tilbakeføre området til slik det var tidligere. Det har kostet 600 mill.kr. å rydde opp, og arealet innlemmes nå i nasjonalparken. Flott tiltak!

Presentasjon ved guvernør Roald Fiksdal.

Guvernøren takket for redegjørelse fra Østre Toten Rotaryklubb i forkant av fellesmøtet.Han innledet sin presentasjon med å oppfordre til å se mulighetene, i tråd med RI motto for året: Rotary opens oportunities. Han minnet også om 4 spm prøven, og viktigheten av å etterleve denne. Videre redegjorde han for RI skolen som var i januar, og understreket at Rotary er verdens største humanitære yrkesbaserte organisasjon. Medlemstallet er svakt økende; - en økning i Afrika og Asia men nedgang ellers. Guvernøren viste til aktiviteter i distriktet, kontaktpersoner og AG er vår kontakt i Oppland Øst. Distriktskonferansen er planlagt til Geiranger 7-9. mai 2021. Hver klubb er av RI bedt om å sette seg 25 mål (se Club Central) og oppfordres til å holde ett årlig strategimøte. Lag 3-5 års handlingsplaner. Se over vedtektene og revider ved behov- ikke ha for strikte retningslinjer. Alder og yrke er ikke ekskluderende for å verve nye medlemmer! Gjør gode ting- og la omverden få vite hva vi driver med! Avslutningsvis oppfordret guvernøren klubben om å komme med forslag på distriktsguvernør for 2023-24. Deretter ble det servert karbonadesmørbrød, kaffe og bløtkake før møtet ble avsluttet.


 Referent: Ragnar



Referat fra møte 7. september 2020

Møtet hadde tema «Presidentens kveld» og Johannes Dyste ønsket alle «Rotaryvenner og venner av Rotary» velkommen. Møtet starte med stillhet, der vi mintes Øyvind Nerby som hadde gått bort siden forrige møte. Deretter ble en takk fra Eva Skjolddal Madslien, som hadde mottatt vår blomsterhilsen i forbindelse med sin 85 års dag, formidlet. Under orienteringssaker ble det formidlet siste nytt om utvekslingsprosjektet vårt, og vi delte en gladmelding om at Afrika nå er erklært poliofritt.

Ole Harald Fjeldstad hadde kveldens «tre minutter», hvor han delte noen koronatanker («ikke til frykt, men alvor»), og videre noen refleksjoner omkring de økte boligprisene, særlig i Oslo.

Presidenten delte så kveldens program i to 1) Først noen egne betraktninger, og deretter 2) En orientering om og samtale rundt vår lokale bruk av de digitale verktøy som nå foreligger for Rotaryarbeidet, der han hadde utfordret Ragnar Grimstad og Mikkel Sørheim til å lede sesjonen.

Under egne tanker delte presidenten sin bekymring for den høye gjennomsnittsalderen på våre medlemmer, minnet oss om det viktige arbeidet med å invitere nye medlemmer, gjerne flere yngre, og vektla viktigheten av å markere oss i lokalsamfunnet på en aktiv og synlig måte. Markedsføre oss og være deltakende.

Under dataorienteringen ble vi presentert for et nytt Rotaryverktøy, et større og mer vidtfavnende system, der det skal være mulig å legge inn det meste av det vi driver med, og der det da kan være mulig å søke opp både våre lokale medlemmer, virksomheten og de nasjonale og internasjonale sammenhenger. Vi kommer inn på dette «store systemet» ved å starte på hjemmesida vår «ostre-toten.rotary», og så søke opp «min side» oppe i høyre hjørne. Det ble diskutert om dette ble mye dobbeltføring og dermed en del merarbeid og ikke nødvendigvis mer oversiktlig for oss. Vi ble vel enige i å fortsette med å bruke vår egen hjemmeside til programkalender, oppdatering av medlemmer osv., men å benytte oss av det nye verktøyet når det gjelder ting som årsrapporter, strategidokumenter og liknende.


Vi ble videre oppfordret til å bruke Facebook til å annonsere, invitere og «reklamere» for vårt arbeid. Enkelt sagt: til å være mer aktive her.  

Ref. Lasse

Referat fra møte 24. august 2020

Møteleder President Johannes Dyste. Program:

- Økonom ved Hoffsvangen redegjorde om retningslinjer for bruken av Hoffsvangen.

-Tor Finstad hadde 3- min.

-Komite møter.

Ref: Johan Dyste

Referat fra møte 22. juni 2020

I samsvar med kamerat -og festkomiteens ønsker om ta hele bygda i bruk var årets presidentskifte lagt til Yttern i Kolbu. President Per ønsket velkommen til medlemmer, ledsagere og spesielt til Frank Skinstad fra Østre Toten Handicaptransport. Per fyller for øvrig 75 år den 29. juni.

Østre Toten Rotaryklubb ønsket å hedre Frank Skinstad ved å gi Paul Harris Fellow til Frank Skinstad for hans imponerende innsats ved initiativet til å starte og deretter lede Østre Toten Handicaptransport gjennom snart 40 år. Frank er den tredje ikke-rotarianer klubben tildeler PHF. For å markere Franks store samfunnsgagnlige arbeid overrakte presidenten en gavesjekk på 5.000 kr til Østre Toten Handicaptransport.

I sin takketale omtalte Frank stiftelsesprosessen vinteren/våren 1981 hvor det gikk svært fort i svinga. 18 lag og foreninger støttet opp, arbeidsutvalg på 5 personer ble oppnevnt og 17. mai 1981 ble Østre Toten Handicaptransport stiftet. I løpet av 1 dag ble det samlet inn 171.000 kr til Rullestolbussen. Imponerende! Ingen tvil om at dette var et etterlengtet tiltak i bygda. Minibuss en Fiat ble innkjøpt. Siden har denne og mange senere busser tilbakelagt til sammen mer enn 1 million km.

Etter dette var regien overlatt til kamerat- og festkomiteen ved Eva og Johan som sørget for at vertskapet på Yttern serverte en velsmakende 3-retters middag etterfulgt av kaffe. Vertskapet takket på sin side for et velkomment oppdrag i disse ellers magre coronatider.

Til slutt gjenstod det formelle presidentskiftet. Avtroppende president Per Y Steinsholt takket for året som hadde gått – et på mange måter rart og kort rotaryår. Han reflekterte litt rundt møtefrekvensen. Møtes vi for sjelden? Skal vi gi oss bedre tid på møtene?

Gjenbruk og resirkulering har blitt et must ved skifte av president i klubben vår. Johannes Dyste er det tredje medlemmet som blir president for annen gang i Østre Toten Rotaryklubb. I det Johannes fikk presidentkjedet om halsen takket han for tilliten og ønsket vel møtt til oppstartsmøte etter ferien den 24. august.

Ref. Hans Fossum

Referat fra møte 08. juni 2020.

Tilstede:Randi B.H,Eva S.,Johannes D.,Johan D.,Øyvin A.,Trond A.,Hans,Terje,Torfinn,Tor,Bjørn,Øyvind,Tor F.,Per,Eilert.
Bursdager: Øyvin 31/5,Håkon 31/5.

  • 3 min.ved Randi: Tema "Hva som rører seg rundt oss nå". Norge ble brått stengt ned 12.mars,ble en rar tid. Plutselig ble vi "innestengt", ensomme, regler og retningslinjer for alt vi foretok oss. Dette er en pandemi,hva er det? Hvem er pestens opphav? Demonstrasjoner,drap på mørkhuset mann i Minneapolis. Maktutspill fra USA,Russland.Hvem har bestemt at et liv er mere verdt enn et annet? Vi er heldige som bor i Norge med flinke ledere som styrer vårt land trygt og godt.
  • Japan rotary, ingen ungdomsutveksling neste år. Vi sender heller ikke vår jente nedover. Sørheim har trekt seg,(kvote Vestre Toten )
  • Per hadde et innlegg om stolpejakt og stor pågang av brukere. Ga ros til de mange lokale sponsorer.
  • Bjørn M. : Vært i kontakt med Otto Olsen, verge til Egil Borglund pr.telefon. Det oppfordres oss til å besøke Egil for de som har mulighet. Få/ingen pårørende her. Bor på Labo, så det må ringes og avtales med ansatte der, før besøk.
  • Informeres om erindrings app., Vestre Toten Rotary.
  • Johannes deler ut komité forslag. Øke antall medlemmer,26 medlemmer pr.dato. Delta på lokale prosjekter, Vi sliter med å få igang prosjekter som det blir aktivitet rundt,og at vi blir sett. Ønske om å få til flere sammenkomster på et litt uhøytidelig plan
  • Rotary fullfører prosjektet "Pilegrimen" på bygdestua. Øivind N.og Lasse G. leder dette.
  • Styremøte etter medlemsmøte.
Ref. Margrethe Brønlund Holmstad, God sommer til dere alle!!

Referat fra møte 25. mai 2020 i Hoff Prestegård.

Per Y. ønsket velkommen og ga ordet til Lasse. Han orienterte om at anlegget er fredet og at boplikten er opphevet. Han og Maia var veldig interessert i hagen. Øystein og Kristine har fortsatt tradisjonen med åpent hus  og hage.

ØYSTEIN: Han har hatt mye glede av Arne Julsrud Berg som har mye historie angående prestegården. Prestegården er fra 1120. En annen bygning har stått her før denne som er bygd i 1721. Det har vært gårdsbruk her fra yngre steinalder. Til 1954 var inntekter av prestegården prestens lønn. I dag er gården på 350 dekar, men var mye større før. Det har vært et tun som sto i nærheten av kirkemuren. Dette ble kalt Nedre Tun. Prestegården var en stor arbeidsplass, i 1801 var det16 tjenestefolk i huset. I 1730 bygde Hanibal Hoff hovedbygningen. han var den første som hadde skrifter om drenering av jorda. Han plantet prydbusker, urter og blomster slik at det ble sanselig. Vi takker Øystein og Kristine for en hyggelig og god opplevelse og servering.


T.B

Referat fra møte 11. mai 2020 på Bygdestua.

Da er vi samlet til møte igjen etter nedstengingen av Norge 12/3-2020. Vi møtes nå med en sitte avstand på 1 m, godt å være samlet igjen, men en rar tilstand. Vi er 14 medlemmer samlet på Bygdestua i dag. Det er ikke noe bestemt program, men Mikkel tar 3 minutter. Dette dreier seg om stort fall i oljeprisen den siste tiden, den var faktisk negativ en periode. Equinor hadde også et tap på 200 milliarder på utvinning av skiferolje i USA, og allikevel skal vi ha leting etter olje stadig lenger nord, og politikerne vil "flytte iskanten"  i nord for å kunne lete etter mer Dette er verken øøonomisk eller  miljøvenlig, vanskelig å fatte. 


 Vi klappet også for alle som har fylt år i løpet av stengetiden; Margrethe, Eilert , Johs., Kai , Terje og Egil. 

Vi ble informert om smittevernsregler av husøkonom, Bente. Viktig med hygiene og avstand på 1 m.


Alle skriver ned navn og tlf nr pga smittesporing, hvis noen skulle få symptomer i løpet av de neste 2 uker, er det lett å kontakte de andre. Godt å være sammen igjen og føle at det normaliserer seg etter hvert.

Randi (Refr.)


Referat fra møte 2. mars 2020 på Bygdestua.

President Per Y. åpnet møtet. Han minnet om ’Ryla’, leder-seminar for ungdom i alder 19-27 år, har fortsatt påmeldingsmuligheter.


Margrethe Brønlund Holmstad mente i sine 3 min. at uttrykket ’Sliten’ kunne settes i karantene.   Ordet sies oftest i en negativ form uten å forklare hvorfor. Bedre ta i bruk at annet ord på sin tilstand.

 Trond Vigerust ansatt som redningsmann i Norsk Luftambulanse orienterte om hva firmaet er og gjør. I år har de eksistert i 30 år. Som idé startet de i 1978. De arbeider med 13 heliokoptere og 9 fly i sin ambulansetjeneste fra 20 baser rundt om i hele Norge. De er et offentlig Helseforetak. Eventuelt overskudd brukes til modernisering av teknisk utstyr og videreopplæring av personell. I oppdragene er alltid 3 personer, 1 lege, vanligst anestesilege, 1 pilot og 1 redningsmann. Redningsmannen er utdannet som ambulanseperson, og har nå oftest erfaring fra dette området. Han er også reservepilot, og er opplært i flyging i en av firmaet eid simulator. Her er også fast videre-opplæring.

Med dagens adresse system, og mobil-smarttelefoner, finner de nå hurtig hvor oppdraget er.

Etter en gjennomgang av oppdragenes art og utførelse, gikk han over til førstehjelp, og alltid om hurtig å ringe 113 ved ulykker, ved hjertestans og tegn til hjerneblødning.

Spørsmål etterpå kom bl. annet om ny opplæring i førstehjelp.

T.Å.


Referat fra møte 17. februar 2020 på Bygdestua.

Møtet ble ledet av Johs Dysthe, som ønsket velkommen. Øyvin takket for blomstene han fikk i anledning sin store fødselsdag.

Tre-minutter’n var ved Terje Balke. Han fokuserte på klimaendringene og refererte til diverse statistikker over årenes løp. Målinger over hele kloden kan bevise at det har vært slått både kulde- og varmerekorder tidligere på forskjellige steder i verden, i tillegg til variasjoner i snø- og nedbørsmengder.

Dette temaet var et interessant forspill til kveldens hovedtaler, Kari Egge, som fortalte og viste bilder fra sin nylige reise til Antarktis med MS Roald Amundsen.

Hun kalte kåseriet En annerledes ferietur. Foto- og læringsekspedisjon. En ekspedisjon med mening og innhold.

Kari gikk om bord i Hurtigruta Roald Amundsen sør i Chile etter en 56 timers lang reise fra Bilitt. Skipet er et nybygd og topp moderne ekspedisjonsskip med alle fasiliteter om bord som genererer egen kraft og drift og stikker bare fem meter ned i sjøen. Et GPS posisjoneringssystem gjør at båten kan ligge stille uten å kaste anker. Skipet er utstyrt for å redusere menneskelige fotavtrykk i sårbare og uberørte områder til et minimum.

Reiseruta innbefattet Santiago de Chile, Punta Arenas, Magellanstredet, Kapp Horn, Sør-Shetlandsøyene, Antarktishalvøya og tilbake.

19% av Kontinentet Antarktis forvaltes av Norge.  Australia har den største andelen. Mange andre nasjoner har også forskningsstasjoner på antarktishalvøya. Kari opplevde et fascinerende dyre- og fugleliv i naturlig habitat. Spesielt gjorde pingvinkoloniene inntrykk. Siden det var sommer ble det ruget og klekket. Hun formidlet levende hvor fantastisk det var å kunne gå i land på et uberørt kontinent, på det mest unike og avsidesliggende sted i verden. Hennes reise fra Kapp til Kapp gjorde inntrykk på oss alle.

Ref.: Geirid

Referat fra møte 03. februar 2020.

Tre-min v/Kai Billy Aasen: 

Kai tok opp problemet med økende frafall i de videregående skoler i Norge, spesielt i de yrkesfaglige linjene. Det er bekymringsfullt når opptil 30% av elevene som begynner på disse linjene,  faller fra og ikke fullfører skolen. Skolen er for disse en negativ opplevelse, en “fiende”. De føler ingen tilhørighet til skolen, og de blir ensomme. Kai sammen-lignet ensomhet som like farlig som “usunn mat”! I våre nordlige fylker er det opprettet “nærvær-team” i 18 v.g.skoler for å hjelpe disse ungene. Kai presenterte samtidig vår utvekslingsstudent Sara som skal reise til Japan i August for ett års opphold. Alle formaliteter skal nå være i orden, og det var Tydelig at Sara gledet seg! Vi skal også ha en utvekslingsstudent i klubben, og det kommer snart spørsmål Om vertsfamilier. Sara presentete seg, delvis på japansk - imponerende!


Hovedprogram v/Johs Dysthe; Nytt fra TRF

Han refererte at klubbens forsøk på å påta seg henting av boksene med farlig avfall i Østre Toten dessverre har vært mislykket. Det er ingen interesse. Den elektriske sykkelen for transport av pasienter, som Rotary ga til BalkeEldresenter, er overført til det nye Labo sykehjem. Labo har ikke selv personell til å benytte denne og spør oss om assistanse. Dysthe belyste problemene og behov for leksehjelp på skolene, og spurte om det kunne være en mulig oppgave for vår klubb. Forslaget fikk mange kommentarer og råd fra “skolefolk” at det måtte være nær kontakt med skole-etaten for å finne eventuelle samarbeidsmuligheter. Johs Dysthe følger opp saken. 

Referat v/Torfinn

Referat fra møte 20. januar 2020.

Etter velkomsthilsen av presidenten fikk Bjørn Molteberg ordet for 3 min. Han refererte fra «Havboka», eller «Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom 4 årstider». Han kom med en del opplysninger om hvalarten «Håkjerring» som kan bli opp mot 1000 kg og lever på store dyp ned mot 1000 meter. Den er det eldste nålevende hvirveldyret. Den kan bli 300 - 500 år og er kjønnsmoden først etter 130 år.

Hovedprogrammet var ved ordfører Bror Helgestad

Han fortalte og viste først bilder og filmer fra familien og fra hjemstedet i Totenvika. Den store hobbyen gjennom lang tid i familien Helgestad er hest, og han fortalte og viste filmsnutt fra etableringen av Toten Trav A/S på Homb. Ellers sto dyrlegeyrket og det å drive jordbruk meget høyt på programmet.

Valgresultatet og jobben som ordfører hadde ført til store forandringer. Litt fram og tilbake før det var klart hvem som skulle bli ordfører i Østre Toten, men SP (9), H (3), FRP (2) og V (1) kom i posisjon, og Helgestad mente det var gunstig og inkluderte hele det politiske miljøet på en god måte. Det var utarbeidet en samarbeidsavtale og en politisk plattform, og det ble vist raushet i forhandlingene.

Sentrale punkter i plattformen er

-          flere innbyggere og arbeidsplasser

-          JA-kommune (imøtekommende)

-          ta opp igjen arealplanen

-          bedre infrastruktur (FV 33, FV 244 og bredbånd)

-          lavere sjukefravær (finne årsaker og gjøre noe med det)

-          klima/miljøsatsing

-          økonomisk balanse (lite ledige midler i dag)

-          eldreomsorg  vs  skole. Befolkningsutvikling.

Hva har skjedd siden valget

-          den tragiske saken på Kapp

-          rådmannssaken

-          budsjettforhandlinger

Hva skjer i den nærmeste tiden

-          arealplan for Lena

-          omsorgsenteret skal tas i bruk (offisiell åpning 17. mars)

-          oppvekst 2040 (plan for godt innhold i skole og barnehage. Stort frafall i vdg skoler)

-          gjenreise tilliten til vann- og avløpssektoren (avslutte igangværende prosjekter og starte på nytt)

-          legge til rette for større frivillighetsarbeid

Hans S


Referat fra møte 2. desember 2019. 


Presidenten- Per ønsket oss velkommen til møtet.Så ga han oss en kort informasjon om diverse saker . Raufoss Rotaryklubb er 50 år i år og klubben sender blomster og past president deltar i jub.feiringen.. Hans Fossum hadde vært på Frivillighetskonferanse i regi av ØTK. 3-minutter var ved Ragnar Grimstad som fortalte om opplevelser ved å kjøpe en rimelig sofa på Black Friday dagen,  Sofa ble kjøpt i butikk på Harestua, - billig selvsagt og skulle brukes på hytta i Ringsakerfjellet. Turen gikk fint, men ved ankomst på fjellet og innbæring av sofaen ble det verre, sofaen var for lang. Ny tur til Harestua og en annen sofa,- som også var billig - passet.

Dagen foredragsholder - Bjørn Molteberg er ansatt i  Strand Unikorn i Moelv. Et stort samvirkeforetak med start som Strand Brænderi allerede i 1843, nå ca. 150 ansatte. Selskapet dekker store deler av Norge  innen kraftfor, gjødsel og  såvarer:  korn, grasfrø  og settepoteter med hundrevis av sorter.  At virksomheten er omfattende bekreftes av å benytte ca. 8000 trailerlass i logistikken hvert år. Mange av oss ble nok overrasket. Vi fikk høre om virksomheter hvor det kreves stor kunnskap, og hvor Bjørn innehar en viktig jobb med kontraktavl, innkjøp og salg av grasfrøblandinger for sterkt varierende bruk i hele landet: Eng. beite, plen og idrettsanlegg i ulike norske klimaforhold. De som ønsker mer info om konsernet kan gå inn på nettet hvor adressen er : strandunikorn.no

Ref. ØN

Referat fra møte 18. november 2019. Omvisning på Labo Helse- og omsorgssenter.

Vi ble tatt i mot av Bjørn H. Engh og Kjartan Tosterud. Både teknisk og medisinsk fag var godt representert i velkomstkomiteen. President Per takket for at vi fikk komme så like inn på overlevering til kommunen av dette «prangende palass» som satte selv kornsiloen i skyggen.

Bjørn Engh fortalte at det skulle være Åpen dag for publikum 9. januar. Bygget er på 16 000 kvm og blir av de største i Oppland. Senteret er blitt reist innenfor den vedtatte ramme på 622 mill. kroner. Av dette beløpet regner kommunen med refusjon av merverdiavgift samt tilskudd fra Husbanken, noe som til sammen skal utgjøre vel 300 millioner. Lånebehovet blir rundt 320 millioner kroner.

Kjartan Tosterud syntes planlegging og bygging hadde vært en lang prosess, i nær 8 år. Senteret skal gi kommunen 111 sykehjemsplasser og ellers rom for mange ulike funksjoner. Av  funksjoner nevnes: base for hjemmesykepleien, kommunal hjelpemiddelsentral, fotpleie- og frisørsalon, seremonirom,  kafeteria og innendørs parkering for hjemmesykepleien (ca 50 plasser).                                                                                                                                                   

Fra kafeteriaen kan det sees inn til produksjonskjøkkenet. Dette for at pasientene og gjester skal kunne følge med i arbeidet som utføres der. Pasientrommene med hver sitt bad virket hensiktsmesssig utformet og plassert. Demens-avdelingen er delt opp i enheter av 8 pasientrom med hvert sitt spiserom og oppholdsrom. Det er 5 slike enheter i senteret, beregnet til 40 pasienter. Hver pasient skal ha egen nøkkel til sitt rom.

Det er satt av 5 millioner kroner til utsmykking av Labo, både inn- og utvendig. Det vi allerede fikk se var noen praktfulle trerelieff som møter oss når vi kom opp trappene til hver etasje. De var laget av totenkunstnerne Tore Gimle og Liv Blåvarp.

Dagsenteret skal ha plass til 20 klienter. Det er satt av store rom til møter som frivillige i kommunen kan benytte. I tillegg er det rom for fysioterapi og treningsrom for ulike formål, blant annet for velferdsteknlogi som helse- og omsorgstjenesten ønsker skal bli en viktig del av denne tjenesten.

Vi takker for at vi fikk et innblikk i det store som har reist seg på Labo. Inntrykket var veldig positivt med gjennomført lyst og vennlig materialvalg og farger overalt. Vi så store vinduer og dører til trygge uteareal. Vi gleder oss til å se mer når alt er tatt i bruk, både inne og ute og når det er dagslys. De som viste oss rundt ønsket at stedet skulle bli et Åpent Hus.


Ref. Eva

Referat fra møte 4. november 2019

Møtet ble ledet av presidenten. Det ble klappet for Geirids fødselsdag. Presidenten informerte om at første møte neste år er den 6. Januar. Dagens 3-minutter var ved Torfinn. Han reflekterte rundt temaet språk og Linda Eides TV-program språksjåv med vekt på bannord og omskriving av bannord til mer passende utrykk.

Dagens hovedprogram var besøk av Marion Arntzen fra Stiftelsen Stensveen – Trygg i eget uttrykkParagraf 2 i stiftelsens vedtekter lyder slik:

”Formål: Stiftelsens formål er å bidra til bedre helse og livskvalitet for mennesker med utfordringer ved kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering, samt støtte deres pårørende og andre berørte. Dette oppnås ved innsats på tre hovedområder. Drift av et lavterskeltilbud med relevante tjenester rettet mot målgruppen. Bidrag til kunnskap- og kompetanseøkning i samfunnet generelt og med vekt på helse- og utdanningssektoren. Bidrag til - og deltagelse i kunnskapsutvikling og forskning på relevante områder. Stiftelsen skal drives i Marion Arntzens ånd og videreføre og utvikle det arbeidet hun har utført og utviklet siden 1996 på privat initiativ.”

Utgangspunktet for at Marion kom i gang med dette arbeidet var at hun da hun bodde  i Vennesla drev en bedrift som lagde brystproteser for kreftopererte. Etter at hun kom til Toten fikk hun kontakt med miljøet kjønnsinkongruens/dysfori. Stedet ble landskjent gjennom TV programmet ”Jentene på Toten” for 9 år siden. Det har siden blitt et møtested for kjønnsmangfold og er Europas eneste slik sted. De tilbyr blant annet rådgivning, kurs sosial trening og støtte til familie. Siden 1998 har de samarbeidet med  Hoff kirke om julemesse. Marion hadde med seg Reidun fra Jentene på Toten og 67 år gamle Tonje som var på sitt første offentlige møte.

Referent: Håkon L

Referat fra møte 21. oktober 2019

Møtet begynte med 3 min ved Ole Harald Fjeldstad som orienterte om sin rolle som leder for et «superutvalg» i det nye kommunestyret. Presidenten refererte til takkekort fra Eldbjørg Bleken og månedsbrev fra distriksguvernøren.Kai orienterte om prosjektet utvekslingsstudent og søknad i den sammenheng -en omstendelig søknadsprosedyre. Hovedsak på møtet var årsmøtet, ref protokoll ved sekretær Tor Hærdig.

Egoforedrag v/ Geirild Bakkeli Blunt

Vårt nye medlem Geirild leverte sitt egoforedrag med engasjement. Hennes yrkesliv knytter seg i stor grad til diplomattilværelse rundt om i verden. Denne tilværelsen har bydd på interessante opplevelser men og begrensninger i bevegelsesfrihet av sikkerhetsmessige årsaker.

Referat ved Ivar Lad

Etter velkomsthilsen av presidenten fikk Bjørn Molteberg ordet for 3 min. Han refererte fra «Havboka», eller «Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom 4 årstider». Han kom med en del opplysninger om hvalarten «Håkjerring» som kan bli opp mot 1000 kg og lever på store dyp ned mot 1000 meter. Den er det eldste nålevende hvirveldyret. Den kan bli 300 - 500 år og er kjønnsmoden først etter 130 år. Hovedprogrammet var ved ordfører Bror Helgestad Han fortalte og viste først bilder og filmer fra familien og fra hjemstedet i Totenvika. Den store hobbyen gjennom lang tid i familien Helgestad er hest, og han fortalte og viste filmsnutt fra etableringen av Toten Trav A/S på Homb. Ellers sto dyrlegeyrket og det å drive jordbruk meget høyt på programmet. Valgresultatet og jobben som ordfører hadde ført til store forandringer. Litt fram og tilbake før det var klart hvem som skulle bli ordfører i Østre Toten, men SP (9), H (3), FRP (2) og V (1) kom i posisjon, og Helgestad mente det var gunstig og inkluderte hele det politiske miljøet på en god måte. Det var utarbeidet en samarbeidsavtale og en politisk plattform, og det ble vist raushet i forhandlingene. Sentrale punkter i plattformen er - flere innbyggere og arbeidsplasser - JA-kommune (imøtekommende) - ta opp igjen arealplanen - bedre infrastruktur (FV 33, FV 244 og bredbånd) - lavere sjukefravær (finne årsaker og gjøre noe med det) - klima/miljøsatsing - økonomisk balanse (lite ledige midler i dag) - eldreomsorg vs skole. Befolkningsutvikling. Hva har skjedd siden valget - den tragiske saken på Kapp - rådmannssaken - budsjettforhandlinger Hva skjer i den nærmeste tiden - arealplan for Lena - omsorgsenteret skal tas i bruk (offisiell åpning 17. mars) - oppvekst 2040 (plan for godt innhold i skole og barnehage. Stort frafall i vdg skoler) - gjenreise tilliten til vann- og avløpssektoren (avslutte igangværende prosjekter og starte på nytt) - legge til rette for større frivillighetsarbeid Hans S
Referat Rotarymøte 20. januar 2020.

Referat fra Rotarymøte 07. oktober 2019 

Møtested: IDT Solutions – Grytengen i Øverskreien

President Per Yngve ønsket velkommen og gav ordet videre til daglig leder ved IDT Solutions Svein Iversbakken.an presenterte oss for en Power Point-gjennomgang av de viktigste sidene ved bedriften.


Det er totalt 45 ansatte fordelt på Grytengen, lokalene p Lena og et salgskontor på Raufoss. Det foreligger planer for en videre utbygging på Grytengen, men den er foreløpig stilt i bero pga div tekniske problemer. Det er et åpent spørsmål hvor eventuell videre utbygging vil kunne skje.Bedriften ble etablert i 1995, og har utviklet seg siden den gang. Den står bak produksjon av møbler, arbeider innenfor elektro, bearbeiding av aluminium, utikling /service og ikke minst rulleski.


Avdelingen knyttet opp mot elektro omsetter for ca 25 millioner i året, og har kunder i Norge, Sverige, Finland, Nederland, Belgia og Storbritannia fra 2019. Møbelavdelingen har en omsetning på ca 30 millioner i året, og leverer til kunder i Norge. Når det gjelder bearbeiding av aluminium, så dreier det seg ikke minst om rullatorer – ca 100 000 i året.


Bedriften er kanskje mest kjent for sin produksjon av rulleski, som var noe man hadde en forsiktig oppstart med i 2012. Siden har denne delen av produksjonen stadig utviklet seg. De leverer til alle landslag i Norge, og til landslag i Sverige, Italia, Russland og Slovenia. En annen side ved samarbeidet med skisporten, er prosjekt slipemaskiner for ski. Dette har skjedd bl.a. i samarbeid med Marit Bjørgen, og prosjekt slipemaskiner var nok en del av bakgrunnen for suksess i Vancouver i 2010, ifølge Iversbakken.


Etter foredraget var det omvisning i fabrikk-lokalene. 


Referent Tor Hærdig.  


Referat fra Rotarymøte 16. september 2019 - Om politireformen.

Møtet ble ledet av Johs Dysthe, som ønsket velkommen, og umiddelbart ga ordet til Eilert Nyhus, som hadde treminutter'n. Ros: Han holdt seg innenfor den tilmålte tid og fylte den med et godt og konsentrert innhold. Det handlet om miljø, eller rettere sagt klima og Co2 utslipp. Og det var optimistiske toner: Bilkjøring er en klima-trussel, og av den utgjør varetransport 70%. Men her gjøres det store grep, bl.a. i de store kjedene. Hydrogen eller el-biler overtar i løpet av kort tid, "Kjøl og frys" bygges om, det er fokus på emballasje osv.

Kveldens foredragsholder, Bjørn Slåttsveen, ble så ønsket velkommen. Han begynte presentasjonen med å nevne en fortid i Rotary og takke for et stipendium som bragte ham til et år I Texas, og som ga gode erfaringer til seinere virke. Han tok så ut utgangspunkt i politireformen, som han kanskje uventet for mange, hilste velkommen. Vi har ikke mistet nærpolitiet, i alle fall ikke i Innlandet. Kontorene er flyttet til biler, som ruller regelmessig, er i god stand, og kommuniserer bedre enn noen gang ved hjelp av moderne teknologi.  Det var imidlertid tanker om og erfaringer med Bjørns nye stilling som skulle ha fokus. Politikontakt for begge Totenkommunene. Han fortalte om gleden over at han nå kunne være i felten igjen, i nærkontakt med barn og unge og ikke minst foreldre. Et av tidas store problemer er netthets og ulovlig nettbruk ellers. Det blir derfor skolebesøk og samtaler. En del saker tar lang tid for politiet fordi det etter hvert settes strengere og mer omstendelige krav til profesjonalitet enn tidligere. Som eksempel tok ha overgrepssaker mot barn. Så blir en del saker av noe mindre betydning dessverre lagt bort. Ressurskrevende utstyr fortrenger kanskje muligheten for økt bemanning. Bjørn var innom mye, og han fikk mange spørsmål; om rusproblematikken (Utbredt cannabisbruk og stor tilgjengelighet), om ungdomskulturen, om arbeidet med å oppdage radikalisering på et tidlig stadium, om straffeutmåling. Her kjente vi godt igjen den virksomheten han alltid var så kjent for; den gode samtalen framfor den barske reaksjonsmåten. Han var innom mye, men konkluderte med at om det ikke er noen "Kardemommeby" her, så har vi det meget godt på Toten!    

Ref. Lasse Gran


Referat fra Rotarymøte 2. september 2019 - Presidentens aften.

President Per Y åpnet møtet med å  minnes Simen Bleken, som døde 97 år gammel, etterfulgt av 1 minutts stillhet. Simen var medlem fra 1973 til 2018 og var tildelt Paul Harris Fellow Recognition.

3 minutter var ved Øyvind Nerby. Han trakk fram Rotarys samfunnsengasjement som har vært en del av organisasjonen helt fra 1907 og koblet det opp mot verdien av all frivillighet i samfunnet som utgjør ca 130 000 årsverk, eller 115-120 milliarder  kroner.

Før Per Y la fram sin strategiske plan for Rotaryåret 2019-2020, minnet han om intercitymøte på Gjøvik 10/9, seminar på Lillehammer 12/9, guvernørbesøk 23/9 og årsmøte 21/10. Per Y ble medlem i Rotary i 1976 med Simen som fadder. Avgjørende for valget var det grunnleggende motto: Service above self. He profits most who serves best. Han nevnte også 4-Spørsmålsprøven:

1. Er det sant? 

2. Er det rettferdig overfor alle det angår?

 3. Vil det skape forståelse og bedre vennskap?

 4. Vil det være til beste for alle det angår?

Hans intensjon sammen med klubbens medlemmer er å øke medlemstallet til minst 35 og samtidig øke kvinneandelen. Få til et lokalt prosjekt, gjøre klubben mere synlig ved offentliggjøring av program og ajourføre hjemmesiden. Gjeninnføre nytt fra yrket og få til et par intercitymøter. I det ligger det samarbeid med naboklubber. Følge opp TRF. Styrke samholdet i klubben ved å få nye sosiale aktiviteter. Til slutt stilte han oss noen spørsmål: Er klubben engasjerende? Er den utviklende? Er den interessant? Gleder vi oss til å gå å møte? Har vi det morro ?


hpg



Referat fra Rotarymøte 19. august 2019

Per Steinsholt som nylig tiltrådt president for rotaryåret 2019-2020 ønsket velkommen til oppstartsmøtet – riktignok ikke fullt restituert, men ved godt mot og i sedvanlig godt humør etter et komplisert overarmsbrudd i løpet av sommerferien.

Hele 7 medlemmer ble gratulert med fødselsdag i sommer - herunder Trond Årstad som fylte 85 år den 19. juli.

Bjørn Molteberg reflektere i sitt 3-minutters innlegg over temaet arvelære og genetikk. Bakgrunnen for og inspirasjonen til innlegget hadde han hentet fra Dag Undliens bok Dine geniale gener; Fortellingen om arvematerialet vårt og tidenes største medisinske revolusjon. Bjørn bidro utvilsomt til at flere av oss ble mere nysgjerrige på å vite mer om temaet, og kanskje også lese boka.   

Et godt besøkt medlemsmøte ble avsluttet med komitemøter og samling av styremedlemmene.

Ref. Hans Fossum


Referat møte 29. april 2019 på Peder Balke senteret. 


Grethe Stenseen forteller om satsingen på Peder Balke senteret 2018-2021. Første trinn er utbygging av låven. Parkering er et problem , satser på en løsning på dette før eller siden. Bygningsmassen skal rustes opp. Samarbeid med arkitekthøgskolen i Oslo, det er samlet 2,2 billioner data om låven, alt er scannet  slik at det kan bestilles ut av lager for skanning etter behov. Låven er på 2000m2 , noter utleid til forpakter av jorda. Låven ble bygget i 1902, da kommunen kjøpte gården Ønsker at det skal brukes til mer kommunale oppgaver. Anne Louise Gjør restaurerer , finner fram til gamle farger på veggene i gamle bygningen , hun er en fantastisk flink restaureringsmaler. Trepaviljongen ferdig restaurert i år, brukes fra og med i sommer, 2019. Det blir lytteteater om fattiggården Billerud i oktober 2019 Det er satt opp nytt gjerde, nyoppusset rom -langkammerset. Golv malt som fliser, dette er gammelt, det dekkes med olje/lakk for bevaring.


 Samarbeider med NTNU i tillegg til arkitekt høgskolen. Hele låven er scannet. Kostnader kunstnerverksted 1,6 mill. Søkt om 550000,- i spillemidler. Mulighet for tilleggssøknad på inntil 500 000,-, fått dette , men ikke hentet ut enda. Innlandet trepleie tar vare på de gamle trærne på Peder Balke senteret. Ny utstilling fra 4/5-2019, keramikker Marit Tinglef - navn på utstillingen : Alusjon til Peder Balke.


Mårråstund konsertene starter lørdag 11.mai kl 10.30. Peder Balke senteret vil ha noen søndager i sommer med guidet omvisning. Fin kunstrunde fra Tallodden til Peder Balke senteret - lysthuset - ned på stranda.


Takk til Grethe for en flott orientering om hva som skjer på Peder Balke Senteret - vi avslutter med en omvisning i låven.


Ref: Randi.


Referat møte 18. mars 2019 på Bygdestua. 

Møtet ble åpnet med ett minutts stillhet til minne om Erling som gikk bort nå i mars. Erling var god Rotarianer som ga av seg selv, når anledningen bød seg.


Eilert og Johs fikk bursdagsgratulasjoner.

Hovedprogrammet var ved Mikkel Sørheim:  Sosiale medier og dilemmaer i en digitalisert verden.

Menneskets forhold, god bruk og tilpasning  til dagens teknologi er på etterskudd. Teknologien ligger langt foran regelverk og forordninger. Det fører til dilemmaer, på flere måter. F.eks utvikler Tesla-fabrikken dataprogram som skal hjelpe fører å ta etisk vanskelige valg, basert på sensorer som fanger opp alt som er rundt bilen. Google utvikler talestyring for daglige gjøremål. Programmet holder rede på dine aktiviteter og preferanser. Du kan  si til mobiltlf: «sett opp handleliste», så får du forslag som teknologien finner passende for deg. Hvis du ikke følger anbefalingene så får du f.eks beskjed om at du må passe vekta! Eller når du bestiller reise, så kan du få melding om at passet ditt har gått ut på dato!

Snapchat, Twitter, Facebook, mv designes mer og mer mot å trigge lykkefølelsen til brukeren. Det lages analyser av deg for å tilpasse sitt program til din adferd. Innen spillteknologien kartlegges profilen din. Målet er å skape avhengighet, at brukeren tilskyndes å jakte på neste «skudd».

Sosiale medier virker som veldig effektive kommunikasjonskanaler. F.eks er det mange eksempler på at mange mennesker raskt kan nås med digitale meldinger, slik som massesamlingene som utløste den «arabiske våren» i 2011.

En viktig negativ side ved dagens kommunikasjonsmetoder er filtrering av budskap, distribuering av «fake news» og manipulering av sannheten. Sjekk linken til kildene! Noen er mer pålitelige enn andre!  Det er mange kryssende interesser, men ofte mangel på alternative innspill. Sosiale medier mangler «vær varsom-plakat». En stor utfordring er å regulere hva og hvor lenge opplysninger om oss blir lagret. Når kan lagret informasjon om oss brukes mot oss, også om vi ikke får vite om det? Mikkel mener det er viktig at det blir åpenhet på brukere og metoder for å få «troll uti sola», slik at de kan sprekke. Det betyr at vi må være «mer på» for å fange misbruk av digitale medier. De er ikke noe alternativ å prøve å bli kvitt internett og digitale kanaler.

18.3.19


Kai Aa


Referat møte 4. mars 2019 på Bygdestua. 

3-minutter ved Ragnar Grimstad.

Han hadde nylig gjennomført et kurs om bedrifter og vedlikehold, i regi av Norsk forening for vedlikehold eller world craft maintenance. Mange store bedrifter - f.eks. Hydro, Denofa. Omfattende kurs og reise til Belgia, der England potetgullfabrikk ble besøkt. Vedlikeholdsledelse: Vekk med synsing- inn med faktabasert system. Måltall. Hvor kritisk er det at noe står ? 1/3 av alt vedlikehold er bortkastet ! Preventivt vedlikehold.

Klubbens RYLA - ansvarlige Ragnar meddelte at til tross for annonsering hadde ingen meldt seg. Men gjennom sitt nettverk hadde en ung og velkvalifisert dame meldt seg. Anna Glæserud Samuelsen (fra Vestre - men tettt på grensa) så hun ble godkjent med akklamasjon.

Hovedprogram TRF - The Rotary Foundation ved Øivind Nerby.

Øyvind hadde et omfattende sammendrag. Historisk nevnte han polio+ , pilgrimen og Afrikasamarbeidet med Vestre Toten. Bidrag til jordskjelvofre og lignende prosjekter får bidrag fra distriktet (finansieres via klubbenes kontingent) . Han gjorde ettertrykkelig oppmerksom på at bidrag til interklubbsatsinger så får den klubben som står bak initiativet all kredit! Prosjekter på gang: innsamling av farlig avfall fra visse utvalgte husholdninger. Det har vært mye fram og tilbake. Men det er Horisont som nå sier: sett gang! Frivillighetsentralen ( heretter FVS ) står som koordinator. FVS vil gjerne samarbeide med Rotary om besøksordning til ensomme personer på bygda. FVS vil komme til klubben og orientere. Det er også naturlig at rotarianere vil delta som syklister på den elektriske trehjulingen som nå befinner seg på sykehjemmet. Om FSV også kan koordinere dette er naturlig. Øyvind gjorde oss oppmerksom på at eventuelle større prosjekter i klubbens regi fordret masse jobb, og at dette nødvendiggjør at klubben må få flere nye medlemmer. Hvorpå Randi rekte opp handa og sa hun hadde to på gang !!!!!

Øivin Aas

Referat møte 18. februar 2019. 

Presidenten ønsket velkommen. Han ønsket forslag til deltagere til årets Ryla kurs. Frist 1 mars. Han beklaget at 2 av klubbens medlemmer Tor Raudajoki og Jan Steinar Egenes har meldt seg ut av klubben, men trøstet oss med at vi har fått flere nye medlemmer.

Lasse Gran holdt sine 3 minutter med orientering om ‘Kommunen’s ‘3.0’. ‘1.0’ var da innbyggerne betalte skatt med ‘lua i handa’ for å dekke ‘Kommunen’s utgifter. ‘2.0’ var ‘Kommunen’ innstilt på å være service innstilt overfor innbyggerne. Den kommende ‘3.0’ er tid for mer aktivisere innbyggerne, fornye de gamle, ha felles opplevelser, og spørre hva som ønskes.

Før hovedforedraget orienterte Øivind Nerby om prosjektet med gratis innsamling av farlig avfall fra de eldre og andre som trengte hjelp til dette. Nå har styret i ‘Horisont’, for avfallshandtering, vedtatt å slutte med innsamling av farlig avfall på tross av någjeldende ‘Avfallsforskrifter’, som ble gjeldende fra 1 januar 2016. Kommune-administrasjonen og ordføreren har ennå ikke svart på henvendelse fra komiteen. Øivind anmodet medlemmene å ta saken opp politisk.


Kveldens foredrag var om UDI (Utlendingsdirektoratet) ved ansatt Simen Lindviksmoen. Direktoratet er underlagt Justisdepartementet og har ansvar for behandling av søknader om oppholdstillatelser, visum, beskyttelse (asyl), statsborgerskap, reisedokumenter for utlendinger, og drift av asylmottak.  Alt i henhold til gjeldende lover og forskrifter. UDI ble opprettet 1988. Under ‘Region- og mottaksavdelingen’ er 5 region-kontorer, hvorav Gjøvik er et av dem.  Mange lover og forskrifter er blitt endret siden starten. De ansatte må hele tiden forholde seg til disse, og ikke påvirkes av annet. 50% av de ca. 1200 ansatte er jurister. Søknadene blir grundig undersøkt både nasjonalt og ved internasjonalt samarbeid. UDI hadde i 2017 nærmere 110.000 diverse søknader, herav var 6834 asylsøknader. UDI behandler bare søknader, og ikke klager på avgjørelser. Klager behandles av UNE (Utlendingsnemnda) i henhold til Utlendingsloven.

Integrering og bosetting hører nå under Integrerings- og Mangfolds-direktoratet, som ligger under Kunnskapsdepartementet. Mange spørsmål ble avklart under foredraget.


T.Å.


Referat møte 4. februar 2019 

Presidenten ønsket velkommen. Øivind N og Tor H hadde bursdag. 3 minutter var ved Hans Peder Gaarder, og han ville ta utgangspunkt i "hvorfor jeg ble medlem i Rotary".  Å treffe folk, og å kjenne seg igjen i det etiske i det rotarianske var viktig. Hans Peder mente at vi måtte la de store organisasjonene finne og drive prosjekter, det blir for omfattende for små klubber som vår, og mente at vi heller kunne henge oss på andres. Ellers ville det bli for stort. Hans Peder var heller ikke sikker på om det var riktig å redusere møter til hver 14. dag, det er møtene som er det viktigste med Rotary. 

Geirid Bakkeli Blunt ble presentert av Randi, og deretter tatt opp som nytt medlem.

Dagfinn Follerås, prest på Bøverbru,  skulle hatt kveldens foredrag, om "Erfaringer fra kriseteam rundt sykehus", men måtte melde avbud 1 1/2 time før. Heldigvis har vi Lasse som også har erfaringer fra kriseteam og tråkket til på uhyggelig kort varsel uten å blunke. Godt gjort!


«Psykososialt kriseteam» ved Lasse Gran 

I krisesituasjon er nesten det viktigste å ha tid nok til de som er rammet. Slike krisehendelser kan for eksempel være å melde et dødsfall, og det er like hardt for den det rammer enten det er en enkelthendelse eller en stor ulykke med mange involverte. Lasse fortalte blant annet om et gammelt ektepar på over nitti år, og som hadde levd sammen i kanskje syttifem av dem, og understreket at sorgen og tapet som rammet da den ene av dem gikk bort var like tung å bære som noen annens, enda noe slikt jo er uunngåelig og må komme en gang. Juridisk er det politiet som har ansvaret, men det er prester som bistår. Når vi snakker om krisehåndtering tenker vi gjerne på de store kriser. Men det er viktig å huske på at for den enkelte er krisen like stor. Det å gå med dødsbudskap er forferdelig vondt; det å gå med vakttelefon er som å gå med ei tikkende bombe i lomma, mente Lasse. Han husker da han ble pensjonist at han tenkte med lettelse at "nå skulle han aldri mer gå med dødsbudskap". Lasse kunne også fortelle at selv om det er mange ulike reaksjoner som kommer når et dødsbudskap formidles var han aldri blitt møtt med aggresjon. Rett som det var med sinne, riktignok - for sinne er en normal sorgreaksjon - men altså aldri med aggresjon. Han forteller videre at det ofte kunne oppstå nære vennskapsbånd til de sørgende.  Reaksjoner er ellers svært forskjellig; noen vil for eksempel se med en gang, andre - ikke for alt i verden. I dag er situasjonen rundt kriseteam og krisehåndtering bedre organisert enn før, i dag ringer man ikke hjem til en prest;  prester går i en ambulerende tjeneste med vakttelefon.



 Mikkel S.

Referat møte 21. januar 2019    Intercitymøte om Midtøsten og dagens kaos   

Det var godt besøk fra våre naboklubber – Gjøvik, Hunn/Gjøvik og Raufoss – på møtet.
President Hans F. ledet møtet og holdt sjøl 3-min der han tok opp det aktuelle temaet om hva datagigantene og sosiale medier gjør med oss vanlige mennesker med bakgrunn i en nylig artikkel i Aftenposten.  Der ble det referert til en av Silicon Valleys mest innflytelsesrike pionèrer – Jaron Lanier: «Slett alle kontoene på dine sosiale medier – og gjør det nå»!           En tidligere toppsjef i Facebook beskriver firmaets forretningsmodell slik: «Det handlet om hvordan vi skulle kapre mest mulig av tiden og oppmerksomheten din».  Disse personene er ikke imot mobiltelefoner, internett og sosiale medier, men de mener at forretningsmodellen som både Google og Facebook fronter er uetisk og farlig: reklamefinansierte gratistjenester. Disse er ekstremt verdifulle for annonsørene, og ikke minst for krefter som har som mål å svekke demokratiske prosesser nasjonalt og internasjonalt. Hans nevnte Cambridge Analytica rolle i Trumps valgkamp og russisk propaganda i Ukraina som eksempler på dette. Avslutningsvis sendte han ballen videre til vår Mikkel (leder av vår PR og Info-komitè) for å veilede oss videre i dette tilsynelatende uveisomme terrenget.

Hovedprogrammet var ved pensjonert diplomat Bjørn Frode Østern:
Egypt og bakgrunnen til den politiske situasjonen i Midtøsten i dag. Har Vesten noe av skylden for dagens kaos?

Etter en meget allsidig karriere i Utenriksdepartementet fra 1964-1994, avbrutt av perioder i DNC og Handelsdepartementet, var Østern ambassadør til Ungarn og flere naboland. Til slutt var han ambassadør til Egypt og Sudan fra 1999 – 2004.

Han holdt et meget detaljert foredrag med powerpointer om Egypt og utviklingen i Midtøsten fra Ramses II  for 2.800 år siden og til i dag. Egypt har nå ca 100 millioner innbyggere – alle bosatt langs Nilsen på 4 % av landområdet – på et areal som tilsvarer Hedmark og Oppland.

De kristne kopterne har egen pave i Egypt. Det er 7-15 millioner kristne, og de føler seg undertrykte. Kristendommen var etablert i Midtøsten, men araberne kom og tok Egypt i 642. Fra 1882 var Egypt under kontroll av britene, som sammen med franskmennene delte Midtøsten under 1.verdenskrig  – ved en «strek i sanden» i Mark Sykes / Georges Picot-avtalen. Det muslimske brorskap kom i 1928, og Farouk ble konge fra 1936. I 1952 kom Nasser til makten, og Sadat fra 1970.  

Han fokuserte på korrupsjon, stor forskjell mellom fattig og rik, mangel på jobber og mangel på demokrati i Egypt.  Han analyserte videre Israels opprettelse og utvikling, Afganistan i 2001, Irak i 2003, Libya-bombinga og de siste års Syria-krig.
Han pekte på alle de nye bosettingene på Vestbredden og at den uløste israelsk–palestinske konflikt forblir uløst. Opprettelsen av Israel og måten dette landet har behandlet palestinerne på har bidratt til Midtøstens hat mot Vesten og skapt grobunn for ekstrem islam.

De arabiske land har språket og Islam felles. Men det som betyr mest for araberne er først og fremst familie, så klanen (nærstående familie), deretter stammen og til slutt religionen.
Det fører alt for langt å referere mer av alle detaljene til Østern. Til slutt var det mange spørsmål, og vi hadde hatt et meget interessant rotarymøte.                         

Ref. PYS


Referat møte mandag 7. januar 2019       Midtveis-evaluering av rotaryåret

President Hans ønsket “godt nyttår” til møtedeltakerne, og gratulerte seg selv med 75-årsdagen akkurat denne dagen! Godt gjort å gjennomføre fullt møte ved en slik anledning!

Tre-minutter ved Ole Harald Fjellstad: “dagens tanker”. Han sveipet innom både kommunale, nasjonale og internasjonale personer som har “utmerket” seg i 2018, med president Trump i spissen. Men han var mest bekymret for utviklingen i de sosiale medier, med deres aggressive språkbruk overfor svakere parter. Reinspikke mobbing av personer som ikke kan forsvare seg. 

Hovedprogrammet var presidentens oppsummering - en midtveis evaluering av hva vi har oppnådd dette halvåret.

Det store samarbeidsprosjektet med Gjøvik og Raufoss Rotaryklubber til inntekt for Treffpunkt, Gjøvik ble ingen suksess. Det ble avsluttet med en utlodningsaksjon som resulterte i en pengegave på kr. 25.000.- til Treffpunkt Gjøvik. Takkebrev er mottatt fra Kreftforeningen.

El -sykkelen som Balke Bo- og servicesenter fikk av Rotary, ble besluttet overgitt til Østre Toten Sykehjem etterat Balke er nedlagt.

Vi har mottatt hilsen fra Distriktsguvernøren, hvor han takker for positivt og godt møte ved hans besøk, og han roser våre prosjekter og gode programmer.

Etter nøye vurderinger gikk Østre Toten Rotaryklubb i høst over til 14-daglige møter i stedet for ukentlige møter som vi har hatt før, og det er blitt positivt mottatt av medlemmene.

Klubben har satt som mål en medlemsøkning på 2-3 stk dette Rotaryåret, og det ser ut for å lykkes, men det er ønske om en ytterligerere økning. I et forlenget møte kom det mange meningsytringer om hva vi kan gjøre for å få flere med. Gode program, lokale prosjekter som kan gi god PR for klubben. De fleste argumentene er nok kjent fra før, men presidenten og programkomiteen fikk mange gode tips. Mikkel ville at oppgavene våre skal “skinne og begeistre”, og det fikk han applaus for!

En rask utlodning ga penger i kassa og Tor F.  stakk av med gevinsten! Presidenten kom nok lovlig seint hjem til jubileumsfeiringen!

Lena 9/1-2019    Ref Torfinn


Referat møte 17.12.18 - Juleavslutning med foredrag av ambassadøren til Bangladesh 

President Hans ledet møtet og etter å ha gratulert Hans Stabbetorp og Ole Harald Fjeldstad med kommende bursdager og orientert om samarbeid med naboklubber, introduserte han Sidsel Bleken. 

Sidsel Bleken er datter av mangeårig medlem Simen Bleken og kone Elbjørg. Sidsel er norsk ambassadør til Bangladesh og holdt et meget interessant foredrag om et land de fleste av av oss kan lite om. 

Hun fortalte at karrieren startet på biblioteket på Lena, fortsatte etter videregående med studier ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen som hadde samarbeid med Bangladesh, fortsatte videre med engasjement i NORAD, 3 år i Pakistan, UD, 5 år i Warszawa, tilbake til UD før hun havnet i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh.

Landet har en befolkning på 160-165 mill og Dhaka 15-20 mill (slingringsmonn tilsvarende Norges befolkning), ca 90% muslimer. Landbruk sysselsetter flest og landet er nå selvforsynt med mat. Industrien øker, mest tekstil. Den økonomiske veksten har de siste årene vært 6-7% årlig. Det har ført til at landet har gått fra å være et utviklingsland til å bli et økonomisk « mellomklasseland « og hvor Norge har gått fra å drive utviklingshjelp til å bli en handelspartner der norske bedrifter etablerer seg. Vi importerer årlig, mest tekstiler, for 2.2 milliarder. 
Nesten alle får skolegang om enn med varierende kvalitet. Barnedødeligheten reduseres og gjennomsnittlig levealder øker og er nå 72 år. Det drives aktiv familieplanlegging. Bangladesh har utfordringer med flom og sykloner, men det arbeides med sikringstiltak. Flyktninger fra Myanmar, ca 1 mill, gir også utfordringer i et fra før tettbefolket land.

Ambassadør Sidsel ga en kort oversikt over landets meget turbulente historie. Hun kom også inn på den politiske situasjonen i landet. For å si det enkelt, mye splid og uro.

Presidenten overrakte, etter en spørsmålsrunde, den siste rotary-skåla fra Anne Johannes hånd, heretter blir det honning. Etter et meget interessant foredrag tok vi for oss av god tradisjonell julemat ved pent dekkede bord. Lasse reflekterte omkring juleevangeliet før han leste det og så sang vi "Deilig er jorden".

Takk til festkomiteen for fin juleavslutning.
GOD JUL  

Ref: hpg


Referat møte 10.12.18 - Framdriften ved det nye helse- og omsorgssenteret på Labo

Tor Finstad hadde 3 min. og dvelte ved et debattinnlegg i Rotary Norden nr. 3 i 2016 som etterlyste en mer felles og enhetlig definisjon av hva Rotary er og formålet med Rotary. Rotary er et globalt nettverk med medlemmer som kommer fra forskjellige yrker og har som formål å gagne andre.

Ole Harald Fjellstad hadde hovedinnlegget og orienterte om framdrift ved oppføringen av det nye Helse og omsorgssenteret på Labo.

Etter en debatt i 2010 om en skulle bygge på det gamle sjukesenteret eller bygge nytt ble konklusjonen at det var like greit å bygge nytt. Så fulgte en lokaliseringsdebatt som engasjerte mange – Vallejordet eller Labo. En designkonkurranse endte opp med 5 forslag hvor Arkitema/ELN vant. Det var ikke det billigste men det beste anbudet på omsorg og drift. Kostnadsoverslaget er på 622 millioner kroner og senteret skal romme 110 sjukehjemsplasser.

Alunskifer på byggeplassen skapte en del problemer. Det var utført boringer på forhånd, men en hadde bommet på alunskiferen. Det går etter planen både når det gjelder økonomi og framdrift. Ole Harald viste en del fine bilder tatt på ulike tidspunkt under byggingen. Tett før jul skal bygget være under tak.

Det nye omsorgssenteret vil ta i bruk ny velferdsteknologi som skal være til nytte for både personale og beboere. Dette skaper en del diskusjon: «Hvor blir det av den varme handa». Mye utstyr som skal gjøre det tryggere og enklere. Mye av utstyret er avhengig av strøm og dermed kan det bli litt sårbart.

Det er satt av 5 mill til kunst og utsmykning. En ønsker at omsorgssenteret skal bli et senter for hele bygda med åpen kafeteria for alle og fine uteområder. Bygget skal stå ferdig i oktober 2019 og tas i bruk første kvartal 2020. 


Hans S

Referat møte 26.11.18 - Fra Skytterlag til Musikkorps 

Presidenten ønsket velkommen til kveldens møte. Orienterte kort om guvernørbesøket som han betegnet som et vellykket møte. Presidenten   hadde nok håpet på et litt bedre fremmøte ved guvernørbesøket, men kommentere det ikke utover det.

3 min ved Johs Dyste
Johs tok for seg den siste  kjøpefesten Black Friday. Det er selvfølgelig  markedsmakten som rår i dagens samfunn. Er dette en ønsket utvikling , gjør dette oss til mer fornøyd folk. Økt vekst  gir økt materiell velstand, men gir det økt lykke? Vil økt liberalisme og forbruk som en konsekvens av reklamens markedsmakt gi oss. Dette har  slått ut i økt forbruk og økt velstand. Er det denne retning med økt  liberalisme og  markedsmakt og økt forbruk en ønsket utvikling, eller hadde det vært ønskelig meg en mer restriktiv utvikling.

Kveldens foredragsholder Ole Anton Hoel. Tema: Fra Skytterlag til Musikkorps
Ole Anton tok oss  i  musikkorpsenes  utvikling og historie fra det opprinnelige utspring som var fra 1890 årens skytterlag som igjen ble forløperen til stiftelse av musikkorps rundt omkring i landet. Ole Anton tok oss med på en meget informativ «reise» i  musikkorpsenes utvikling i så vel instrumentenes utvikling
I kvalitet og utforming. Han orienterte om korpsmusikken som har hatt en fantastisk utvikling det siste århundre, ikke minst på  Toten  hvor vi har mange korps i øverste divisjon i Norge. Orienterte om   stifteren av Kolbu «Guttemusikkorps»  Hans Bjerke  som var en ildsjel i en menneskealder for musikkorpsbevegelsen i Kolbu.

Ref. Eilert Nyhuus

Referat møte 13.11.18    Guvernørbesøk   

Etter formøte med styret og komitèledere kom i alt 18 medlemmer på møtet denne tirsdagskvelden med besøk av guvernør Arvid Blindheim og ass guvernør Gunnar Roger Sandvik (Lillehammer). President Hans F. ledet møtet.

Randi Balke Hveem holdt 3 min og tok opp det aktuelle temaet om samhold og samarbeide over landegrensene 2 dager etter 100-årsmarkeringen av slutten på 1.verdenskrig. I 1914 snakket vår statsminister Gunnar Knudsen om «skyfri himmel» 5 måneder før skuddene i Sarajevo! Hva lærte vi av den store verdenskrigen? Nå ser vi lignende tendenser i verden – nasjonalisme i stedet for samarbeid. Rotary kan fortsatt være en ledetråd i dette. Presidenten roste Randi.

Guvernør Arvid Blindheim var fornøyd med klubbens drift som skinner mer enn vi sjøl sier. Han fortalte innledningsvis om seg sjøl: født på Sunnmøre, bor i Romsdal, hytte i Oppland og studert i Hedmark (Hamar Lærerskole) – og dekker med dette hele R-distriktet (som ikke innbefatter Nordmøre).  Etter skolejobbing på Vestnes var han i en årrekke fylkeskultursjef i Møre og Romsdal. Nå pensjonist.

Distriktet har 50 klubber med ca 1750 medlemmer. R har 1,2 mill medlemmer i 35 000 klubber i 200 land. R var sentral i FNs stifting, og har fulgt opp med Polio Pluss fra 1985. Da var det 35 000 poliotilfeller i verden. Siste år 11 nye polio-tilfeller i Afganistan, 3 i Pakistan og ingen i Nigeria! Fortsetter med massevaksinasjoner.

Han hadde hatt gode opplevelser på guvernørskolen i San Diego, roste verdenspresident Barry Rassin og la vekt på Rs omdømme. Vår hjemmeside og facebookside fikk ros.

Blindheim hadde vært med å starte Vestnes R-klubb i 1978. Nå har de 10 kvinner og totalt 32 medlemmer. Der har de hatt 2 nylige prosjekter: Rydding av tursti langs kysten med god innsats av lokale asylsøkere, og Global Grant-prosjekt med anskaffing av instrumenter til musikkorps i Sao Paolo, Brasil. Informasjonsmøte om prosjektene ga lokalpresseoppslag og 5 nye medlemmer fra 35 år! De leiter nå etter nye prosjekter.

Han fortalte videre om Global Grant-prosjekter i distriktet: Hamar Vest med et dyrkingsprosjekt i Armenia, og Hareid med mor/barn sjukehus i samme land. Gjøvik RK har nytt  GG-prosjekt med sjølmordsforebygging blant unge menn i Litauen.

Blindheim  utfordret oss flere ganger til å gå sammen med Raufoss RK om nytt GG-prosjekt i Kenya.

Guvernøren ønsket også mer ungdomsutveksling – som er krevende og må startes tidlig på året - etter jul!.

Kveldens måltid var varme smørbrød og bløtkake – arrangert av Eva i kam-komiteen.

President Hans avrundet med å fortelle om en annen sunnmørings ankomst og opphold på Toten - Anders Hovden – med tilhørende anekdoter. Og kvelden ble avrundet med Totensangen: «Sjå desse bygder bjarte» av Hovden.
Ref. PYS

Referat møte 29.10.18    Miljø i Østre Toten kommune

Møtet ble ledet av presidenten. Det var ingen 3-min. denne gangen.
Referatsak:
Web. seminar på Lillehammer, der Mikkel, Per Y. og president Hans deltok. Tema var «hvordan bruke nettet bedre». Konklusjon: Viktig at klubbens medlemmer kommer med innspill.

Kveldens foredrag var ved klima-og miljørådgiver Inger Lise Willerud i ØTK, om tema «Klima og miljø og sånt…….. Hvem, hva og hvorfor?»  

Hun pratet naturlig nok mest om klima og klimaendringer, der hun var innom ekstremvær, tørke, flom og brann. Hun tok et tilbakeblikk til før 1900 og fram til nåtid med dagens temperaturstigninger, økt havtemperatur, økt havnivå, selvforsterkende effekt av mindre sol/varmerefleksjon, mm. Videre noen framtids scenarier med sterk økning av klimaflyktninger og masseutryddelser av arter. Om intet gjøres kan temperaturen stige med +40 C, 20 % med nedbør, mest om vinteren, lengre vekstsesong, men med flere tørkesomrer innen 2100.


For å hindre dette, kreves det, ifølge. FNs klimapanel, raske og dyptgående endringer uten sidestykke i alle aspekter av samfunnet. Norge bør gå foran som et godt eksempel ift. andre land. Men EU samlet er i dag bedre stilt enn Norge. En årsak til dette er mer utnyttelse av solkraft. Klimaloven av 1.1.2018 sier at utslipp av klimagasser i 2030 skal reduseres med minst 40 prosent fra referanseåret 1990. 

Videre at vi skal være et «lavutslipp samfunn» innen 2050, dvs. at klimagassutslippene skal ned 80-95 % ift. 1990.
 Innen Oppland har Fylkeskommunen visjoner om å være klimanøytralt innen 2020 og fylke generelt innen 2025. Hva gjør Østre Toten kommune? Viktig for kommunen å være en god «Rollemodell».
Generelt et interessant foredrag for en «naturviter».
Ref. Bjørn Molteberg

Referat møte 15.10.18    Bygg og miljø

Åpning ved Presidenten som ønsket medlemmer og kveldens foredragsholder Thomas Haavi velkommen.
Han og Kai informerte om at vår kandidat til utvekslingsstudent hadde trukket seg. Det vurderes å sende en til Ryla seminaret sommeren 2019.


Johan brukte sine 3 minutter til en fortelling fra de såkalte riktige gamle dager. Mennesker fra ulike verdensdeler og land har innvandret til Norge i alle tider. Med sin egen historie og religion. På 1600-1700 tallet kom det mange finner til Norge,- også til Toten- Hurdal/Skruklia. De svidde av områder og sådde rug de første åra. De hadde også sin egen religion.

Hovedpost : Foredrag av Thomas Haavi fra Kapp. Gardbruker på Tangen gård. Utdannet som maskiningeniør med påbygging til siviling.  Nå ansatt ved NTNU i Gjøvik/Trondheim. Doktorgrad innen null utslipp bygg.  Vårt levesett i vesten tåler ikke dagens utslipp. Vi må over til null utslipp samfund, lavere Co2, med passivhus og netto energibehov, benytte overskuddsvarme mm. Dette vil ta tid å innføre, - Oppland kan være klimanøytrale innen 2025. Dette vil kreve enorm innsats og et felles samhold blant alle.

Om noen ønsker Thomas` foredrag i helhet,- gi beskjed til meg så sender jeg copi av hans innlegg.
Øivind N/ Referent



Referat møte 01.10.18    Årsmøte


Møtet ble ledet av presidenten.
Dagens sang: "Dei vil alltid klaga og syta"
Presidenten orienterte kort om status for følgende saker: -utvekslingsstudent – det har meldt seg en interessert  og                                      -intercitymøte på Hunton.
Øivind N orienterte om status for avfallsprosjektet.
Deretter var det årsmøte som ble greit gjennomført.
Til sluttorienterte  presidenten kort om deltakelsen på distriktskonferansen og viste til at fullstendig referat finnes på distrikt 2305 Rotary.no
Referent: H.L. 


Referat møte 17.09.18   Hoffsvangens historie

Presidenten orienterte om aktuelle saker bl a distriktskonferansen i Molde hvor vår president deltar.
Ø   Som nytt medlem Margrethe Brønlund Holmstad, fadder Randi Balke Hveem
Ø  3 min ved Terje Balke : Tema Kritikkverdige lønns - og arbeidsforhold i tyske slakteribedrifter
Ø  Kveldens hovedtema ved Olaf Nøkleby.  Hoffsvangen har historisk vært senter i bygda med tingsete, kirke, skole og møteplass; «alle veger førte hit».
Referat ved Ivar L




Referat møte 03.09.18    Møtested: Toten Folkehøgskole   

Tilstede: 17 medlemmer.  President Hans Fossum ønsket velkommen.
Innledningsvis fikk vi underholdning ved 3 av elevene på skolen. De var meget dyktige vokalister om instrumentalister.

Rektor Live Hokstad orienterte om Toten Folkehøgskole.
Skolen hadde økt elevtallet med ca 20% de siste 7 årene. Skolen scorer veldig høyt på tilfredshet i nasjonale undersøkelser blant folkehøyskoler.  Ett år på folkehøyskole gir 2 tilleggspoeng for videre utdanning.
Skolens historie går tilbake til 1882. 1946 overtok Østre Toten kommune bygningsmassen, samtidig som Oppland Fylkeskommune overtok driften. Det er 76 elevplasser – alle er besatt. Det er 20 ansatte – de utgjør 13 årsverk.

Skolen er veldig opptatt av å ha så nær tilknytning til det lokale miljøet som mulig. Samtidig er internasjonalt engasjement viktig. De har drevet med bistandsprosjekt i Uganda i 5 år. Studieturer til utlandet støtter også opp om skolens internasjonale engasjement.  Etter diverse spørsmål, avsluttet presidenten med å overrekke en liten gave fra Rotary.  
Tor Hærdig (referent)


Referat møte 20.08.18    Startmøte med komitèarbeid

Ny president Hans Fossum ledet møtet - det første møtet i nytt rotaryår.                                                                                          Klubben bestemte forrige år å gå over til møter bare hver 14.dag. Det ble da avholdt avstemming med kun 2 blanke stemmer som motforestilling.

Presidenten berørte mange temaer i løpet av møtet: møtefrekvensen og ny avtale med Bygdestua om redusert betaling når det blir færre møter, behov for oppdatering av hjemmesida vår, utlodning av gevinster som var gitt til det avlyste intercity-møtet på Kapp i vår, distriktskonferanse, mmm.  

Øyvind Nerby orienterte om det nye prosjektet med innsamling av farlig avfall fra gamle og uføre. Det starter på neste møte med utdeling av røde bokser til de 8 medlemmene som skal gjøre dette distriktsvis  i klubben. Frivilligsentralen skal få inn ønskene fra befolkningen etter annonsering i lokalavisa og lokalradioen.

Kai Aasen etterlyste 3 vertsfamilier som skal sertifiseres til  utvekslingsstudentvertskap 2019-20. Det søkes også etter en ny totenungdom som skal ut samme år. Alt dette haster, og må avklares i løpet av september for å få alt på plass.

Etterpå var det komitèmøter og til slutt styremøte.                                                                                                                            Neste møte om 14 dager. Program sendes ut av programkomitèen.                                                                                               Ref: pys


Referat møte 30-04-2018.  Jordbrukest tekniske utvikling

President Jan Steinar ønsket velkommen og ga oss siste informasjon fra Rotary sentralt. Terje Balke hadde 3 min. istf. Hans Stabbetorp, og Øivind N var referent istf. Eilert. Hovedprogrammet var ved Trond.                               


Terje fortalte oss om LKAB i Sverige og malmvirksomheten i Kiruna Varra og Malmberget. Startet i 1890. 100 % eid av Svenske stat. Produksjon opptil 380 mill. tonn i året og 23 milliarder S.kr. i omsetning siste år. 80 % av denne etterspurte malmen tas ut i Kiruna og Gjalligvare. Malmen eksporteres med Ofotbanen til Narvik havn med malmtog som har verdens største lokomotiver / trekkraft.  20 % av malmen går til Luleå og derfra med båt. For ca. 60 år siden ble LKAB klar over at området hvor innbyggerne bor ville synke grunnet uttaket av malm.  I 2004 ble det bestemt at byen måtte flyttes. 3500 boliger- 6000 mennesker, 30 kulturbygninger, og kirke.  I 2016 startet hus- flyttingen fra Malmberget til Koskullskulle. Dette skal ha en kostnad på opp mot 50 milliarder s.kr. Mange undres nok på pengebruk og innsatsen. Gruvene har imidlertid malm til 100 nye år. Og dette er den mest høgforedlede og prisede malmen til stålmarkedene. Sivilt og militært behov.

 Dagens hovedprogram ved Trond .  Jordbrukets tekniske utvikling ( fortid, nåtid og framtid.).

Trond ga oss et utmerket innblikk i utviklingen av redskaper, maskiner og utstyr fra 4000 år tilbake. Det er langt i tid fra kun spade, hakke, rive og klubbe, og hele 10000 år siden metallet kom til bruk i Lilleasia. Hele foredraget er lagt ut på nettet slik at vi kan lese innholdet og får den korrekte oppfatningen og sammenhengen i informasjon Trond ønsket å gi.

Presidenten takket Trond fra oss alle for et ypperlig foredrag. Flere medlemmer ønsket å få foredraget tilsendt. Referenten har allerede mottatt dette på sin pc og regner med det gjelder til alle. Foredraget finner dere altså på nettet .   Ref / Ø.N. 



Referat møte 23-04-2018 - Besøk på Granly

Granly stiftelse er et botilbud for mennesker med utviklingshemning, stiftet i 1938. 23 mennesker, 18 medlemmer og 5 venner av Rotary, ble hilst velkommen av Lena Reinertsen Erfjord. Soveig Nagel startet virksomheten i Sletta og  flyttet til nåværende sted på Kapp i 1957. Målet for virksomheten er å gi et tilpasset tilbud til brukerne gjennom hele livet. Nå jobber man etter fireårsavtaler som kan forlenges med to og to år. Granly overlevde HVPU-reformen og er den eldste i Norge. På det meste har man hatt 39 beboere. I dag er det 24 mennesker som bor her, hvor den yngste er 23 og den eldste 74 år. De er fordelt på fem boliger og en hybel. Dagaktivitetene er basert på Rudolf Steiners pedagogikk/antroposofi. Tomta er på 20 mål, og aktivitetene er grønnsaksdyrking, veveri og tennvirkeproduksjon.Det viktigste for alle som er på Granly, er å bli sett og respektert. Alle kan lære noe av hverandre. Femti årsverk er fordelt på hundre ansatte, de fleste damer. Årsbudsjettet på ca. 40 millioner går for det meste til lønn. Det er heldøgnsdekning med to nattevakter, hvorav en er hvilende. En hytte på Totenåsen, gitt av foresatte, tilbys beboere og ansatte. Lena fortalte levende og interessant om aktivitetene på Granly stiftelse, og foredraget ble fulgt opp av en lydhør forsamling med mange spørsmål og kommentarer. Tor R.


Referat møte 16-04-2018: Tema På jobb for nødstilte i mer enn 30 år - for FN og UNICEF.


Etter å ha ønsket velkommen, ba presidenten om 1 min. stillhet for Bjørn Staff, sønn til Torfinn Staff, om brått gikk bort. Deretter gav Torfinn en kort redegjørelse og minneord for Bjørn.


3 min ble frafalt.

Kari Egge gav en oversikt over sitt innholdsrike liv fra ungjente på Toten til sjefs jobber i FN. Hun utdannet seg i husstellernæring og engasjerte seg tidlig i organisasjonen ’Redd Barna’ og senere i Norsk Folkehjelp’ for nødhjelp og ernæring. Hun kom inn arbeid i Afrika, Tsjad og Sør Sudan, med ernæringsprogram, skole og barnevern. Så med UNICEF i Tanzania. I 2003 kom hun til Iran, som første kvinnelige stabsleder i UNICEF der, i forbindelse med jordskjelvet i Bam området sør i Iran. Dette gikk bra, antagelig fordi Iran satset på og hadde 41 universiteter for leger og her var en meget stor andel kvinner. Byen Bam ble totalt ødelagt og FN gav 250 mil. til oppbygging.


I 2007-2009 ble hun oppnevnt til direktør i UNINEF i New York, men foretrakk å være i felten og kom til Namibia i Afrika som sikkerhet og humanitær sjef der for UNICEF. 2011 ble hun FN koordinator for UNICEF-Norge.

Kari skrøt også av Rotary’s arbeid med utryddelsen av Polio, og av Rotary’s samarbeidet med UNICEF i Rotarys aktive distriktskunnskap og arbeid. T.Å.

Referat møte 19-03-2018 - Besøk på Granly


Presidenten minnet om Rotarykvelden på Mjølkefabrikken på Kapp, lørdag 14. april kl 18.30 Det er et samarbeidsprosjekt for Østre Toten, Raufoss, Gjøvik og Hunn-Gjøvik Rotaryklubber. Godt formål, god mat og god underholdning! Meld deg på med hele familien: Før fredag 6. april!

ØTRK’s prosjekt: Innsamling av farlig avfall i Østre Toten Kommune er nå avertert ogg starter 1. mai 2018.

 Dagens tre-minutter var ved Johan Dysthe som fortalte om Pilgrimsleden gjennom Østre Toten, og da spesielt Kolbu delen. Han var skeptisk til prosjektet i starten, men han synes det fungerer veldig godt nå. Stor oppslutning, mye trafikk i løypene som vedlikeholdes godt, og som ligger i nydelig Toten-natur!

Hovedprogrammet var ved Anja Grimstad (datter til Ragnar!) som fortalte om sine erfaringer fra en 6-ukers utplasering som student i Tanzania på et sted som heter Tanga som ligger helt ut til det Indiske hav. Hun deltok på et norsk-eid kurs- og konferansesenter som bar navnet TICC (Tanga International Competance Center). Senteret kurser spesielt i helse- og sosialrelaterte fag, og passer for studenter i medisin og sykepleie. De arbeider spesielt for å redusere fattigdom og sult, for å gi bedre helse, bedre kvalitet i utdanning og for å få bedre likestilling mellom kjønnene. Senteret arbeider for å bedre hagebruk og jordbruk. De dyrker egne grønnsaker som de selger fra primitive boder. Det er generelt stor arbeidsledighet og mye kriminalitet i Tanzania. Anjas opphold der var interessant og lærerikt, og hun vil gjerne tilbake dit ved en senere anledning. Ref. Torfinn

Referat møte 05-03-2018: Tema Ungdomsutvekslingen


Møtet ble ledet av president Jan Steinar som informerte om styreseminar på Gjøvik 21. april med 3 påmeldte deltagere fra vår klubb.

Presidenten orienterte også om samarbeidsprosjektet mellom 4 klubber på Toten-Gjøvik om åpen kveld for medlemmer og gjester lørdag 14. april på Mjølkefabrikken på Kapp med bindende påmelding innen 6. april. Rikholdig program med foredrag: «Mot en bedre verden» ved leder av Nansens Fredssenter og underholdning med lokal operadiva Gunda Marie Bruce i spissen. Mat, drikke og utlodning. Overskuddet går til Treffpunkt – møteplass for barn og unge på Gjøvik med alvorlig sjukdom  mm i familien.  Egen invitasjon utsendt internt i klubben. Forbehold om min 120 deltagere.

 

3.min var ved Eilert Nyhus som fokuserte på Monica Kjeldsberg. Hun sto på bar bakke da mannen hennes døde fra en veldrevet skobutikk i Oslo. Hun sendte da ut skjema i sitt nabolag på Ullern, og tilbød vask og stryking. Det bor pene mennesker der – foredro Eilert – som kjøpte Monicas tjenester og gjorde henne gjeldfri på 25 år.  Monica Kjeldsberg er f.ø. mor til Siv og Nina Jensen.

 

Hovedprogrammet var presentasjon  klubbens ungdomsutveksling ved komitèleder Kai Aasen.       Han har helt fra starten som medlem vært spesielt interessert i dette arbeidet med grunntema «Internasjonal fred og forståelse». Deltagerne sier etterpå at det var det beste året i deres liv, der de traff venner, opplevde ulike kulturer,  lærte språk og reiste rundt og opplevde verden.

Vårt distrikt har nå utveksling med 24 land i alle de 5 verdensdelene.

Rotarys ungdomsutveksling har mange sterke sider: trygghet, gode miljøer, erfarne vertsfamilier og en organisasjon som kan rydde opp i problemer som kan oppstå.

Det planlegges nå for utreise høsten 2019, med søknadsfrist 1. nov 2018. Klubbens komitè, Terje og Ole Harald med Kai i spissen, vil informere videregående elever i august/september etter forutgående innslag i Totens Blad og oppslag på skolen.  Viktige egenskaper er å være sosial og utadvendt, og det er nå mulig å være barn eller barnebarn av rotaryanere. Estimert egenandel 15-30’ kr -  avhengig av reiseutgifter, mens klubbens utgifter ligger på ca 20’ kr for innkommende ungdom i utvekslingsprogrammet.

En del kommentarer og detaljer ble besvart av Kai før kaffen.

 

Ref. pys


Referat møte 05-03-2018


Presidenten ønsket velkommen – bursdagsgratulasjon til Tor F. Sang: Jeg snører min sekk. Neste uke blir det ungdomsutveksling med Kai.


3 minutter ved Øivind N: Deler det i 2. 1) 2 ½ minutt med refleksjoner rundt journalistikken i dag, og 2) ½ minutt med status på prosjekt innsamling av farlig avfall.

1)      Før var det vanskelig å få plass, det var krav til journalistisk etikk, samt ei «nerve» i innlegget. Det virker som dette har endret seg. Eksempel: I 2002 kunne Stoltenberg fortelle at det skulle bli nytt storsjukehus i regionene, og det skulle ligge ved Hamar, nærmere bestemt Sanderud. Siden har det vært mye diskusjoner om lokalisering og funksjoner: Skal man opprettholde de fem småsjukehusene? Nå bir det jo ett fylke – Innlandet – og diskusjonen går høylytt i Gran og Lunner hvor man skal orienteres seg – mot Viken eller Innlandet? Det blir mye oppatt og oppatt når alle skal skrive om sine kjepphester, og ikke alt holder de standarder man hadde for avisene før.

2)   Status ang. prosjektet om innsamling av farlig avfall for eldre og uføre, et samarbeidsprosjekt mellom ØTR og Frivillighetssentralen: Det ble sendt brev til ordfører, men dette ble ikke besvart. Ved telefonisk kontakt ble det svart at dette hadde ikke kommunen noe med lenger, vi må henvende oss til Horisont. Dette kan betraktes som vennetjeneste, og det er lovlig.  Horisonts holdning er positiv. Komitéen sier: Vi starter 1. mai, som en forsøksordning – vi må se på hvor reelt behovet er. Vi må ha dette inn i avisa.


Presidenten: Litt generelt ellers - fra Rotary guvernøren, samt annet:

·          5 nye medlemmer i distriktet

·         9 skal på ungdomsutveksling

·         Styreseminar på Gjøvik lør. 21 april – f.eks. nye styremedlemmer bør dra hit.

·         Felles arrangement (Gjøvik/Toten) til inntekt for barn som har noen med kreft i sin familie:

o   På Melkefabrikken

o   Alfredo fra Nansenskolen er hovedforedragsholder. Han skal være veldig god.

o   Innslag fra kulturskolen

o   Jobber med å få på plass artist – må snart være på plass.

o   Middag – k 500 pr pers.

o   Nedre  grense – 120 stk, ellers blir det ikke noe av.

o   Utkast til program kommer etter neste torsdag.

Det ble mye informasjon, og lite tid til komitéarbeid.

Ref: Mikkel S.

Referat møte 26-02-2018

Etter velkomst og orientering av president Egenes og sang fikk Håkon Lund ordet for ’3 minutter’.


Som pensjonist omsetter Håkon Lund Descartes ord til ’Jeg leser, altså er jeg’. Han siterer Professor Dag O. Hessen fra en artikkel:


’ Vi har i dag en global økologi, en global økonomi og en global vitenskap, men politikken forblir nasjonal. Dette misforholdet forhindrer det politiske systemet fra å bekjempe våre mest alvorlige problemer på en effektiv måte’

Håkon Lund ser problemene – frykten for atombombene, global oppvarming, fattigdom og flyktningstrømmene, og nasjonale løsninger ikke global løsning. Han avslutter med å sitere Dag O. Hessen: ’ - 15 åringen fra middelklassen i Norge, Irak og USA kan på mange områder ha mer til felles med hverandre, enn sine foreldre, i alle fall sine besteforeldre -’ og er dette redningen ?

Næringsutvikling og næringsmulighetene i Østre Toten var temaet til den nye næringsrådgiveren i Østre Toten kommune, Stine Røen.

Av kommunens de vel 7270 syselsatte innbyggere har nå 3670 arbeid i Østre Toten. De aller fleste ellers har arbeid i Gjøvik eller Vestre Toten. Østre Toten er Oppland fylkes største landbrukskommune, og den kommune i Norge som har størst areal med frilandsgrønnsaker. Vedtatt strategi er å ta vare på og utvikle videre eksisterende næringsliv. Oppfordre og hjelpe til nyetablering ved produktutvikling og nye næringer. Kommunen har regulerte næringsområder liggende klare til bruk. Se mulighetene som ligger i nærområdene. Gjøvik-Toten området har 70ooo innbyggere. Men også se markedene sydover.


Navnet ’Toten’ har god klang for kvalitet og stabil arbeidstokk.

T.Å.

Referat 19-02-2018

President Jan Steinar startet med å gratulere Simen med 96 års-bursdag 15.2.18. Simen har vært medlem i vår klubb siden 1973, og er Paul Harris Fellow.

Eva hadde 3-minutter. Hun fortalte at hun hadde fulgt med på mange OL-sendinger den siste uka, også ut i de små timer. OL-gull på 500m til Lorentzen var et høydepunkt. Hun kan huske OL-gullet som Finn Helgesen vant på 500m for 70 år siden! Hun kom så med tanker om den veldige teknologiske utvikling vi ser i dag, særlig digital teknologi. Våre etterkommere vil møte store utfordringer i framtida med teknologi som tar mer og mer over i hverdagen. I en artikkel i Dagens Næringsliv omtales dette som det «digitale diktatur». Hva kan skje hvis maskinene får operere fritt? Hva med overvåkning av oss alle. Manipulering med DNA, etc.

Hovedprogrammet var ved Vidar Myrvold som er daglig leder på Hoyer, avd Krabyskogen, tidligere Gran-Taralrud. Hoyer er et stort transportkonsern med baser over hele verden, 115 land, og med 6.100 ansatte, hvorav 250 i Norge. Hovedkontor i Norge er på Krabyskogen, og ca 60 personer bosatt i Østre Toten står på lønningslista. Hoyer er spesialist på tanktransport av drivstoff, kjemikalier, melk, etc. Også transport av akevitt og vodka for Arcus. Virksomheten i Norge i dag ble startet av Kai Taralrud i 1943 med melketransport fra Toten til Oslo. Første kontrakt med drivstofftransport ble inngått med Esso i 1955. I 1999 startet samarbeid mellom Ole K. Gran tanktransport på Kolbu og Taralrud Transport, og dermed ble det fusjonerte firmaet Gran-Taralrud sterkere i konkurransen innen tanktransport. Det er i dag også stor transportør for Statoil, bl.a. med avdeling i Baltikum. I 2015 ble virksomheten solgt til Hoyer Group. Omsetningen for hele virksomheten Gran-Taralrud/Hoyer har steget fra 168 mill i 2005 til 566 mill i 2016. Det blir prioritert å ha lokale sjåfører. F.eks er alle sjåfører i Bergensområdet bosatt der og lokalkjente. Alle sjåfører i Hoyer Norge er av sikkerhets-hensyn norske pga språkforståelse. Sjåførene må ha ADR-godkjenning, som er et sikkerhetssertifikat for tanktransport av farlig gods. Alle bilene er Euro-6 godkjent, dvs med lavt utslipp. Det er også planer om å gå over til LNG-biler som går på naturgass. Hoyer er eid av Hoyer-familien. Årsomsetning er ca 12 milliarder kroner, og med et årsoverskudd på ca 400 mill kroner.  Virksomheten på Krabyskogen er viktig for Østre Toten, og Myrvold avsluttet med å ønske rask oppgradering av Fv33 mellom Skreifjella og Minnesund.


19.2.18 Ref Kai    

Referat  12-02-2018 - Starum

Grunnet dårlig vær var frammøtet heller lavt.

Sivilforsvarets nasjonale kompetansesenter.

Sivilforsvaret ble etablert på Starum i 1967. Idag er Roar Nilsen distriktssjef. Starum er kjernen i sivilforsvaret. Det holdes 3 ukers grunnkurs – der alle som går inn i sivilforsvaret har gått.  Her ligger et stort beredskapslager.

Sivilforsvaret blir rekvirert av politiet. Eks brann ved metallco – resurser ved ettersøkning (jannesaken) etc.etc. Opplæringen av nye mannskaper (mål 30% kvinner) er praktisk orientert. Masse øvelser, er lokal ungdom

hjelper til som markører. Starum har 82 mål tomt og 21 byggninger. Budsjettet er ca 50 mill/år. 45 stillingshjemler. 120 senger – 15 lærere.  Distriktet har 373 operative mennesker – som kan beordres ut på kort varsel. Nytt av året er at alle får lønnskompensasjon.

Alle mannskaper har sivile jobber. Landet er delt i 20 distrikter – med 250 fast ansatte. Man står foran en omorganisering. Færre distrikter. Mer back to basic – dvs beskyttelse av sivilbefolkningen tilfelle krig. DVS tilfluktsrom.

Det er 500 tilfluktsrom i oppland. Men det finnes ingen totaloversikt !

ORANSJE er fargen ! Vil bli mer synlig i media.


Øivin Aas

Referat fra møte 08-02-2018

 

Presidenten minnet om at det er 100 år siden Vidar Sandbekk ble født. Han hadde en trang barndom. Hadde 11 forskjellig jobber før han begynte å skrive. Pengegaloppen ble til i 1958 og sang vi.

Øyvind N. og Tor H hadde bursdag.

 

Øivind AA. holdt 3 min.

Verdens befolkning og klimautslipp øker.

Nå er vi 7.5 milliarder mennesker.

Flere går fra fattigdom til middelklasse. I dag har vi 9 milliarder biler, i 2035 er beregnet til 2 milliarder.

81% av dagens energiforbruk er fossilt brensel.

Det miljøvennlige øker mer enn fossilt.

Prognosene spriker om framtiden ang. fossilt og miljøvennlig.

 

Øyvind N.

T.R.F ang, farlig avfall hos eldre.

Forslag fra oss og frivillighetssentralen av tømming. Hatt møte med Horisont. Kommet nye forskrifter ang ADR. Horisont har tilbudt bil og sjåfør. Kommunen har ikke svart på henvendelse. Vil ikke fortsette hvis vi ikke får svar.

 

Presidenten.

Treffpunkt er organiseringen som jobber for støtte til barn av kreftsyke. Det er 4 Rotaryklubber i vårt distrikt som jobber med saken. Arrangementet bli på Kapp melkefabrikk den 14. april. Her blir det påmelding for å vite om vi kan fortsette arbeidet. Billettpris kr. 500 pr. person. Vi må ha minst 120 personer.

 

TB.

Referat fra møte 29-01-2018

Innkommende president ; Hans Fossum ønsker velkommen til dagens møte.

3 minutter er ved Torfinn Staff. 

Han tar opp temaet "Metoo". Et tema en kan " spøke litt med" ,men som er alvorlig, det forteller om respektløs og krenkende adferd overfor andre mennesker. Kampanjen er et skritt videre for kvinnefrigjøringen. Konklusjon: Det er på tide at det blir ryddet opp.

Dagens foredrag er av Christian Solberg.

Han forteller om kjøp av familie- gården Bonderudbakken i 1988, hans oldemor kom derfra. Det var kona til Christian Solberg som kjøpte gården , de flyttet dit i 1989 og startet restaureringen. De bor i samme hus som barnehagen holder til.


De bygde opp en barnehage som i 2015 hadde 20 års jubileum, de drev ikke barnehagen selv i mange år. Det ble for mange regler og forskrifter å forholde seg til, de ble rammet av det såkalte " bygdedyret" , det er ikke så bra å få til noe. Uansett, det er kommunen som driver og har eierretten til barnehagen. Christian Solberg tok førskolelærer utdanning og er i dag ansatt i barnehagen. Barnehagen rommer 54 barn, har 14 ansatte, det er 13 årsverk. Her er det hester, kaniner, katter, hund, fugl, marsvin og kuer. De har lavo og satser på masse uteliv. De lærer om vitenskap, som kan være så mye. Samlingsstund, læring , barns medvirkning. Masse lek, ridning og kosestunder, de dyrker solsikker. Eventyr, sanger ved stell av dyr. En gang i måneden besøker barnehagen Fjeldvold, der synger de og snakker med de gamle. Første barnehagen i Ø.Toten som tok barna med på svømmeopplæring, 1 gang pr uke til Badeland, viktig at barn lærer svømming. Samarbeider med Friskus.  Årlige turer til Hamar Jernbanemuseum . Drar på fisketurer i allmenningen. HMS? Barna lærer å bruke kniv, sag og øks, det er viktig å kunne bruke slike redskaper på riktig måte. Om sommeren er det bading på Heksus, på Kapp. De har egen grønnsakshage. Dette må være en 5 stjerners barnehage.

Ref: ved Randi Balke Hveem

Referat  22-01-2018.

Møteleder Hans Fossum.
3-min Øyvin Aas: Snakket om vi skal møte framtida med optimisme eller pessimisme, Grunnet teknologien som er her, hva med våre arbeidsplasser?
Vi velger å være optimister å se på hva positivt dette kan være for mange ting,(forskning miljø).
 
Foredragsholder Bjørn Bollum 40 år i Østre Toten  kommune, mange år som kommunalsjef, har opplevd 10 valgperioder, ca.4.400 kommunestyrevedtak, En betydelig endret administrasjon, anstrengt økonomi og sterkt endret oppgave.
Noen hovedtrekk ellers gjennom 40 år. Stat- kommune og innbyggere.
- Økt grad av rammestyring
-Utvikling mot mål og resultatstyring
- Økt rettighetslovgivning
- Økt kompetansekrav
- Økt grad av rapportering, tilsyn og kontroll.
a. Staten som politikkutformer og bestiller.
b. Kommunen som brukere eller borgere.
 
Framtidsutsiktene
- Fra oljeinntekter til grønn økonomi
- Demografi i sterk endring
-Velferdsninå under press
-Klimautfordringer
- Økt innvandring
 
Skattenivå
Digitalisering og automatisering
Frivilligheten.
 
Hvordan påvirker disse makrotrender den lokale kommune.
 
Tilbakeblikk på egen rolle"Hva driver du med for tida"?
Gleden av å se seg i speilet  - avtar med åra.
 
Noen replikker fra Jan P Syse: en av replikkene - Vi politikere er ofte summen av alt vi er for.
Postmann Pat -Service above self.
 
Nevnte litt om gutten og idealene (Engan og Kuppern).
Idealer og lidenskap. -Fotball
Onsdager egen viktig dag:
Donald Duck-levering av tipping- Skiblander kom til Kapp- Kommunestyremøte.
 
Faglig inspirasjon og forankring
Opplevd teknisk utvikling.
Befolkningsutvikling  i Østre Toten i 1978 13.957- 2017 14.887.
 
Hva styres kommunen av:
Statlig rammer- Løpende lokal handlingsrom- Lokal planstyring.
Kommuneplanens historie 1974 revidert 1983 - 1992-1996- 2008 og 2016.
Jobbet under 6 ordfører og 7 rådmenn
Bjørn Bollum var ass, rådmann i ca 6 mnd .
Snakket litt om valgdeltagelse, folkeavstemning , infomasjonsamfunnet,kommunal ledelse, før og nå.
Administrasjonskostnader pr innbygger Kostratall, ligger midt på treet kr. 3600. 
Kommunen fra oversikt til kompleksitet.
Oppvekst og opplæring- Helse og omsorg - Samfunnsutvikling -Stab og støtte.
Mye har skjedd fra Hermanrud til Guri Bråten.
 
Johan Dyste


Referat  15-01-2018

 Presidenten ønsket velkommen med å minne oss om at i 2018 er det 100 år siden fødselen til 2 betydelige diktere dra innlandet, Vidar Sandbæk og Hans Børli.  Deretter siterte han Bans Børli som hele sitt liv levde av å slite som tømmerhugger, noe som preget hans diktning.

Randi Balke Hveem ble deretter gratulert med bursdag i dag.

Bjørn Molteberg hadde 3-minutter.

Han reflekterte over begrepene  ”sundt vett” og ”sunn fornuft”.

For at vårt samfunn skal fungere må vi ha lover og regler. Disse må tolkes og etterleves. Om ikke det gjøres med vett og fornuft skaper det unødvendige problemer og kan undergrave respekten for lov, orden og styringen av samfunnet. Rotary´s 4 spørsmålsregel er i denne sammenheng et nyttig verktøy både for den som skal praktisere lovverket og den som skal etterleve det:


  • - ER DET SANT?
  • - ER DET RETTFERDIG OVERFOR ALLE DET ANGÅR?
  • - VIL DET SKAPE FORSTÅELSE OG BEDRE VENNSKAP?
  • - VIL DET VÆRE TIL BESTE FOR ALLE DET ANGÅR? 





Hovedprogrammet var i dag egoforedrag av Hans Peder Gaarder og Tor Raudajoki.

Først ut var Hans Peder:

Hans far hadde en yrkeskarriere som offiser og hans mor var tannlege. De bygde seg hus på Skreia hvor moren hadde sin praksis som tannlege. Hans Peder vokste opp på Skreia til tross for at faren i 1940 kjøpte garden Maier av sin far. Dette kjøpet ble imidlertid bestemmende for Hans Peder sin yrkeskarriere. Etter landsgymnaset på Eidsvoll og avtjent verneplikt gikk turen til Jønsberg landbruksskole, praksis på Møystad forsøksgård og til Landbrukshøgskolen på Ås. Etter endt studie arbeidet han ett år som vitenskapelig assistent der før  tok han over Maier og begynte som gardbruker.

I 1963 giftet han seg med Ragnhild Egge som han traff på landsgymnaset på Eidsvoll. De fikk 2 døtre hvorav den yngste overtok gården i 2000.

Hans Peder har vært medlem av kommunestyret i 3 perioder og av fylkestinget i 2 perioder, i tillegg til at han har bekledd en rekke verv.

Under bryllupsreisen i 1965 besøkte han og Ragnhild bl.a. en krigskirkegård i Frankerike fra første verdenskrig. Den opplevelsen og de refleksjoner den aktiverte førte til at Hans Peder ble EU tilhenger.

At hans søstre og hele hennes familie kjørte i Mjøsa og omkom var en skjellsettende opplevelse som bidrog til å sette fokus på  hvor skjørt livet er og at det er viktig å være bevist på å hvilke valg man gjør i livet.


Tor Raudajoki er født i Vadsø i 1950. Dit kom hans farfar i 1887 etter å ha utvandret fra Rovaniemi i Finland. Han giftet seg senere med Tor sin bestemor som kom fra et småbruk ved Varangerfjorden. De fikk etterhvert 13 barn.

Tor´s far valgte å bli fisker og Tor måtte være med å ro under laksefiske med not. Han ser i dag tilbake på mange fine opplevelser fra oppveksten og ikke minst fra besteforeldrenes småbruk ved Varangerfjorden. Et småbruk som han i dag eier.

Tor møtte sin kone May Bente som er fra Gjøvik da de studerte på spesiallærerskolen.

De har adoptert 3 barn fra Guatemala, Maria, Martin og Elisabeth. For barnas skyld var de for noen år tilbake på en måneds rundtur der. Dette ble spesielt viktig for Martin som har diagnosen ADHD og som før reisen hadde en vanskelig periode. Ingen av barna har vært interessert i å finne ut av sitt biologiske opphav, men Martin er Maya indianer og er preget av deres kultur.

Tor visste ikke om Lena og hvor vakkert det var på Toten før han kom hit for 50 år siden. Han har her blant annet jobbet ved Toten Folkehøyskole før han begynte sin egen praksis som logoped.

Tor og May Bente kjøpte småbruket Lerketun i 1987. Et sted de har pusset opp og bygd ut til sitt drømmested ”som det alltid er godt å komme hjem til”,og hvor de ønsker å legge  til rette for også å kunne være livet ut.


Referat ved J.D.

Referat  08-01-2018

Møtet ble ledet av president Steinar som ønsket alle godt nytt år på det første møtet i 2018.

Han minnet om møte på Kapp melkefabrikk lørdag den 14 april i regi av Kreftforeningen der fokuset er kreftsyke barn og hvor Østre Toten Rotary vil bidra med støtte.

Han viste videre til siste nummer av Rotary Norden hvor vår klubb har fått en helside.


 Dagens sang var « Minnenes melodi»


 3 minutter var ved Tor Finstad som siterte fra språkspalten til Per Egil Hegge der han tok for seg språket til folk med større selvbilde enn ordforråd. Som eksempler brukte han: Sykt kult, veldig uforventet, helt rått, sinnsykt god, steike det er dritkult, og flere andre med kommentarer.


Som Bjørn Moteberg bemerket: Gørbra 3 minutter.

 Det ble lite komitéarbeidet, men det var utlodding der Øivin Aas stakk av med gjevinsten.



 hpg











































Referat  11-12-2017

Møtet forløp som følger: Etter noen korte innledende meldinger, men uten noen sang denne gangen, hadde Ragnar Grimstad 3-minuttern. Han tok utgangspunkt i en av adventstidas årlige begivenheter, utdelingen av Nobels fredspris, og sa litt om mottakeren ICAN og det internasjonale arbeidet for å avskaffe alle atomvåpen. Som en slagferdig og tankevekkende avslutning foreslo han at når Rotarys kamp mot polio nå syntes å ha medført total utryddelse av sjukdommen, var tida kanskje inne for å engasjere seg kampen mot atomvåpen!

Hovedforedraget ble holdt av Ole Jacob Nyhus (Jacken) og handlet om Martin Luther og reformasjonsjubileet, som vi feirer dette året. Han delte foredraget inn i en omtale av teologen Luther, deretter noen tanker om reformasjonen i Norge, og til slutt noen refleksjoner om vår egen tid og det stadige behovet for reformasjon. Luther fikk fremstå som den geniale tenker og språkmann han var (med lynraske oversettelser av både GT og NT), og den enorme arbeidskapasiteten han hadde. Jacken vektla også betydningen Luthers klosteropplevelse; hans fortvilte botsøvelser og selv-ransakelse, og hans desperate forsøk på å finne en «nådig Gud». Den fant han ikke minst i sitt arbeid med Romerbrevet. Så følger hele hans vektlegging av det sentrale i lutherdommen; «troen alen», nåden og den rettferdigheten som GIS mennesket, ikke den du presterer selv. Luther levde på mange måter i «tidens fylde»; de tyske fyrstene var i opprør mot det katolske pavevelde, boktrykkerkunsten var oppfunnet, og avlatshandel og sjelemesser hadde antatt «komersielle» dimensjoner. De mindre sympatiske sidene ved rebellen Luther ble heller ikke fortiet; hans saftige språk, hans uredde uttalelser, hans drøye angrep på paven, og på slutten av livet den stygge omtalen av jøder og andre «kjettere».

I Norge ble reformasjonen innført ovenfra, og gjorde samtidig Norge til et lydrike under danskene. Prestene ble embetsmenn og den katolske tro levet nok lenge videre hos det vanlige menighetslem. Luthers betydning på en del felter er ofte sterkt overdrevet, ikke minst i festskrifter og jubileer. Luther var ingen demokrat, men hans betoning av individet og det myndige lekfolk er litt av den utviklingslinja som går gjennom flere av historiens personligheter, hos oss ikke minst Hans Nilsen Hauge.  

Trenger dagens kirke en reformasjon? Jackens svar var at en levende kirke alltid er under forandring. (Augustin på 400-tallet: «Kirka må alltid reformeres»). Et av tidas trekk er at vi nå håper å bevege oss i motsatt retning av splittelse, nemlig hele den økumeniske bevegelse mot en større enhet.

Ole Jacob brukte tida vel, så det ble ikke tid til mer enn et par spørsmål, men de som ikke hadde det for travelt kunne avslutte med en kakebit og en kopp kaffe.


(ref. Lasse) 

Referat 06.11.2018

Dagens møte ble ledet av Hans Fossum.

Sang: Det er min sjel en frydfull trang.

 

3 min; Tor Finstad.

Han hadde en ide med inspirasjon fra Nannestad Rotary med sikte på å skaffe litt blest om Rotary lokalt.

Forslaget er å skaffe sykkellykter, refleksvester og refleksbånd til 8. Klasse på ungdomsskolen.

I Nannestad var det skjedd i samarbeid med Trygg Trafikk og politiet.

 

Øyvind N. orienterte om TRF-komiteens forslag om prosjekt røde bokser for innsamling av farlig avfall fra elder og uføre. Eventuell samarbeidspartner vil være Frivillighetssentralen.

 

Begge forslagen vil bli styrebehandlet.

 

Møtet ble avsluttet med kaffe og komitemøter.

 


Ref. HL.

Referat   16.10.2017

President Jan Steinar tente lys og ønsket velkommen. Han informerte om dagens program, Rotary på alle nivå, og programmet for de neste to møtedagene som er dialogmøte/IMDI prosjekt. Ingen bursdager denne uka.                                                                                                                                                                         

Torfinn hadde forslag til sang. It`s a long way to Tipperary. Skrevet i 1912. Populær soldatsang hos britene. Melodien er også brukt i den norske barnesangen : Det er en fin ting å vinne venner.          Terje hadde tre minutter og fortalte om en spesiell publisering i avisa Nationen. Insekter er på veg til vår tallerken. 75000 lever i Norge. Vi spiser allerede ca. 1 kg i året,- de fleste uten å vite det. Insektene har masse proteiner og mye fett. Melmums eller melorm har omega 3 innhold lik fisk. Oppdrett av insekter sies å gi mindre drivhusgasser for 1 kg. mat av melorm enn for kjøtt. Spennende framtid for kokken og oss.                                                                                                                     

Hovedprogram ved Jan Steinar og Mikkel ( Facebook).                                                                                                       

Rotary digitaliseres nå på alle nivåer. Derfor behøver medlemmene i klubben å tilegne seg nødvendige kunnskaper. Jan Steinar ga oss et godt innblikk. Foredraget oversendes til medl. på nett. My Rotary, Min side og appen Club finder. RI, Distriktet, TRF, Klubben, medlemsoversikter mm. Nok noe fremmed og innviklet for flere av oss men vi ser mange fordeler. Bedre oversikt, mer strukturert og at dokumentasjon er samlet.                                                                                                                       

 Mikkel ga oss innblikk i hva Facebook er og brukes til. Det hjelper oss å holde kontakten med venner, familie, og å dele opplevelser med mennesker. Vi kan registrere oss gratis, opprette konto og sette i gang med …..like og dele.


Ref./ ØN.

Referat 25-09-2017

Presidenten ønsket velkommen og åpnet møtet med å avspille en filmsnurt i anledning av 100-årsjubileet Rotary Foundation. Han refererte videre fra distriktkonferansen som nylig ble avholdt på Øyer. Det hadde vært en fin samling, og han trakk fram flotte foredrag spesielt av Alfredo Zamudio, leder ved Nansen Fredsenter, og av Karin Endsjø som fikk polio som liten og var sendt alene til Sverige. Hun hadde mestret sykdommen, jobbet med polio senere i livet, tatt olympisk gull og hevdet faktisk at sykdommen hadde blitt en berikelse i livet hennes.

Kveldens sang ble «Så lenge skutan kan gå» av Ewert Taube.

Øivind Aas hadde 3 minutter og dvelte ved utviklingen, roboter og framtida. Mange var litt redd for utviklingen. Intelligente roboter tok jo jobben fra folk. Dette var ikke noe nytt. Den industrielle utviklingen og mekaniseringen førte også til at mange arbeidsplasser forsvant. Som et eksempel nevnte han at en automatisk pakkemaskin på KIMS hadde erstattet 13 arbeidsplasser. Tidligere var det stort sett ufaglærte arbeidsplasser som ble erstattet. Det nye nå var at intelligente roboter også gjorde at høyt faglærte måtte forandre rutiner og arbeidsoperasjoner. Det nytter imidlertid ikke å stanse utviklingen og hoppe av. En må følge med på utviklingen.


Hans S

Referat  02.10.2017

President Jan Steinar Egenes innledet etter tradisjonell velkomsthilsen med et vers fra en Vidar Sandbeck-vise, om "den beste bilen i verda", siden hovedforedraget skulle være om Sulland-gruppen ved Arvid Sulland.

3-minutter var ved past-president Kai Aasen. Han tok for seg to av naturens merkverdigheter, om maurernes evne til samarbeid for å bygge opp og forsvare samfunnet sitt, og om romsonden Voyager som har reist I verdensrommet i over 70 år og fremdeles sender..

Hovedinnholdet i møtet var Sulland gruppen som hadde sin start på Gjøvik i 1984 da Arvid Sulland overtok bilmerket Mazda fra Rimes Auto med 13 ansatte og en omsetning på 13-14 millioner. Idag er gruppen blitt til 880 ansatte med et budsjett på 5 milliarder, og som må selge 16300 biler årlig for at det skal bære seg. Det selger 13 ulike bilmerker fordelt på 25 forhandlere på 20 lokasjoner over hele landet nord til Tromsø. Gruppen består av 23 selskaper som i tillegg til bilsalg er bilskade, bilutleie, eiendom og Sulland AS.

Visjonen for selskapet er "Vi strekker oss litt lenger", og mottoet er " Vi krangler ikke med folk".  Arvid Sulland var en god forteller, og klarte å engasjere forsamlingen til å stille mange spørsmål.



Tor R.

Referat 18-09-2017

Rotarymøte 18.09.2017  Referat v/Torfinn

 

Hovedprogram:          Medlemsutvikling i vår klubb.

Tre-min:                                             Trond Aarstad

Referat:                                              Torfinn Staff

 

President Jan Steinar tenner et stort kubbelys og demper den øvrige belysningen til et behagelig, nesten romantisk nivå.

Ingen sang idag, men Jan Steinar leser en “strofe” av Hans Børli : “Alle er vi ensomme, rusten piggtråd av mismot”.

Presidnten refererte fra et møte med klubbene i Gjøvik og Raufoss om eventuelle felles programopplegg, og det virket positivt.

 

Tre-min ved Trond Aarstad:

Trond hadde et svært interessant innlegg om dagens og framtidas utnyttelse av avfall fra husholdning, jordbruk og industri. Mange nye metoder for deponering, gjenbruk, kompostering, separering av avfall osv, som gir oss gevinst i energi til lys og varme.

 

Hovedprogram:

Randi Balke Hveem hadde et godt gjennomtenkt innlegg om medlemsutvikling, mange nye tanker, uten fasitsvar som hun sa.

Ta først og fremst vare på dem som er medlemmer. Hvis noen gir signaler om å slutte, ta det straks opp med dem!

Ha ikke for store ambisjoner - kanskje en 2-3 nye medlemmer i året er nok.

Alle trenger flere “puff” for å bli med i Rotary, og der må alle bidra!

Vi skal framsnakke Rotary med begeistring - det skal skinne av navnet!

Vi har gjort veldig mye bra med ungdomsutveksling, og det er et flott poeng å argumentere med for vårt gode omdømme!

Styrk den kvinnelige delen, og ta godt vare på de vi får tak i! Sørg for at de trives!

Ikke godta unnskyldningen “at vi ikke har tid”! Det er ikke sant!

Mikkel:  Pek på det vi kan være stolte av i Østre Toten Rotaryklubb!

        Poler det og snakk om det! (Polio pluss, TRF, Pilegrimen, Vannforsynings-

 anlegg i Kongo m.m.

 Sats på gode lokale prosjekter som gir mening.

 La oss hjelpe til å integrere våre nye landsmenn.

 Ta kontakt med tidligere medlemmer om de kan ha “angret seg”!

 Vi har ikke vært aktive nok for å holde kontakt med nye medlemmer!

 Fadderordning så noen tar ansvar for de enkelte!

 

Ref. Torfinn


Referat 28-08-2017 

Etter presidentens velkommen og orientering om forskjellige tema løftet vi våre røster i ‘Eg gjette Tulla i femten år’.

I sine ‘3 minutter’ tok Johs Dyste for seg formålet med Rotary’s ‘Service above self’. Han mente at våre handlinger i verdenspolitikken går mot mer å nyte seg selv enn å være solidariske.  Alle skulle praktisere Rotary’s ‘4 way test’


1 Er det sant?

2 Er det rettferdig overfor alle det angår?

3 Vil det skape forståelse og bedre vennskap?

4 Vil det være til beste for alle det angår? 

‘Gatemegling’, om dialog og konflikthandtering, var temaet til den pensjonerte politimannen Tom Pettersen. I Røde Kors regi i Gjøvik arbeider han nå med ungdom i alder 13 til 25 år i og om konfliktløsning. Holder ‘Verksteder’ (bruker ikke ordet ‘kurs’ for dette fremmedgjør) med fellesgrupper på min. 6 og maks. 15 ungdommer til felles prat om årsaker og forståelse av uenighet, om megling og konfliktløsninger.

‘Vær hyggelig i stedet for krangling.’

‘Bli ikke sint, men vær hyggelig og nøytral i svar og holdninger uansett tiltale.’

‘Konfliktløsning er mellom aktuelle parter, ikke via andre.

Vesentlig i vegledningen er også oppfølging.


Arbeidet har samarbeid med skolene og politi og frivillige i Gjøvik kommune. De som er aktive i arbeidet, har taushetsplikt, slik at ungdommene føler seg trygge. Til nå har vel 1000 ungdommer vært innom ‘verkstedene’.


T.Å.

Referat 14-08-2017, komitemøte

Nyvalgt president Jan Steinar ønsket velkommen til første møte etter ferien.

Presidenten startet med å gi ros til oss selv for gode arrangementer før ferien og godt prosjekt, Pilgrimsskulpturen.

Skomværsvalsen ble sunget, og Mikkels 3-minutter var viet temaet om det egentlig var viktig å ta en sang under klubbmøtene. Han sa han selv liker å synge, men er ikke flink til det. Han vokste opp i et hjem der det ble sunget mye, både under arbeid på åkern og til kvelds. Men han mener at det bør vurderes å kutte ut sangen. Ved presentasjon av klubben for mulig nye medlemmer blir det sagt at sang ikke er så viktig. Repertoaret er gammelt og utdatert i forhold til den yngre generasjon. Det gir et snev av gamlehjemsstemning. Det kan virke uheldig på potensielt nye medlemmer at det brukes energi på gamle sanger, og at man heller burde ha fokus på viktigere ting. Mikkel ønsker at vi skal slutte med sangen og heller prioritere gode prosjekter. Han mener at for å få med yngre personer er det riktig å legge vekk sangboka.

I og med at Mikkels syn på sangen var en 3-minutter, så ble det ikke åpnet for noen debatt. Men det er antagelig ulike synspunkter på dette, og som vil komme fram etter hvert.


Ref Kai Aa. 

Referat  26. juni     Presidentskifte på Peder Balke-senteret, Billerud

Vi samlet oss til sommeravslutning  med ledsagere og presidentskifte på kultursenteret på Billerud.


Grethe Steensen er nå prosjektleder for senteret, og fortalte oss om satsingen som nå skjer her. Dette er en gammel gard som fikk navnet sitt etter den første kjente eieren – Bille. Nye eiere kom og gikk, for det manglet ofte arvinger til garden. I 1901 kjøpte kommunen eiendommen – for å brukes til fattiggard. Dette hang ved – og da gamlehjemmet ble tatt i bruk ønsket ingen seg hit.


Hovedhuset er fra 1700-tallet, og sorenskriver Christopher Weidemann fikk forhøyet den til sin nåværende form og størrelse 1825-28. Den store festsalen ble dekorert av Peder Balke i 1834 med veggmalerier fra golv til tak. Han hadde da vært på sin store Nord-Norgetur – noe som tydelig vises i motivene. Denne salen er kjernen av dagens mangfoldige satsing og utvikling.  Hele huset renoveres nå utvendig, et gammelt rom med pompeianske farger er restaurert i år og lysthuset er kommet på plass i hagen. Ny statue av Peder Balke utført av bygdas kunstner Henning Olav Engelsen Espedal pranger utenfor, og inne er det nye utstillinger hver sommer.


Peder Balke-senteret har nå fått nasjonal status, riksantikvaren er inne med bevilgninger og kulturminister  Linda Helleland har nylig besøkt stedet. (Dog refererte hun til at senteret lå på Hadeland!)  I tillegg til kommunale bevilgninger har Totens Sparebank, Sparebankstiftelsen DNB, Oppland Fylkeskommune og Gjøvikregionen bevilget betydelige summer til den positive utviklingen av senteret som er i gang. Det er bla. gratiskonserter hver lørdag formiddag, og ny bok på engelsk og norsk om Peder Balke. Grethe Steensen ble hyllet og fikk sin gave av presidenten.


Etter god mat og drikke var det presidentskifte med etterfølgende kaffe og kake.


Avgående president, Kai Aasen, oppsummerte sitt år med 3 ulike prosjekter:  Statuen av Pilgrimen på Hoffsvangen,    El-sykkel til de gamle på Balke bo og servisesenter, og  El-bilpresentasjonen  med flere firmaer til stede. Og han takket alle for god innsats og godt frammøte i hans rotaryår.

Til slutt fikk president 2017-18, Jan Steinar Egenes, overrakt kjede og klubbe.

Rotarymøte  15/1 2018


Presidenten ønsket velkommen med å minne oss om at i 2018 er det 100 år siden fødselen til 2 betydelige diktere dra innlandet, Vidar Sandbæk og Hans Børli.  Deretter siterte han Bans Børli som hele sitt liv levde av å slite som tømmerhugger, noe som preget hans diktning.


Randi Balke Hveem ble deretter gratulert med bursdag i dag.


Bjørn Molteberg hadde 3-minutter.

Han reflekterte over begrepene  ”sundt vett” og ”sunn fornuft”.

For at vårt samfunn skal fungere må vi ha lover og regler. Disse må tolkes og etterleves. Om ikke det gjøres med vett og fornuft skaper det unødvendige problemer og kan undergrave respekten for lov, orden og styringen av samfunnet. Rotary´s 4 spørsmålsregel er i denne sammenheng et nyttig verktøy både for den som skal praktisere lovverket og den som skal etterleve det:

- ER DET SANT?

- ER DET RETTFERDIG OVERFOR ALLE DET ANGÅR?

- VIL DET SKAPE FORSTÅELSE OG BEDRE VENNSKAP?

- VIL DET VÆRE TIL BESTE FOR ALLE DET ANGÅR? 

Hovedprogrammet var i dag egoforedrag av Hans Peder Gaarder og Tor Raudajoki.

Først ut var Hans Peder:

Hans far hadde en yrkeskarriere som offiser og hans mor var tannlege. De bygde seg hus på Skreia hvor moren hadde sin praksis som tannlege. Hans Peder vokste opp på Skreia til tross for at faren i 1940 kjøpte garden Maier av sin far. Dette kjøpet ble imidlertid bestemmende for Hans Peder sin yrkeskarriere. Etter landsgymnaset på Eidsvoll og avtjent verneplikt gikk turen til Jønsberg landbruksskole, praksis på Møystad forsøksgård og til Landbrukshøgskolen på Ås. Etter endt studie arbeidet han ett år som vitenskapelig assistent der før  tok han over Maier og begynte som gardbruker.

I 1963 giftet han seg med Ragnhild Egge som han traff på landsgymnaset på Eidsvoll. De fikk 2 døtre hvorav den yngste overtok gården i 2000.

Hans Peder har vært medlem av kommunestyret i 3 perioder og av fylkestinget i 2 perioder, i tillegg til at han har bekledd en rekke verv.

Under bryllupsreisen i 1965 besøkte han og Ragnhild bl.a. en krigskirkegård i Frankerike fra første verdenskrig. Den opplevelsen og de refleksjoner den aktiverte førte til at Hans Peder ble EU tilhenger.

At hans søstre og hele hennes familie kjørte i Mjøsa og omkom var en skjellsettende opplevelse som bidrog til å sette fokus på  hvor skjørt livet er og at det er viktig å være bevist på å hvilke valg man gjør i livet.


Tor Raudajoki er født i Vadsø i 1950. Dit kom hans farfar i 1887 etter å ha utvandret fra Rovaniemi i Finland. Han giftet seg senere med Tor sin bestemor som kom fra et småbruk ved Varangerfjorden. De fikk etterhvert 13 barn.

Tor´s far valgte å bli fisker og Tor måtte være med å ro under laksefiske med not. Han ser i dag tilbake på mange fine opplevelser fra oppveksten og ikke minst fra besteforeldrenes småbruk ved Varangerfjorden. Et småbruk som han i dag eier.

Tor møtte sin kone May Bente som er fra Gjøvik da de studerte på spesiallærerskolen.

De har adoptert 3 barn fra Guatemala, Maria, Martin og Elisabeth. For barnas skyld var de for noen år tilbake på en måneds rundtur der. Dette ble spesielt viktig for Martin som har diagnosen ADHD og som før reisen hadde en vanskelig periode. Ingen av barna har vært interessert i å finne ut av sitt biologiske opphav, men Martin er Maya indianer og er preget av deres kultur.

Tor visste ikke om Lena og hvor vakkert det var på Toten før han kom hit for 50 år siden. Han har her blant annet jobbet ved Toten Folkehøyskole før han begynte sin egen praksis som logoped.

Tor og May Bente kjøpte småbruket Lerketun i 1987. Et sted de har pusset opp og bygd ut til sitt drømmested ”som det alltid er godt å komme hjem til”,og hvor de ønsker å legge  til rette for også å kunne være livet ut.


Referat ved J.D.Ref. pys


Referat 19. juni    El-biltreff på Bygdestua   

President Kai hadde tatt initiativ til ny type arrangement i Rotary, en El-bilkveld. Dette var annonsert i Oppland Arbeiderblad som åpent møte 18.00-20.00, og det kom mange utenom klubbens medlemmer til tross for vått vær.  5 bilfirmaer stilte opp 8 biler til utstilling og prøvekjøring.  Først var det orientering og kaffe innendørs.


Erik Topp fra Topp Auto, Gjøvik har jobbet med el-biler i 7-8 år, og tidligere jobbet i Think-organisasjonen som var grunnlaget for el-bilen i Norge. Han orienterte generelt for alle bilforhandlerne om el-bilpolitikken i landet, og om framtidsutviklingen. 


Tesla har vært ledende i utviklingen av el-biler, men i løpet av 2-3 år vil det komme et markant skille. Alle de store fabrikkene vil komme med biler med rekkevidder over nåværende 50 mil, og det vil komme biler med ulike batteristørrelser. Fra 2020-25 vil det bli billigere å produsere el-biler enn biler med fossilt drivstoff, sa han. Det blir også brukt store ressurser på å få ladetida ned til 5 minutter. Topp kom også inn på hybridbiler med og uten plugin (ledning til strømnettet).

Batteriene har vært kostbare hittil, og er utfordringen. De gir halv ytelse i minus 20 gr.C, og det tar 30 min å lade dem på off. stasjon. Med dårlig hjemmekontakt (10 amp) kan det ta opp til 30 timer. Men Topp mente at det var lite ressurskrevende å produsere batterier og el-motorer med 18 deler i forhold til fossil-motorer med 2000 deler. Og metallet i batteriene går til gjenbruk.

Alle de øvrige firmaene slapp deretter til med korte kommentarer. Det var Bilia, Bertel O. Steen,  Sulland, Tesla og Topp Auto. Noen hadde flere merker med seg. Og presidenten takket alle firmaene for frammøtet.


Til slutt ble det prøvekjøring for mange av oss. (Referenten hadde en pussig opplevelse på vei tilbake i nedoverbakke da bilen nesten stoppet opp pga ladinga av batteriene for at de kunne fylles opp igjen etter den forutgående kjempeaksellerasjonen i motbakken til Tømmerholshøgda!)   Ref. pys                        


Referat møte 12. juni       Toppturer i Jotunheimen

Presidenten ønsket velkommen til kveldens møte.  Dagens sang  «Hu og hei kor går det vel friskt og lett….» passet utmerket til dagens tema.

3 min ved Ragnar Grimstad. Han orienterte litt rundt en øytur til Helles hvor han hadde fått tid til å reflektere over ting han ikke fikk så mye tid til i hverdagen, blant annet over 4- spørsmålsprøven. Han var innom det som hadde skjedd på Lillehammer den siste tiden med en del selvmord blant ungdom, og hvor viktig det var å ta tak i signaler fra de unge og gjøre noe med det.  Ellers hadde Ragnar fått tid til å lese en del .


Dagens tema: Toppturer i Jotunheimen ved Jacken Nyhus.  Dette ble en meget  detaljert info om de fleste topper over 2000 m i Jotunheimen  og på Vestlandet. Det er vel ikke for mye tatt i å si at dette var en kar som hadde en lidenskap for å komme på alle topper over 2000 m, og som det er 184 av. Jacken hadde «tatt» 180. Det var en meget engasjert kar som hadde detaljkunnskap  om samtlige topper i Norge over 2000 m. Han orienterte om primærfaktorer, som er høydeforskjeller som definerer om det er en topp. Min 50 m. Orienterte om  nedsmelting  av våre breer, noe som er lite oppløftende .


Det var bilder fra mange topper og fantastisk natur. Det var spesielt Jotunheimen han hadde konsentrert seg om: «Det er Jotunheimen som har de «grommeste» toppene». Vårt medlem Mikkel Sørheim er en av turkameratene til Jacken. Vi avsluttet kvelden med kaffe og sosialt samvær  Ref : Eilert

Intet møte  6. juni - 2. pinsedag.

Referat møte  29. mai  Kaffe og komiteer  – nye komiteer

Møtet startet med at presidenten ønsket velkommen og samtidig beklaget sitt fravær, han hadde bl.a. vært meddommer i en sak. Det var flere bursdagsbarn som skulle gratuleres (Egil, Håkon, Ragnar og Øyvind). Sangen som ble valgt, var «Se Norges Blomsterdal».

3 minutter denne gang kom fra Tor Hærdig, som tok for seg sterke saker! Han tok utgangspunktet i en velskrevet, morsom og 

poengtert artikkel i Dagens Næringsliv om det litt dobbeltmoralistiske i det at staten subsidierer sprit(!) - bøndene får nemlig subsidier

 på poteter som går til spritproduksjon (inntil 18 mill.), og dette burde vel strengt tatt forbrukerne kunne betale fullt ut selv!?  

(Red.s kommentar: DN har ikke alltid den fulle og hele kunnskap om alt de beskriver!)

Presidenten informerte også om en el-sykkel innkjøpt til Balke bo og eldresenter med to ekstra seter foran slik at

de eldre kunne sitte på, og som vår Rotary klubb hadde bidratt til. Bilde av sykkel ble vist.


Jan Steinar Egenes, påtroppende president, gikk så igjennom utkast til organisasjonskartet han hadde sendt ut på forhånd 

(samme dag). Red.s kom: Den utelates her i referatet – da den seinere er endret.

Han nevnte også noen aktivitets/mål områder som han synes kunne være aktuelle framover:

  1. Markere 100 år for Rotary Foundation ved for eksempel et veldedig arrangement til inntekt for en       organisasjon/gruppe (ref Eidsvoll RK)

2.   Arrangere minst to åpne møter med aktuelle tema og dyktige foredragsholdere

3.   Fremme anerkjennelse for Rotarys innsats og forbedre Rotarys omdømme

4.   Beholde og øke antall medlemmer, spesielt sikte mot kvinner i yrkesaktiv alder

5.   Spre kunnskap om Rotary og de gode gjerningene gjennom media og synliggjøring av  våre handlinger

6.   Være med i prosjekter, lokale (1) og internasjonale (1), egne og/eller sammen med andre klubber

7.   Øke kunnskapen om bruk av digitale medier for å bedre mulighetene for effektiv kommunikasjon og legge til rette for at alle medlemmene skal enkelt å kunne holde seg oppdatert

Jan Steinar gjennomgikk punktene og begrunnet disse. Vedr. pkt 1 ble det nevnt at f.eks. Eidsvoll Rotary klubb hadde støtte

Blindeforbundet, og det ble også fremhevet at lignende inititativ ikke behøvde å vare et rent klubb-anliggende, men kunne (og kanskje

 burde?) gjøres som et samarbeid innen Gjøvik-Toten regionen. Med hensyn til punkt 4. ble det framholdt viktigheten av at alle bidrar,

 og til punkt 5 ble det også nevnt at profilering er viktig, bl.a. for rekrutteringsgrunnlaget.

Etter dette var det komitemøter. 

Ref.: Mikkel


Referat møte  25. mai  Avduking  Pilegrimen


Ingen har skrevet referat, og det henvises til omtalen i Oppland Arbeiderblad lørdag 27. mai.


Referat møte  22. mai    Toten Montesorriskole

Rotary hadde til dette møtet invitert Helle Sagstuen, rektor ved Toten Montesorriskole, for å fortelle litt om skolen i Lund og til å si litt om montesorripedagogikken.


Jan Steinar ledet møte. Det var ingen jubilanter og heller ingen «3-minutter» denne gangen. Derimot ble «Mot i brystet» avsunget som en hyldest til våre barndoms skoledager.

Helle hadde en liten powerpoint-presentasjon, som fint presenterte den fargerike pedagogikken; tegnesaker og kuleramme, instrumenter og fredsymboler, barna i samling til stille stund osv. Det meste skal læres med praktisk utøvelse og «lek». Idealer står sterkt; høflighet og dannelse, omsorg for hverandre (de store hjelper de små osv), estetikk og fredsarbeid, orden og ryddighet. Kreativiteten stimuleres ved å lese om oppdagere. Fortellergleden er viktig. Hun nevnte fire viktige. Her er ingen lekser og pedagogikken bruker heller materiell enn bøker.


Montesorriskolen på Lund ble opprettet i 2007, og feirer altså i år tiårs jubileum. Elevtallet har variert fra 30 til 74. I år er det 50. Montesorri-pedagogikken er godkjent og resultatene må vise det samme nivå som den offentlige skolen ellers. Vi ble for øvrig invitert til å besøke skolen og oppleve den ved selvsyn.                                                                                                                                                                                          Ref. LG


Referat møte  15. mai     Besøk i Håjen på Lena 

Rotary var invitert til gamle Håjen Brenneri (eller Gjerstad Brenneri i Håjen).

Bygningene er nå delvis restaurert, og nye virksomheter er på vei inn. Foreløpig holder Thors med sine matkasser og supper til her hvor det produseres middager og lunsjer på bestilling fra hele bygda. Maten kjøres ut hver dag av flere frivillige. Maten var utmerket, noe som løksuppa vi fikk servert borget for. Ei uke med ferdige retter kostet kr. 405,-.  Lykke til med prosjektet!

Det var jo ikke uten grunn vi var på brenneriet. Ole Anton Hoel holdt et interessant foredrag om brennerivirksomheten på Østre Toten: Hvorfor og hvordan. Før poteten ble det brukt korn som grunnlag for spritproduksjon, men poteten var mye billigere råstoff, og hadde den fordelen at restavfallet, drank, kunne brukes til krøtterfòr. Enkelte brennerier hadde egne oksefjøs hvor man nyttiggjorde seg dranken.  Og det trengtes tre ganger så stort areal for å dyrke korn enn poteter for likeverdig mengde råstoff.


Produksjonen svingte opp og ned, og da spesielt under forbudstida som varte fra 1919 til 1927. Det hjalp lite på edruskapen, for den illegale brenninga blomstret. På Toten var det 6 godkjente brennerier, og spriten ble videresendt til Hamar for rektifisering (ekstra rensing). Om vinteren ble spriten kjørt med hest og slede over isen, og det hendte nok mang en gang at hestene måtte finne veien hjem selv. Ref: HKA

Referat møte 8. mai      Erfaringer og opplevelser fra mange Conventions

 

Møtet ble ledet av President Kai Aasen og det ble ønsket velkommen - spesielt til redaktør for Rotary Norden, Ottar Julsrud. Åpningssangen var  ”Fagert er landet”.

 

Det var ingen 3-minutter, men Kai informerte om overlevering av den ”spesielle” sykkelen til Balke bo- og rehabilitetssenter. Viktig å få omtale i pressen her. Prøve også å få til en artikkel i Rotary Norden om sykkelen.

 

Videre ble det informert om at det snart nærmer seg avslutning av skulpturprosjektet ”Pilegrimen”, med avduking Kristi himmelfartsdag 25. mai, kl. 18.00. Øyvind Nerby nevnte at det er viktig å ta vare på kunstverket i åra framover. Øyvind har laget et skriv til Menighetsrådet om dette. Skrivet skal overrekkes Menighetsrådet sammen med avdukingen.  Kopi lagres i arkivet til Rotary-klubben.

 

Dagens foredrag var ”Erfaringer og opplevelser fra mange Convention”, ved redaktør for Rotary Norden Ottar Julsrud

Først ble det nevnt noen ord om bladet ”Rotary Norden”.  Alle klubber oppfordres til å sende tekst og bilder til bladet. Over 50 % leser bladet digitalt.

 

Rotary Convention

Det ble delt erfaringer og opplevelser fra  4 stk. Convention; Bangkok, Sydney, Sao Paulo og Seoul. Hva er Convention? Dette er det høyeste organ i Rotary, der presidenten settes i ed. Det blir holdt mange foredrag med viktige personer, bl.a. Ban Ki-Moon, FNs generalsekretær.

 

Andel Rotary-deltakere er tydelig økende blant yngre asiatere, det er færre europeere, men fortsatt mange amerikanere. Alle Convention starter med flaggborg og stadig nye land er med. Kan oppfattes som et mini FN eller mini OL med egen ild. Egen Polio-marsj med påfølgende oppdatering hører alltid med, og da videre sammen med Rotary’s arbeid vedrørende fred, fattigdom og sult. Det understrekes spesielt at vi er en humanitær hjelpeorganisasjon som samarbeider mellom yrker.

 

Mange ektefeller og ledsagere er alltid med på de ulike Conventions. Det ble videre informert om ”House of friendship”, som er ulike møteplasser for eks. bokinteresserte (labyrint av nye bøker), plasser for øldrikkere, blodgivere mm. Av underholdning er ”verdenskoret” en begivenhet. Det er et inter-religøst kor. Ellers er det mange muligheter til å være turist.

 

Årets Convention foregår i Atlanta, USA i begynnelsen av juni. Antall nordmenn inkludert guvernørene er normalt 15-20 stk.  En Convention " i livet” anbefales.

 

Hørte ordtak på Convention:

”Jeg er med i Rotary for økonomi og vennskap, der man jobber for fred på jord”.

”Kun dråpen i havet, men hva hadde havet vært uten dråper”

 Ref: Bjørn M


Intet møte 1.mai. 

Referat møte 24. april.         Digital økonomi, perspektiver på regional utvikling

Møte som ble ledet av president Kai åpnet med sangen ”Kom mai du skjønne milde”.  Det var ingen 3-minutter

Dagens foredrag var ved forsker Eivind Merok fra Østlandsforskning, og tema var  Digital økonomi, perspektiver på regional utvikling

Det har opp gjennom historien vært forskjellige “ makroinnovasjoner”., dvs. innovasjoner som på litt sikt gir store ringvirkninger på samfunnsutviklingen. Eksempler på dette er dampmaskinen og el- motoren. Det har imidlertid, som regel, gjerne tatt 30 – 40 år fra innovasjonen har blitt introdusert til den får den store betydningen på samfunnsutviklingen. Dette gjelder også digitaliseringen, som i høyeste grad på sies å være en slik makroinnovasjon. Det som etterhvert bidrog til, bokstavelig talt, å få fart på denne utviklingen var at transistorene ble mindre og krevde mindre energi. Etter hvert går nå  utviklingen så raskt at det begynner å bli vanskelig å beskrive den med fattbare termer. Dette både pga. den tekniske utviklingen, men ikke minst pga. utviklingen av software.

Utviklingen har gjort datamaskinen til allemannseie, så og si over hele kloden, og ulike nett-tjenester gir alle tilgang på all verdens informasjon nærmest ”på sekundet”. Digitaliseringen har dessuten ført til høy produktivtetsvekst pga. automatisering/ robotisering, samtidig som sysselsettingsveksten er lav fordi det er utfordrende å skape nye arbeidsplasser til erstatning for de som blir overflødiggjort.


Regional næringsutvikling er preget av sysselsettingsfall på grunn av høy produktivitetsvekst i de tradisjonelle næringene, samtidig som nye, mer kunnskapsbaserte næringer i betydelig grad etablerer seg i storbyregioner / bynære områder. Dette har bl.a. sammenheng med behovet for å ha tilgang på attraktive arbeidsplasser for begge / alle medlemmene i husstanden, og ønske om mer hyppig skifte av arbeidsplass. Konsekvensen er en betydelig sentralisering av samfunnet og dermed en klar nedgang i folketallet i store deler av landet, særlig i de mer perifere regionene.


Mjøsregionen er ikke særlig hardt rammet av dette så langt. Men for å offensivt møte denne utviklingen er det viktig at de ulike områdene/ byene i Mjøsregionen samarbeider best mulig. Et godt samarbeide i regionen er en av de viktigste faktorene for å oppnå vekst i framtida.  Ref:  JD

10. og 17. april - påske

Referat møte 3. april              Kaffe- og komitemøter

Møtet startet med at loddboken ble sendt rundt for månedens lotteri. Så skulle møtets sang finnes. Det ble oppfordret til å finne en kjent sang, mange hadde glemt briller. Valget falt på sangen «Kjerringa med staven»   og den ble sunget fulltonende, dog i noe lavt toneleie.

Tre minutter ble godt i varetatt av Øivind Nerby som tok utgangspunkt i at FM-nettet skal stenges i slutten av april. 

Etter det er det DAB+ som gjelder. Vi skal fra analog til digital radio, som ett av 3-4 land i Europa. Øivind hadde med en radio fra 

1926 med høretelefoner som demonstrasjon. Han startet med Marconi som er kjent for å ha utviklet trådløs tele-kommunikasjon

som grunnlag for kringkastingsteknikken fra rundt 1900. Øyvind holdt så en interessant fysikkforelesning om utviklingen fra 

krystallapparat til den nå snart digitale radio.

Etter dette var det komitemøter med kaffe.    Ref: Eva


Referat møte 27. mars.         Korte egoforedrag i reprise.                                                                           Presidenten åpnet møtet og ønsket alle hjertelig velkommen. Etter orienteringer og tradisjonell sang, holdt                                                 Hans Fossum sine 3-min, der han fortalte at noe som heter Kapphøgda bl.kor blant annet foretar en del reiser i forbindelse med fødselsdager. Han berettet denne gang om en tur til Kirkenes og videre ca. 10 mil med bil til Bugøynes, som ligger på sørsida av Varangerfjorden i Sør-Varanger kommune. Bugøynes ble ikke brent ned i 1944, og det bor mange innbyggere med finsk avstamning der. Et tradisjonsrikt fiskersamfunn, der krabbefiske er viktig. På stedet finnes blant annet et Heksemonument til minne om heksebrenning på 1600 – tallet.


Dagens hovedprogram var to korte egoforedrag av medlemmer med lang fartstid i klubben:


Trond Årstad, født 1934 i Oslo, er chartermedlem fra klubben startet i 1972 (Initiativtager og klubbens første sekretær (reds. anm)). Mor var odelsjente til Rogneby gard, mens far var tannlege og professor ved Tannlegehøyskolen. Trond var i ungdommen særlig interessert i tekniske fag, og avtjente derfor verneplikten i Ingeniørvåpenet. Men det var bonde han skulle bli, og tok derfor vegen til Nord-Trøndelag til praksis og etter hvert agronomutdannelse ved Mære Landbruksskole ved Steinkjer. Så fulgte praksisopphold i Danmark og deretter studium ved Norges Landbrukshøyskole på Ås.


Han overtok Rogneby i 1962, og fikk en vanskelig start som gardbruker. Første året ble uår, og det måtte straks bygges korntørke, og store investeringer ventet etter hvert på å finne sin løsning (som bl. driftsbygninger, maskiner og grøfting) Etter hvert kunne Trond, ved siden av gardsdrifta, også finne tid til å delta som tillitsvalgt både i faglige organisasjoner og i offentlige utvalg. Her nevnes spesielt Utvalg for regulering og forbygging av Lenaelva 1985-86 og Styringsgruppa for etablering av nytt kommunalt vannverk 1989 – 91.


Hans Stabbetorp , født 1941 i Skjeberg. Vokste opp på bondegården Stabbetorp og deltok i den daglige gardsdrifta. Etter gymnaset i Sarpsborg i 1961 ble det militæret i Nord-Norge. Så kom agronomutdanning ved Kalnes jordbruksskole, og videre studium på Norges Landbrukshøyskole på Ås. Første jobb var i Tromsø, deretter som vitenskapelig assistent på Øsaker ved Sarpsborg. Han søkte og kom til Apelsvoll i 1975 som amanuensis, og har vært med på en rekke omorganiseringer og omstruktureringer innenfor forskning og forsøksvirksomhet i jordbruket. I 2005 ble han leder for hele Planteforsk med ca. 500 ansatte. 

Hans forteller at han ble tatt med tang i fødselen, og av den grunn ble han skjev i munnen. Han ble gift med Turi i 1968 og de har to døtre som begge er vernepleiere. Turi fikk kreft, ble behandlet og ble frisk, men fikk dessverre tilbakefall og døde 52 år gammel. 

Referenten tillater seg å tilføye at Hans, ved oppnådd pensjonsalder, ble tildelt H.M.Kongens Fortjenestemedalje i gull, for sin forskningsinnsats gjennom mange år.  Ref. Tor F.

Referat møte 20. mars.   På oppdrag for Røde Kors i katastofeområder             

Dagens sang var «Sov du vesle spire ung».                                                                                                                                                                                          Tor Finstad hadde tre minutter og leste opp fem korte vers fra diktet «Stønna» av Hans Ludvig Fredheim. Det er viktig å ta vare på ‘stønna’.


Hovedprogrammet var ved Tore Swensen: «På oppdrag for Røde Kors i katastofeområder».                                                        Hans interesse for dette arbeidet startet allerede i 1978 da han var med på et landbruksprosjekt i Kenya, og så hvor dårlig det sto til mange steder og hvor lite som skulle til for å bedre situasjonen.  I 2004 melde han seg for Røde Kors som hjelpemannskap i områder som var rammet av katastrofer som jordskjelv, flom, sult eller sjukdom. Han blir kalt ut tidlig for å bygge opp leire eller sjukehus for hjelpemannskapene. Han hadde vært med i en 7-8 katastrofeområder:  Banda Aceh, Indonesia Yogyakarta, Haiti i 2010, Mosambik, Sør Sudan, Filippinene, og Sierra Leone. Han hadde bilder og fortalte om arbeidet på tre av stedene.


I Banda Aceh var det meste jamnet med jorden etter tsunamien, og terrenget hadde også forandret seg. Med massevis av vrakrester og lite hjelpemidler så sier det selv at det ikke er like enkelt å starte opp. Hvor skal for eksempel leiren for hjelpemannskapene ligge for at det videre arbeidet skal bli rasjonelt. Ofte fikk en gode råd og god hjelp fra den lokale befolkningen. Ofte kunne det se nokså håpløst ut, men det var bare å begynne, og det skulle ikke så mye til før det etter hvert ble bedre.  Han fortalte om oppbyggingen av et sjukehus i en sportshall hvor både taket og gulvet var sånn noen lunde intakt, men dører og vegger var blåst ut og vrakrester og 4-5 ødelagte biler var kastet inn. Med hjelp av 30-40 mann ble bilene dratt ut, hallen ryddet og et nokså velfungerende sjukehus ble etablert.


Størst inntrykk gjorde nok arbeidet i forbindelse ebola-epidemien i Sierra Leone. Her kom han til et ferdig oppbygd anlegg. Hvordan de isolerte de smittede i ulike avdelinger og hvordan det var å isolere seg mot smitte og jobbe i ekstrem varme, hadde nok satt sine spor. Her måtte en være kynisk for barn og foreldre ble ofte skilt i ulike avdelinger med total isolasjon og mange døde.   Ref: Hans S                     

(Tore Swensen er hedmarking – egentlig fra Gjøvik – og jobber til daglig med korn i Strand Unikorn i Moelv. Red anm.)

Referat møte 13. mars.         Kaffe- og komitèmøter                                                                                       

Møtet startet med et minutt stillhet for Tormod Skaug som var gått bort.  President Kai holdt deretter en minnetale.      Dagens sang var «Alltid freidig der du går». 

3 minutter var ved Håkon Lund. Han tok utgangspunkt i diskusjonen om vi har høye matvarepriser i Norge eller ikke. Skal vi måle priser etter kjøpekraft eller antall kroner? Han overførte dette til bensinpris og hadde funnet ut at han med middels inntekt i 1963 kunne kjøpe 16 700 liter og for hver tiårsperiode stadig kunne kjøpe flere liter, til han i 2015 kunne kjøpe hele    37 400 liter for en middels årsinntekt.

Det orientert om innbydelse til 100-årsjubileum for Rotary  Foundation i Atlanta 14/6 2017. Det ble videre orientert om vårt eventuelle engasjement i språkopplæring for innvandrere og erfaring fra medlemmer med erfaring.                                                 Så var det utlodding og komitemøter.   Ref: hpg



Referat møte 6. mars.           Besøk fra NATO hovedkvarteret i Brussel.

President Kai ønsket velkommen, spesielt til foredragsholder Hans Christian Hveem Kjølseth, som er første ambassade-sekretær ved NATO hovedkvarteret i Brussel.

Ingen var forberedt til 3-minutters foredrag. Tor Finstad var 80 år 1.mars. Vi sang "Vandringsvise "av Einar Skjæråsen.

Hans Christian H. Kjølseth fortalte oss om arbeidet ved NATO hovedkvarteret i Brussel og opm organisasjon og struktur i NATO. Han jobber for utenriksminister/utenrikstjenesten i Norge.

NATO ble dannet våren 1949 , etter 2.verdenskrig. Det er 28 medlemsland. Bare 13 i det norske Stortinget stemte imot å bli medlem. Nytt hovedkvarter skal innvies på høsten i 2017 i Brussel. NATO - en møteplass. Rådet i NATO utarbeider politikken som senere kommer oppover i systemet. Artikkel 5 i NATO: - 'et angrep på et av medlemslandene er å regne for et angrep på alle'. Angrepet på Tvillingtårnene i New York  den 11.09.2001 utløste denne artikkel for første gang, med angrep i Afghanistan .

Plassering av styrker i Estland, Latvia og Litauen. Kandidater til å bli medlemmer; Bosnia-Herzegovina, Georgia, Makedonia og Montenegro. Det er også kommet opp spørsmål om dette igjen i Sverige og Finland. Gjelder kanskje også Ukraina og Serbia. Alle skal ha et mål om å forplikte seg til å bistå NATO med 2% av bruttonasjonalproduktet til forsvar. NATO er tidsaktuelt.

Takk for fint foredrag. Refr. Randi

Referat møte 27. februar.    Besøk på Brannstasjonen i Ø. Toten

President Kai Åsen innledet. 

Brannsjef Bård Henriksen orienterte om organisasjonen.  Det er brannsjef, varabrannsjef, og fem lag med en vaktsjef for hvert lag. Et lag er alltid på vakt. Det er totalt 24 brannmenn, av disse er 7 faste. Varabrannsjefen er ansvarlig for det forebyggende. Brannstasjon ble flyttet til stedet den er i dag i 2004. Det er ca. 100 utrykninger i året +- 10. Ca. 30 av disse er helse-relaterte. Det meste er utført på overtid, grunnet mest branner utenfor vanlig arbeidstid. Det går ca. 4-6 min. fra alarm går til først brannbil er på vei. Øvelser nå går mest mot helse, dette er økende grunnet brannvesenets nærhet.

Pr. i dag er det totalt 5 brannbiler, men i løpet av året kommer det en stigebil. Dette skal dekke 14906 innbyggere, 6402 hus og 7401 piper på et totalt areal på 562 kvadratkilometer. Kostnad pr. innbygger er kr. 462,-  for å ha brannvesen. Etter orientering fikk vi omvisning i utstyrshallen. President takket og overrakte en Rotary vimpel. Ref: Johan Dyste

Referat møte 20. februar.    Simen Bleken 95 år

Til stede 21 personer -medlemmer og gjester. Møtet ble ledet av presidenten  

Kveldens program var feiring av vårt 95-årige medlem Simen. Etter bursdagssangen og tydelige klappsalver, fikk Simen ordet til å reflektere over sine år som medlem av Ø.Toten Rotaryklubb. Hans møte med klubben knytter seg til et arrangement på Stenberg 28. juni 1973, da han ble tatt opp som medlem. Hans fadder var Trond Årstad; de to er de nålevende med lengst medlemskap. Opptak den gang hadde en mer høgtideleg form. 


2. juli 1980 ble han satt inn som president. Det var vekt på (større enn nå) komitearbeid med regelmessige møter; gode program og aktiviteter som ungdomsutveksling, Handicamp i Hurdal. Han verdsetter Rotary sitt internasjonale engasjement med bl a helseprogram f eks vaksinasjon. I rotaryregi har det blitt flere turer med interessant innhold. Hverdagen fylles med aktivitet med vekt på friluftsliv.


President Kai refererte noe av hans biografi. Simen er fødd i Fåberg 15.02.1922. Han tok sin landbruksutdanning og var i flere år lærer ved landbruksskoler før han i 1964 kom til Ø. Toten. I tida 1972-1990 som rektor ved Valle Landbruksskole..


Hans samfunnsengasjement har fått sitt uttrykk blant annet som medlem av kommunestyret, nestleder i styret ved sykehjemmet og styreleder for Toten Forsøksring.I frivillig arbeid som sjåfør på handicapbussen. Slektshistorie har medført flere bøker med dette som tema. Historia til Valle 1917- 1972 ble til en artikkel i Totens årbok 1992. 

Markeringen ble avsluttet med bløtkakefest – (spandert av jubilanten. Reds adm).                                                                                                        Ref: Ivar Lad

Referat møte 13. februar .  Besøk i det nye fjøset Lena-Valle vid skole, Reinsvoll

Vi ble møtt av avd.leder Åge Flægstad som fortalte og viste oss rundt i fjøset som ligger på Presteseter på Reinsvoll. Det er hovedsakelig bygd for kuer. En liten del var for ca 30 vinterfora sauer. Denne kombinasjonen fungerte ikke så bra mht inneklimaet (for mye rådme). Totalt skal det investeres for 150-200 mill. Hittil var det brukt 50 mill på Presteseter. Melkekvoten er på 373 000 liter. Det har vært en avdrottsøking fra det tidligere fjøset. Nå er det melkerobot hvor det melkes 3,3 ganger i døgnet. Det fores i hovedsak med silo-surfor og 2 typer kraftfôr. Det rekrutteres dyr fra egen besetning.

Totalt er det 5,7 årsverk på Presteseter og Valle, og drifta skal gå i balanse. Totalt vil det være 160-170 elever innom fjøsstellet i skoleåret 2016/17, og det vil være elevaktivitet 64 av skoleårets 190 dager. Det er positiv tilbakemelding fra elever og ansatte på den nye drifta. Til våren skal det bli stripebeiting fra fjøset og ned mot hovedveien (fv 246) i tillegg til de som skal på Åsen, og det vil totalt bli ca 100 dyr.

Det vil i løpet av 2017 komme undervisningsbygg og grisehus på Presteseter, og anbudsfristen på dette er satt til slutten av februar. Bygging av nytt internat og ridehus på Lena vil ha byggestart i 2017. Ref: TR

Referat møte 6. februar    Kaffe- og komitemøter

Møteleder: Presidenten  Gratulasjoner; Øivind N og Tor H.   Sang: De gamle fjell i syningom.

3-minutter: Tor R.  Han leste Henrik Syses artikkel ”Pusteøvelse” fra Aftenposten som inneholdt interessante refleksjoner over valget av Trump til president i USA.

Presidenten og Ivar L fortalte om et møte de hadde hatt med Frivillighetssentralen.

Det er interesse for et samarbeide med Rotary. Aktuelle temaer kan være: -leksehjelp, -middag på tvers, -språk-kafe, -norsk trening-mentorordning i bedrift  Ref:HL

Referat 30. januar.   Status i Østre Toten kommune

President Kai ønsket oss velkommen. Og en særlig velkomst til kveldens foredragsholder ordfører Guri Bråthen.  

Johan Dyste hadde bursdag og fikk sin velfortjente applaus.  Vi sang: Jeg snører min sekk, skrevet av Margrethe Munthe.

Kai orienterte om møtet sammen med Ivar på Frivilligsentralen. Møtet ble holdt i forbindelse med klubbens eventuelle samarbeid om språkopplæring av innvandrere.

3 minutter hadde Kappern som ga oss noen linjer fra et dikt han satte stor pris på. Diktet heter «Jeg går omkring» av Arnulf Øverland.

Ordfører Guri Bråthen orienterte om status i Østre Toten Kommune med følgende hovedpunkter:                 

Flyktningekrisa. Oppdraget for 2016 ble ikke den utfordringen som kommunen trodde. 45 flyktninger var ment å komme men antallet ble 38.  Resterende 7 kommer i 2017. I tillegg 17 kvoteflyktninger. For 2017 -  40 personer + familiegjenforeninger. 150 personer er i desentrale mottak. Starum avvikles som oppholdssted fra 01.04.17.

Innbyggerdialog.  Viktige møter mellom kommunen ved ordfører og rådmann og befolkningen.  12 møter ble gjennomført. Kommunesammenslåing var vel det viktigste. 71 % av Østretotningene stemte nei, 28 % ja og 1 % blank. 44 % av stemmeberettige ga sin stemme. Også i Vestre Toten og Gjøvik ble svaret nei.

Kulturkommunen.   Skibladner og NRK-eventyret 12. juli med anløp på Kapp og masse mennesker, senere korte anløp i Evjua og Panengen hvor bøndene kom i hopetall over jordene med friske grønnsaker, satte bygda på kartet.  Effekten bygda fikk må i følge ordfører følges opp på en god måte, og det arbeides med muligheter. Kanskje kommer Kongeparet på besøk med Skibladner til sommeren.

Aksjonsgruppa i Nordlia.  Innbyggere i Nordlia har dannet en aksjonskomite for å få denne del av kommunen innlemmet i Gjøvik kommune. Utredning vil foregå etter sommerferien. 

Fylkesveg 33 har kostet 608 mill. kr. for 9 km ny veg. (Området Vennevold ble ikke nevnt, denne strekningen bør tas snarest iflg. ref.)

Nytt helse- og omsorgssenter. Senteret skal ha 111 sykehjemsplasser og vil koste  622 mill. kr. Momskomp. 103 mill. Tilskudd fra Husbanken 196.4 mill.  Resterende belastes kommunen 322.6 mill. 

Økonomi. For 2016 ser det ut til å bli et overskudd på 19 mill.kr. Eiendomsskatten vil øke for kommende år fra dagens 3 promille/2 promille for boliger/verker og bruk. 

Ordfører ga ros til noen av bygdas enere:  Innen idrett: Kenneth Gangnes, Fredrik Bjerkengen, Marthe Mæhlum Johansen og Maren Lundby. Hvor grensa går mot Vestre T er uklar for enkelte, men Maren er medlem av Kolbukameratene.    Ildsjeler: Kai Henning Stensrud og Sigbjørn Sørlie. Og selvfølgelig Knut Anders Sørum for sin seier i Stjernekamp på NRK

Presidenten takket til slutt Ordfører Bråthen for saklig og god informasjon og overrakte gaven vår.

Ref. Ø.N.


Referat 23. januar.   Regional utvikling i Gjøvikregionen

Presidenten ønsket spesielt velkommen 3 interesserte personer: Rolf Hodt, Live Hokstad og Margrete Brønnlund.  Og han fortalte om kontakt med frivillighetssentralen, som holder til på Lena Stasjon. De har åpent stort sett hver dag. Noen rotarianere hadde avtale i morgen.

3 –minutter ved Eilert Nyhus: Tok utgangspunkt i TV serien «Mitt lille land». Om forskjellige skjebner i Norge. Et eksempel om en rumensk dame som tagg, men ble oversett. Til slutt satte en norsk dame seg ned og begynte en samtale. Det endte opp med at de ble gode venner, og hun fikk bo hos damen. Vi er alle like.

Rådmann i Gjøvik - Magnus Mathisen holdt foredrag om regional tilknytning for Gjøvikregionen.                                    Han tok utgangspunkt i utviklingstrekkene i samfunnet: sentralisering, urbanisering, digitalisering/robotisering, spesialisering/kompetansekrav og lovkrav gir konsekvenser for vår region. Utfordringer:  Demografi, velferd, kompetanse og utviklingskraft. Oppgavene vil bli vesentlig flere. Resultat – statlig detaljstyring – innbyggernes lovfestede rettigheter.

I dag interkommunalt samarbeid uten demokratisk styring. Målsetting for kommunereformen var vesentlig færre og større kommuner. Resultat ble 100 sammenslåinger. Ingen i Hedmark og Oppland.

Regionreform: Stortinget vil ha 10 regioner. Så langt bare vil bare Agder, Trøndelag og Hordaland/Sogn og Fjordane slå seg sammen. Hedmark og Oppland vil ikke.

Oppland har 26 kommuner. Kjennetegnes med befolkningsnedgang, aldrende befolkning, lav utdannelse, lav verdiskapning. Liten mobilitet. Mye fjell og utmark! Fjellregionen har flertall, noe som styrer prioriteringen som nødvendigvis ikke bevarer interessen for Gjøvikregionen (Gjøvik, Toten og Land). Stor forskjell i utviklingen mellom fjellregionen og Gjøvik-regionen. Vi har befolkningsvekst, høy verdiskapning etc. Hedmark har omtrent samme sammensetning. De nye regionene bør gå på tvers av fylkesgrensene for Hedmark, Oppland og Buskerud. Både fjellregionene og vi i søndre deler av fylkene ville være bedre tjent med en separasjon.                                                                                                                                                                                     Ref: Øivin Aas


Referat 16. januar.   Nytt helse- og omsorgssenter i Østre Toten


3 min ved Terje Balke:

Betraktninger rundt Indias befolkning på 1,3 milliarder, hvorav 29 % lever under fattigdomsgrensen.

I 1920 ble det vedtatt en matvare lov som skulle sikre befolkningen mat. India ber det internasjonale samfunn om hjelp, bl.a for å subsidiere matkorn.

 

Nytt helse- og omsorgssenter ved Rådgiver Kjartan Tosterud i Østre Toten Kommune:

Bygging starter i løpet av 2017, og skal stå ferdig høsten 2019- klart for innflytting 1. januar 2020.

Bakgrunn:

Dårlige bygg- dyrt å rehabilitere. Eldrebølgen- fram til 2030 øker gruppen over 67 år med 41%.

Forskjellige utredninger og analyser har vært gjort, og 4 forskjellige lokasjoner i Lena området har vært vurdert før Labo ble valgt.

I 2013 ble det vedtatt å bygge på LABO området, og at Kapp Bo- og servicesenter flyttes inn i dette.

Hva som skal skje med Kapp BS er ikke bestemt enda, men ett alternativ er at det skal bli ett botilbud for eldre.

Organisering

Formannskap = Byggekomite

Styringsgruppe = Rådmannsgruppe

Prosjektleder = Norconsult (innleid)

Innhold

110 sykehjemsplasser

28 dagplasser

Diverse tjenester; fysioterapi, ergoterapi, rus, psykiatri, lager, div funksjoner og frivillighet.

Forutsetninger- for arkitektkonkurranse

Rom- og funksjon. Rom og romtyper. Mål og mening.

Det var 20 interesserte - 5 arkitektkontorer deltok

Derfor vant Arkitema/ELN AS med "Stemning":

Godt hjem for beboere og en god og effektiv arbeidsplass for ansatte.

Arkitektonisk attraktivt bygg tilpasset lokal byggeskikk og det lokale kulturlandskapet

Husbanken var meget fornøyd med konseptet

Budsjett:

Kostnadsramme 622 mill. inkl. renter og prisstigning i byggeperioden.

Husbanken gir ca 195 mill. i tilskudd

Låneopptak for ØTK 323 mill

Omsorgsdrift

Driftskostnad og finanskostnader må ses i sammenheng

Øker fra dagens 101 til 110 sengeplasser

Dagplasser øker fra 16 til 28 plasser

Det blir ett storkjøkken

Bedre samhandling på tvers av tjenester

Kostnadsbildet blir nærmest uendret på kr 85 mill årlig.

Planer se ØTK hjemmeside:

https://www.ostre-toten.kommune.no/nytt-helse-og-omsorgssenter.399471.no.html   

Referent: Ragnar



Referat 9. januar.   Bedriftsbesøk Hexagon Ragasco på Raufoss





Til tross for tidlig frammøte og lengre reisevei enn vanlig stilte klubben med gledelig 12 deltakere på dette første bedriftsbesøket i 2017. Vertskap i industriparken på Raufoss var Hexagon Ragasco ved adm. dir. Skjalg Stavheim. Etter en innledende og meget interessant orientering i kontrollrommet ble vi tatt med på omvisning rundt i produksjonshallen. 

Bedriften Ragasco som er forkortelse for Raufoss Gas Containers ble etablert i 1998 og leverte sine første kompositt propanbeholdere til Statoil i 2000. Hovedproduktet er beholdere for propan (LPG) til bruk i privatmarkedet til grilling, koking og oppvarming. I mindre målestokk produseres også beholdere for komprimert naturgass (CNG) og komprimert hydrogen (CHG) til bruk i kjøretøyer.

Etter at Ragasco ble kjøpt opp av den Ålesundsbaserte bedriften Hexagon ble navnet endret til Hexagon Ragasco i 2003. Nytt produksjonsutstyr med utstrakt bruk av automatisering og roboter har effektivisert produksjonen og økt konkurransekraften i vesentlig grad. Syklustiden for støping og glassfibervikling av gassbeholdere er redusert fra 74 sekunder til 14 sekunder på 10 år, og beholderne er blitt lettere ved at materialbruken er redusert. Involvering av ansatte på alle nivåer har i vesentlig grad bidratt til en smartere og mer kostnadseffektiv produksjon. Bedriften kjører nå en 5-skiftsording med 10 operatører pr. skift. 

Hexagon Ragasco sysselsetter ca. 150 personer og har en årlig omsetning på ca. 400 MNOK.  Inntjeningen er god med et årlig resultat før skatt på ca. 20 prosent av driftsinntektene. Høyeste årlige produksjon er foreløpig 1,5 mill. gassbeholdere pr. år.  Samlet produksjon fra oppstartsåret og fram til nå er 13 mill. beholdere totalt. Bedriften har kunder i ca. 80 ulike land, og leverer til ledende internasjonale distributører av propan og butan gass og noen av de største statseide olje- og gasselskapene i hele verden. Eksportandelen er 95 prosent.  

Takket være kreative medarbeider og korte beslutningsveier skjer det en kontinuerlig justering og forbedring av prosesser og utstyr. Dette har gjort bedriften verdensledende på sitt spesifikke område. Ikke uten grunn ble Hexagon Regasco i 2015 nominert til tittelen Norges smarteste bedrift – en pris som deles ut under Norsk Industris årlige industrikonferanse.

Utfordringene er store selv om Raufossbedriften ikke har noen direkte konkurrenter til sine komposittbeholdere. For fortsatt dominerer de langt tyngre stålbeholderne på verdensmarkedet da disse er billigere. Med en markedsandel på 2-3% er det mye å hente etter hvert som en rundt i verden oppdager fordelene ved gassbeholdere i komposittmateriale. 

Ref. Hans F


Referat  9. januar 2017.  Kveldsmøte

Det var dobbeltmøte denne mandagen, først besøk på Raufoss om ettermiddagen og deretter på Bygdestua til vanlig tid med Kai som leder + sju medlemmer. Det var improvisert program: Vi sang "Når lysene tennes der hjemme", og det var masse kaffe og gode kaker.

Ordet var fritt. Øyvind Nerby orienterte om ØTRK's dataprogram og databruk, og skrøt uhemmet av Per Y.'s administrasjon av dette. Vi kom selvsagt inn på rekruttering av nye medlemmer, med mange gode tanker. Vi må være mere synlige i media, og være stolte av at vi er rotarianere.                                                                                                                                                               Ref: Torfinn

                                                                                                                                    



Referat  2. januar 2017.      Komitèmøter

Presidenten ønsket velkommen til nytt år.

’De nære ting –‘  av Arne Paasche Aasen kom som et godt valg for dagens sang.

Egil Berglund gav av egen opplevelse i år, en forståelse på vårt skiftende vær i fjellovergang, fjord og daler fra snøfokk til stille.

Etter orientering fra Presidenten om diverse møter, kom Øivind Nerby med en orientering om prosjektet ’Pilgrimmen’ og leste en rapport laget for innsendelse til distriktet. Den blir sendt til medlemmene på e-post. Så kaffe og muligheter for komitemøter.

Ref.  T.Å.



Referat 19. desember     Juleavslutning  på Hoff Gjestgiveri


Det var hyggelig at flere ledsagere deltok.  Det ble servert tradisjonell julemat med mye godt drikke.

Det ble ikke holdt 3-minutter denne gangen, men Lasse Gran holdt et fint kåseri om juleevangeliet. Her tok han for seg hvordan teksten kan tolkes til å ha en dypere mening enn det i utgangspunktet kan se ut til.                                                                        Ref.: Jan Steinar Egenes




Referat møte 12. desember     Bedriftsbesøk hos Tokvam AS, Vestre Toten


 

Presentasjon og omvisning ved daglig leder Finn Kristian Tokvam

Tokvam AS er en familieeid bedrift som ble startet opp av Kristian Tokvam i 1958, etterfulgt av Kirsti og Edvard Tokvam i 1976, og som nå ledes av 3. generasjonen Finn Kristian Tokvam.

 

Tokvam utvikler, produserer og leverer utstyr for snø og is under mottoet "å gjøre vinter enkelt".

Med fokus på produkter som er enkle å bruke - med service og ettermarked som viktige faktorer.

Sluttkunder er alt fra små sesongdrevne virksomheter til store, type Mesta og NCC.

 

Utover kjerneproduktet som er snøfreseren, så har sand- og saltstrøutstyr fra 1988 og ploger fra 2014 gjort det til en produktfamilie. Alle produktvariantene utgjør ca 70- 80 forskjellige modeller.

Bæremaskiner er traktorer; bevisst satsning på det da veivedlikehold også har gått mer over fra bil de senere år.

 

På slutten av 90- tallet gjorde Tokvam en strategisk beslutning om å satse på egen produksjon framfor utflagging, ved å investere friskt i laserskjære anlegg.  Senere 2 robotiserte sveiseanlegg som sveiser ferdig det som sveisere har spent opp på jigger og punktet i sammen. Videre har de investert 20 mill. i lakk og montasjehall i 2011. Lakkanlegget består av konvoier, slyngrenseanlegg, lakkboks og tørke.

Sluttmontasje er ordrestyrt - og sesongbetont.

 

Tokvam satser mye på produktutvikling - som viser avkastning senere. Ellers har de styrket organisasjonen gradvis, de sist ansatte er 2 ingeniører som starter fra nyttår. Pr dato er det 35 ansatte hvorav 3 er kvinner.

De er ISO 9001 og 14001 sertifiserte, og satser på struktur og rutiner i hele organisasjonen.

Tokvam AS har etablert salg via forhandlere i Sverige i 2007, og avtale med Felleskjøpet i 2016 har åpnet nye muligheter i Norge. Omsetning i 2016 ligger an til 75 mill. (som er 7 ganger så mye som i 1999).

 

590F443D-AA1C-4F19-85BF-049AA36602E4.png

En interessert og fornøyd forsamling i lakkanlegget

 

Rotarypresident Kai Aasen takket Finn Kristian Tokvam for at han tok oss imot, og for en interessant presentasjon av en ekspansiv og godt drevet lokal bedrift.

Ref: Ragnar


Referat møte 05.  desember      Kaffe- og komitèmøte


Møtet ledet av president Kai. Dagens sang var  «Sov du vesle spire ung» .

3-min var ved Johs. Dyste som mente at ytringsfriheten og mediene måtte begrenses av moralske standarder, ellers ville de være en trussel mot demokratiet. Dette på bakgrunn av den mest skitne valgkampen i USA's historie.

Videre utfordret han vårt syn på Castros Cuba etter selv å ha observert den positive utvikling som har skjedd på mange områder der.

Øivind Nerby orienterte om status for  prosjektet "Pilgrimen".  Restanse på finansieringen er på   kr 148.000.-.  Avduking planlagt til 24/5-2017.

Kai  utfordret oss på å finne kandidater til nye medlemmer og orienterte om årets siste to møter.

Deretter var det komitemøter.

Ref. hpg



Referat møte 28. november    Morgendagens helse-og omsorgstjenester.

 

Mikkel Sørheim tok seg av 3 minutter.

Han fortalte om hva teknologien gjør for oss i forhold til økonomi, pengene som vi kjenner vil etterhvert bli borte, det blir andre betalingsmåter. Andre slags penger som f.eks bitcoin er i noen miljøer i omløp. Vi betaler over nett, med "plastikkpenger" o.s.v.  For mange er dette skremmende og litt svevende. Minibankene blir borte og bankene har heller ikke penger lengre. Dette vil gå raskere enn vi aner.

 

Da var det  kommunalsjef Lisbet Kjøniksen som har ansvar for helse, pleie og omsorg i Østre Toten, kommunen vår: Morgendagens helse-og omsorgstjenester. "Eldrebølgen" - utfordring og mulighet.

 

Det er beregnet en bratt kurve i økningen av eldre mellom 67  og 80-85 år i perioden 2012 -2030. Kommende generasjon eldre vil ha bedre helse og mer ressurser i form av høyere utdanning og bedre økonomi  for å møte og mestre alderdommen. Slike endringer danner grunnlag  for utvikling og mestring av tjenestene, der aktivitet og deltakelse er viktig. Kommende eldregenerasjon vil være mer bevisst på egne rettigheter og derfor også til kravene som kan stilles i forhold til dette.

 

Styring.

Østre Toten kommune baserer utviklingen av helse-og omsorgstjenestene på statlige reformkrav, nasjonale mål og prioriterte satsinger, satt opp mot fremtidige lokale utfordringer og behov. Skal jobbe for nye og alternative måter for å sikre tilstrekkelig kapasitet, og opprettholde velferd etter innbyggernes forventninger til kommunale helse-og omsorgstjenester. For å møte økt vekst i behov ; tjenestene innrettes på nye måter og ny metodikk må utvikles. Ø.Toten kommune jobber for mer aktivt medborgerskap der ressursene i sivilsamfunnet og næromsorgen styrkes. Det hele handler mye om å tenke annerledes. Ta i bruk nye virkemidler og metoder for å løse utfordringene vi møter som brukere , pårørende og ansatte.

 

Satsing på mestring og hjemmebasert omsorg:

-rett behandling på rett sted til rett tid. BEON (Beste Effektive OmsorgsNivå)

- hovedaktiviteten skal foregå nærmest mulig brukerens hverdagssituasjon

- forutsetter en omfattende satsing på hjemmebaserte tjenester og ambulant virksomhet

- ventetid i pasientforløpet er som regel uhensiktsmessig for brukerne.

- dreiningen fra akutt til elektiv behandling og døgnbaserte til dagbaserte tilbud.

Økt fokus på hjemmebaserte tjenester med fokus på egenmestring og tidliginnsats.

Realisert på frivillighet, organisasjonsliv,breddetilbud, bostrukturer og tilrettelagte aktivitetstilbud.

Hverdagsrehabilitering, lærings-og mestringstilbud og velferdsteknologi blir sentrale for tjenestetilbudet og velferden.

Ref: RBH




Referat møte 21. november     Egoforedrag  Bjørn Molteberg


Møteleder var Jan Steinar Egenes.

3-min ved Johan Dyste. Tema var Mølstad-kirka i Kolbu spesielt og kirker i Kolbu generelt. Mølstad-kirka ble bygd på 1300-tallet. Den og andre kirker i Kolbu var i flere personers eie opp gjennom årene etter at dansk-kongene i Danmark/Norge etter hvert solgte dem unna. Dette gjaldt også andre kirker på Toten. Vedlikeholdet av Mølstad-kirka og de andre kirkene varierte veldig. 1902 ble kirkene overtatt av kommunen. Historikken rundt Mølstad-kirka og de andre kirkene i Kolbu har ikke fått den omtale de fortjener, hevdet han.

 

Kveldens hovedtema var ego-foredrag ved Bjørn Molteberg. Han er 53 år – født i Skjeberg i Østfold. Vokste opp på en gård – Tegneby. Har to eldre brødre og begge foreldrene er nå døde. Den eldste broren har overtatt gården. Han har alltid vært interessert i natur og landbruk, og opptatt av dyr. Var medlem av 4H. Gikk på vdg skole i Sarpsborg Tok agronomutdannelse på Kalnes landbruksskole. Etter å ha jobbet to år på en gård på Ringerrike, tok han mer utdanning innen økonomi og regnskap.

 

Begynte etter hvert på Norges landbrukshøyskole på Ås, der han også traff sin kone. Ble etter hvert forsøksringsleder i Indre Østfoild. Hans Stabbetorp – som også er fra Skjeberg – ble på mange måter et forbilde i denne tida. I 1996 begynte han på Apelsvoll – både han og kona. Han ble der i 13 år. Da begynte han i Strand Unikorn på Moelv , hvor han arbeider nå.

 

Familien har to barn – begge jentene adoptert i Kina i henholdsvis 2000 og 2003. Har et småbruk i Øverskreien med flere dyr på gården, ikke minst hester. Interessert i turgåing og skigåing. Driver også med jakt på småvilt, rådyr og også litt elgjakt. Liker å reise og oppleve nye steder – både innenlands og i utlandet. Trives godt i Rotary og synes Rotarys grunnsetninger og det Rotary står for er et meget bra verdigrunnlag.

Ref. Tor Hærdig.           


Referat møte 14. november     Rotarys nett-tjenester i praksis


Møtet ble ledet av president Kai som kort nevnte at han hadde vært  i India og at det kunne bli program for et møte på nyåret. Dagen sang var Vidar Sandbekks  ”På folkemunne”

Et ekstra program på møte var et innlegg av Trond Åarstad om nå var det kommet utstyr som gjør det mulig å skimme bankort mens du har dem i lomma.  Han anbefalte å ha kortet i en beholder av stål.

3-minutter var ved Øivin Aas om teknologiutvikling som etter hans mening har pågått de siste 200 år men i et stadig raskere tempo.  Til nå til fordel for de aller fleste, men hva nå, hva vil skje framover.

Hovedprogrammet var ved Tor H og Per Y som denne gangen lykkes betydelig bedre enn sist, og ga oss en grei innføring i hvordan logge  inn på Rotary.no og medlemsnettet vårt.

Ref: HL


Referat møte 7. november 2016   Kaffe- og  komitèmøte


I presidentens fravær stilte past president Johs. Dyste som møteleder eller stand in som han selv sa.

Han ønsket oss velkommen og siterte Per Fugelli på passende ord for dagen.

Sangen for dagen var «Jeg smører min sekk» av Margrethe Munthe, - passende for dagen da Vangen hadde fått den første snøen, og skiene snart er i bruk.

 

3 min var ved Trond Årstad som startet sitt innlegg med spørsmålet: Er papir vårt sikreste medium for lagring?  Staten og sterke firma innen den digitale verden har fortalt oss at lagring på papir er ut, og at digital behandling er framtida og gir best sikkerhet. Trond hadde opplevd store utfordringer når han ville bytte ut HD og overføre dokumenter til SSD ( Solid State Drive). I september hadde han ordnet arkivet på pc’en og oppdaget at mye forsvant. Han hadde heldigvis papirkopier. Hva og hvordan lagre, - framgår av forskrifter som gjelder for offentlige etater. For andre er det opp til oss sjøl hvordan vi lagrer. Kompabilitet er også en mangel. Han avsluttet innlegget med spørsmålet: Er papir virkelig vårt sikreste lagrings medium.  Kanskje noe å tenke på for flere medlemmer i klubben.

 

Denne mandagen var hovedposten komitemøter, men først fortalte Hans Fossum fra Guvernørbesøket som også i år var på Gjøvik. Guvernøren var særs tilfreds med medlemsøkningen i klubben vår i rotaryåret 2015-2016.

Ref.  Øivind Nerby


Referat 31. oktober 2016    Besøk på Kulturskolen på Kapp



Vi ble ønsket velkommen av rektor Per Inge Høiberg, som orienterte om oppstarten til det som i dag er Kulturskolen på Kapp. Det var en kummerlig start i 2. etg på Labo i 1985, da som Toten Musikkskole.I løpet av 2 år hadde de 200 elever. Administrasjonen var enkel. Rundt kaffebordet ble lønn og øvrige utgifter fordelt. Det var en lite tilfredsstillende situasjon. Og i 1990 «tok det av».

I januar 1994 tok kommunen over hele skolen med hud og hår. Skolen ble flyttet til Kapp Melkefabrikk. Driftsform, arbeidsmetoder og pedagogisk plattform er i utvikling, og de er i dag kommet langt med «opplevelsesbasert undervisningsform», hvor kunnskaper og ferdigheter både skal tilegnes og videreformidles gjennom aktiv kulturproduksjon og utadvendt aktivitet.

Skolen har 16 ansatte 3 på heltid og et budsjett på 3,5 mill. Elevene er i alder fra 0-18 år. Skolen består av: 8 musikkrom, ballettsal, kunstatelier, prøvesal, teaterrom, kostymelager, rockeverksted, kontor og spiserom. Vi ble orientert av en meget engasjert Per Inge, og vi ble underholdt av unge trekkspill musikere (bare gutter) kalt Stratos.

Til finale fikk vi en virtuos solo av Kari Langhaug. Aftenen ble avsluttet med kaffe og hyggelig prat.                                          Ref. Eilert



Referat møte 24. oktober 2016    Alternativ til antibiotikabruk 


 


Presidenten informerte om regionmøte på Gjøvik 25. oktober ved guvernørbesøket. (Guvernøren besøker ikke alle klubbene lenger. Red.anm.)

3-min ved Per Yngve: Betraktninger rundt språkets utvikling



Hovedprog ved Ingvild Vik, lege ved Oslo legevakt:  Prosjekt om antibiotika, urinveisinfeksjoner og behandling av disse.


Antibiotika ble oppdaget i 1918, men først tilgjengelig under 2. verdenskrig.


Det er ikke utviklet nye typer siden -80 tallet, det er en kostbart å utvikle. 90% av antibiotika brukes i almen praksis; i stor grad for å hindre å bli syk og i 60% av tilfellene relatert til luftveis sykdom.


7 % brukes på sykehus, vesentlig for livreddende bruk.


 


Antibiotikaresistens (er i Europa) ansett som en like stor trussel som terror. Det dør 25000 i Europa hvert år som en direkte konsekvens. Folkeopplysning er viktig- hva kan hver enkelt håndtere selv? Det er en samfunnsoppgave å gjøre tiltak: Sverige har halvert bruken hos barn de siste 20 år. Nederland er best i Europa, men når det gjelder husdyrhold/ fisk så er Norge best i klassen.



Antibiotika senteret for primærmedisin driver med: kurs, forskning, folkeopplysning – se www.antibiotika.no  med fokus på unødvendig bruk og riktig bruk  Det har vært gjort internasjonale forstudier som viser interessante tendenser med bruk av smertelindring som alternativ til antibiotika. Antibiotikasenteret har igangsatt et forsknings studie med 383 kvinner, hvor halvparten får Mecillinam x 3 i 3 dager og den andre halparten IBUX x3 i 3 dager


 


En lignende tysk studie er publisert, denne viser at testpersonene som brukte antibiotika følte seg frisk en dag raskere enn de som ble behandlet med smertestillende. Men over 60% ble helt friske uten bruk av antibiotika. Studien til gruppen som Ingvild Vik deltar i er en del av ett nordisk samarbeid, og er fullfinansiert av Norges Forskningsråd.


Hun antar å kunne anbefale en «vent og se» strategi ifht bruk av antibiotika fra dag 1.


 


Svar på spørsmål fra forsamlingen:


  • Varighet på antibiotika kurer (antall dager) avhenger av type infeksjon / alvorlighet

  • Senteret holder kurs, viktig å informere om at smertestillende / betennelses-dempende medisin kan forsøkes først i en del tilfeller.

  • Internasjonalt problem at det i Asiatiske land som Kina og India, selges antibiotika «på gata».

  • Liten utvikling på nye antibiotika typer, men vet det er noe forskning på jord.

  • Det er både samfunnsansvar og et individs ansvar å begrense bruken av antibiotika.


Presidenten takket for ett interessant foredrag og overrakte et krus laget av Anne Johanne Sørheim.


Ref: Ragnar (ikke egnet for publisering i medisinske fagblad …)




Referat møte 17. oktober 2016   Bedriftsbesøk på hestesenteret på Homb nordre.


Garden Helgestad i Totenvika er viden kjent for hesteavl og travhester, og familien Helgestad har i flere generasjoner vært aktive travkjørere.  Brødrene Haaken, Kjetil og Bror Helgestad har fortsatt tradisjonene og driver stort med travhester.

For et snaut år siden hadde de hester både på Helgestad og Fodstad og i tillegg et hestesenter i Nannestad. De fikk behov for å samle dette, og da garden Homb nordre kom på salg, slo de til.

På mindre enn et år er garden, på 270 dekar, bygget om til et moderne treningssenter for travhester, med stor stallplass, treningsbaner og luftegårder, og for øyeblikket er 41 hester stallet opp, med muligheter for større utvidelser. Hestene er fra 1 til 12 år. Det er innleide hester som kommer fra hele landet.


Å drive med travhester er ingen 9 til 16-jobb. Det blir mye kvelds- og nattarbeid i forbindelse med deltakelse i løp rundt om i Norge. De leier inn hjelp fra Opplæringssenteret, og har noe samarbeid med Hestesenteret på Starum, som er nærmeste nabo. Hestene fores stort sett med høy, havre og pellets, og det er tydelig at de trives og er i god form. Det var stille og fredelig i stallen, og innvånerne ville gjerne ha kontakt og klapp og kos!


Ref: Torfinn



Referat møte 10. oktober 2016     Besøk på AddLab NTNU Gjøvik

Kanskje det var symbolsk at vi ble vist ned i kjelleretasjen av Jan Steinar?   Skulle vi forstå noe av aktivitetene her, måtte vi begynne fra bunnen av!                                                                                                                     Vi møtte en dyktig veileder nede på laboratoriet, Svein Hjelmtvedt, som gjorde sitt beste for å fortelle oss litt om hva denne avdelingen jobbet med, på et nivå som vi amatører kunne forstå litt av. Det var ikke noe prangende laboratorium vi ble vist inn i. Høgt under taket, glatte kvite vegger, tak og golv.                                                                                                                                                                      Borte ved vindusveggen sto det to små “maskiner”, eller roboter, og jobbet med å produsere små figurer som var forhåndsprogrammert. Det var bare å trykke på rett programknapp og deretter startknappen, så begynte de å jobbe. Mens jeg så på, laget den ene maskinen en menneske-lignende figur, ca 7-8 cm høg, den andre satte i gang med å lage et kulelager. Byggematerialet var en plastsnor, ca 1.0 mm i diameter, rullet opp på en liten trommel, som maskinen matet inn, og smått om senn kom det fram et produkt, 100% lik modellen.                                                                                                                                                              Med litt fantasi kan en jo skjønne at med større komponenter, kan de her lage nesten hva som helst industrien kan ønske seg, med scanning og databehandling. De kan gjerne gi verdensomfattende tjenester, for avstander spiller ingen rolle. Bestillinger kan komme fra den andre siden av kloden. Komponenter kan lages i ønsket materiale. Tenk på leveranser til bil- og flyindustri, til legevitenskapen osv, og tenk på samarbeidsmuligheter med industribedriftene på Gjøvik og Toten.                                                                                                         Det sto et stort skilt på veggen i laboratoriet; “Kunnskap for en bedre verden” - et flott valgspråk for en ny og moderne avdeling, likestilt med hovedbølet NTNU i Trondheim. Gjøvik er blitt en studentby av dimensjoner, og det vil gi ringvirkninger langt utenfor bygrensene. For et sted å studere for moderne maskin- og dataingeniører, men det er nesten umulig for en gammel VVS-ingeniør å gi et fornuftig referat fra besøket vårt!

Ref. Torfinn


Referat 3. oktober 2016  Komitèmøter


Møtet ble ledet av President Kai Åsen. Det var ingen «gratulanter» denne uka. Dagens sang var «Minnenes melodi. 


Dagens 3-minutter var ved Bjørn Molteberg som refererte til tanker han hadde gjort seg mens hans satt på elgpost og filosoferte.

Alt henger sammen med alt – det er viktig å kunne se ting i sammenheng, og å vise handlekraft.  Vår velferd ser ut til å gå ut over disse egenskapene fordi vi har så god råd at vi ikke trenger det.


Torfinn Staff overbrakte helsing fra Ivar Lad som er på Sykehjemmet p.g.a. «brudd»  i ankelen. Han rapporteres å være ved godt mot.

Presidenten refererte 2 søknader om pengestøtte som avslås:

Fra Hoff menighet om å støtte deres vennskapsmenighet i Bodoslaw i Romania økonomisk.  Og fra Balke  bo- og omsorgssenter  med søknad om å støtte til en trimsykkel med «landskapsskjerm».

Deretter var det styre og komitemøter og kaffe.

Ref: J.D.



Referat  26. sept 2016     Rotary- medlemsdata på nettet

Etter ’’Vandringsvise’’ av Einar Skjæråsen orienterte president Kai Aasen om og fra distriktsmøtet i Ålesund.  Markering av Rotary i det offentlige rom, og samarbeide med andre organisasjoner - ‘selge’ Rotary, var et av temaene. Han nevnte også om intercity møte hos Raufoss Rk. tirsdag 27/9 med stortingspresident Olemic Thommessen som foredragsholder. Videre at avdukingen av ’’Pilgrimmen’’ er blitt utsatt til våren 2017.

3.min. Håkon Lund tok opp temaet ‘Hva er politikk, og hvem driver med politikk’.

Han sa at politikk er prioritering av verdier og fordeling av ressurser.  Styringsmakt mellom administrasjon og folkevalgte sett fra en tidligere rådmanns opplevelse er nok i favør av de folkevalgte. De som er gode til å målføre sin sak og tilhører en sterk organisasjon når lengst fram.

Etter en kaffepause var det meningen å orientere om medlemsdata på nettet. Men pga tekniske utfordringer ble dette utsatt til et seinere møte.  Ref. T.Å.


Referat   19. sept 2016    Årsmøte

Presidenten ledet møtet, og vi sang «Soltrall».

3 min – Torfinn Staff  med emne: matprogrammer i alle media. Fortalte om sunn og god hverdagskost. Lei  av slankeeksperter etc. – spesielt på TV. Hadde ikke hjulpet om de hadde holdt på hele kvelden. Noen går ned 40 – 50 kg eller mer. Men de aller fleste kommer tilbake. Folk blir rundlurt av alle påstander. Ett råd – ikke spis etter at du er mett ! Prøv potetsuppe fra Toten.

Kasserer Hans Stabbetorp la fram årets regnskap og budsjett. Revisor kunne gå god for at alle bilag var sjekket og i orden. Regnskapet ble enstemmig godkjent. Budsjett for neste år er foreslått med et lite overskudd. Budsjettet ble enstemmig vedtatt.

Past president Johs Dysthe ga en muntlig årsberetning, og lovet skriftlig seinere.  Medlemsutvikling ble fremhevet – 6 nye  (5 netto). Klubben hadde brukt ressurser på «Pilgrimmen». Øyvind Nerbys gave (gjennom Rotary) – dybdekart over Mjøsa – er verdt å huske!  Klubben bør neste år sørge for at noen får sjansen til å delta på RYLA.

Johs Dyste ledet valgene, som leder av valgkomitèen. Valgresultatet er sendt ut separat. Eilert Nyhus ble enstemmig valgt til President elect. Ref: Øivin Aas

















Referat  12. sept 2016.    Arbeid i en flyktningeleir

Møteleder Kai B. Aasen.  Sang: «Din tanke er fri»

3 min v/ Hans Stabbetorp som reflekterte over fenomenet fravær i skolen. Fraværet er i ferd med å bedre seg, men det er problematisk at fravær skal dokumenteres ved legeattest; noe som gjør legen «delaktig»; gir hjelp til å holde seg borte fra skolen og gjør det mulig for eleven å gå på en deltidsjobb.

Hovedprogrammet var ved Elisabeth Raudajoki som fortalte om sine opplevelser/erfaringer som medarbeider i en flyktningerier ved et opphold over ei uke i Hellas i tidsrommet 01.07-15.07.2015. Det er vansker med å få plass ved de store organisasjonene. Derfor fant hun plass hos en organisasjon «Dråpen i havet». Denne har frivillige medarbeidere fra flere land. Målet er hjelp til personer på flukt, særlig barn. Det er på verdensbasis 65,3 mill. på flukt. Av disse ca 50 % barn.

Elisabeth var i en leir ved Pireus – en uoffisiell leir i havneområdet. Beboere der var i hovedsak fra Syria og Afganistan. Mellom disse gruppene var det en del gnisninger. Boenhetene var telt hvor det var nokså varmt. Oppgavene for de frivillige var av praktisk art som å hjelpe til med lunsjmåltidet. Videre å være til hjelp for kvinnene ved personlig stell, f eks dusjing.  For disse var det flaut å spørre om sanitærartikler.

I leiren var det et varehus med gaver som skulle sorteres av greske frivillige. Dette var noe kaotisk med mangel på system.

For barna var det eget område som kunne gi små gleder i lek og annen virksomhet. Dagene ble nok lange hvor man for barna savnet struktur, f eks at det ikke var noe skoletilbud. Likevel var barna tillitsfulle og tilfredse ved å formidle tilfredshet: «Se hvor bra vi har det!»

Et interessant opphold med mye ettertanke.                                                                                                                                      Ref: Ivar Lad 


Referat  5. sept 2016    Komitèmøter


 

President Kai ledet møtet. Ingen fødselsdager denne uka.

«Lys og varme» av Åge Aleksandersen ble sunget.

Eilert hadde med gevinst til lotteriet. Jan S. legger inn oversikt over videre gevinst-bidragsytere.

Invitasjon fra Raufoss Rotaryklubb til intercity-møte tirsdag 27.09. kl 19.00 på Brubakken skole: Foredrag av stortingspresident Olemic Thommessen, "En stortingspresidents hverdag".

 

Tor H. holdt 3-minutter om terrorister versus forstyrrede personer som massemordere, og medienes omtaler av dette.

 

Kai omtalte/anbefalte diverse publikasjoner fra Rotary: "Lead your club" mfl

Øivind informerte om status for statuen «Pilgrimen». Den er under transport fra Kina. Plassering er bestemt og det er lagt opp nødvendig teknisk infrastruktur. Kunstneren har fått det honoraret han skal så langt. Det gjenstår noe på finansiering som det jobbes med.

Deretter var det komitèmøter og styremøte.

Ref: Jan Steinar Egenes



Referat  29. august 2016     Mat og ernæring – sunt og riktig kosthold.

 

Presidenten ønsket velkommen til dagens møte og startet med å gratulere Eva og Torfinn med gebursdagene sine. Som Sang for dagen ble valgt: «Gryta hennar mor».

Dagens «3 min « var ved Ivar Lad.  Han snakket om Folkeakademiets (FA) arbeid med integrering av bosatte flykninger. I mars søkte de IMDI om midler til aktivisering av asylanter. Søknaden lød på kr. 700.000, mens tildelingen ble kr. 400.000. NAV har gjennomført språktrening m.v, men klarer ikke å få de i arbeid. En veileder som lønnes av FA skal bistå dem videre, skaffe arbeidstrening, videre språktrening og riktig integrering i samarbeid med arbeidsgiver etter studieplanen «Bo i Norge».

 

Kosthold i hverdagen - og et godt liv. Foredragsholder var Nils Terje Tangnes fra Eina.                                                          Han har vært ansatt i Vestre Toten kommune i 24år, som kjøkkensjef på Gimle fra 1979 og i seinere år på Steffensrud. Ut fra sin lange erfaring i matfaget, ga han til beste en rekke oppskrifter på riktig og sunn mat, som vil kunne bidra til å bevare god helse og et langt og godt liv.

Han refererte et slagord fra «Hippokrates»: «La din mat være din medisin, og din medisin være din mat». Han anbefalte mye brødmat, så som grovt brød (50-75 %),  knekkebrød, flatbrød og havregrøt (store gryn). Han var også inne på salt- og sukkerforbruket her i landet, som for svært mange er for høgt. Saltinnholdet bør halveres fra 10 g til 5g daglig (blodtrykk og hjerte-karsykdommer). Sukkerinntaket bør reduseres (diabetes).

Antioksydanter uskadeliggjør skadelige stoffer i kroppen, og umettede fettsyrer er viktig (Omega 3). Fiskeinntak 2 – 3 ganger ukentlig er viktig.

Norge ligger høgt på statistikken når det gjelder lårhalsbrudd, brudd i ryggsøyla, skjør beinbygning og reduksjon i beinmassen. God tilførsel av Kalsium er viktig – drikk mjølk!

 

Klubben takker for et interessant foredrag!

Ref: Tor F.





Referat  22. august 2016    Presidentens kveld


Sangen var: " Til lags åt alle kan ingen gjera". Og det var utlodning.


Nyinnsatt president, Kai  Aasen,  tok 3 minutter først.

Noen betraktninger om hvordan livet på kort tid kan forandre seg.

Dette kan dreie seg om innspill på sosiale media, legge løgner, som blir "sannhet" og kan gjøre helter til skurker på kort tid, og kan også handle om tabber og uhell som igjen gjør at livet blir dramatisk snudd på kort tid.


Presidentens tale -  til en god klubb:

Målsettinger er viktig. Tydeligere rolle i det offentlige rom. Møter hvor vi inviterer ikke-medlemmer.

Ha omsorg for andre med f.eks. arrangementer for de som ikke så lett kan komme seg ut og delta på det som foregår. Være mer utadvendt. Bygg ditt medlemskap sterkere. Hva teller mye? Tilbakemeldinger, gode prosjekter, som er givende.

Ønske nye medlemmer velkommen!!


Agenda -  relevante og interessante temaer. Hjelpe hverandre hvis noen av medlemmene har det vanskelig. Bistå med kjøring til og fra arrangementer for de som ikke kjører selv. Klubbrelaterte gjøremål utenom møtetid. Delta i/og gjøre noe/gi noe for nærmiljøet.

Hvis du vil hjelpe i en del av verden, hva vil du gjøre?


Bruke facebook for å nå ut til flere, lage gruppe. Spørreundersøkelse til medlemmene. 

Få innspill fra distriktet om type spørsmål som kan være aktuelle å sende ut til medlemmene.

Innspill på tema / foredragsholder.


Det  var dette som ble tatt opp av Presidenten i hans tale.

Ref: Randi



Referat  15. august 2016      Årets første møte; nye komitèer møttes


 

Dette var første møtet etter sommerferien og tiltredende president Kai B. Aasen ønsket vel møtt til nytt rotaryår. Tradisjonelt åpnet vi med sang for kvelden som denne gangen var «Vi vandrer med freidig mot» med tekst av Henrik Ibsen.  

 

Ragnar Grimstad benyttet kveldens 3 minutter til en ytring om bruk av doping i toppidretten. Bruk av dop i denne sammenhengen er regelrett juks, og konkurransen foregår ikke lenger på like vilkår.  Ved dette mister idretten både tillit og troverdighet. Han mente at for å hindre juks burde toppidrettsutøvere benytte 4-spørsmålstesten slik vi kjenner den fra Rotary.

 

Hovedprogrammet var sammensetning av de nye komiteene. President Kai delte ut sitt forslag som vil bli noe justert og korrigert til neste møte. Videre fikk de nye komitelederne tildelt veiledere på sine spesielle ansvarsområder fra RI.

 

Ellers orienterte presidenten om tre ulike saker:

Henvendelse fra Raufoss Rotaryklubb om deltakelse fra naboklubber i nytt vann- og sanitærprosjekt i Afrika. Meningen blant medlemmene i Østre Toten Rotaryklubb var klar og entydig. Det er ikke aktuelt å delta i nytt prosjekt tilsvarende Dala Rieko i Kenya. Klubbens ledige midler må prioriteres brukt til prosjekter som initieres og gjennomføres i regi av ØTRK.

Pilgrimmen på Hoffsvangen – prosjektet er i rute. Dato for avduking er foreløpig ikke fastlagt, men vil tidligst skje i løpet av høsten 2016.

Utvekslingsstudent – ikke aktuelt i inneværende rotaryår pga. klubbens økonomiske situasjon.

Presidenten avsluttet kvelden med å ønske lykke til med arbeidet i de nye komiteene.

Ref. Hans F


Utferd  20. juni 2016   Utferd til Totenvika Galleri og Kulturkafè                                    


Rotarys sommerfest var i år lagt til Totenvika galleri og kulturkaffe på Skramstad søndre, med godt oppmøte og mange ledsagere.

Ord for dagen fra President Johannes var: 

Junikveld,  dikt av Hans Børli

Vi sitter i slørblå junikveld
og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser har dobbelt liv,
fordi vi sanser det sammen.

Se - skogsjøen ligger og skinner rødt
av sunkne solefalls-riker.
Og blankt som en ting av gammelt sølv
er skriket som lommen skriker.

Og heggen ved grinda brenner så stilt
av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind,
- det er som om noe haster...

Å, flytt deg nærmere inn til meg
her på kjøkkentrammen!
Den er så svimlende kort den stund
vi mennesker er sammen

 

Egil B. Berglund ønsket velkommen og takket medlemmene i fest og kameratkommiteen for samarbeidet. Han sto også for underholdningen ved å gi en kort biografi av Jacob Sande, og deklamerte:

Han Simo i Støa og katten

var mette av alder og år,
og båe var redde for vatten,
og båe var mest utan hår.
Og alt medan åra tok ende
so tenkte vel kallen med seg,
at her var det tryggast, kanhende,
å fyrst sende katten i veg.
´´´´

Og døra og litt ut av veggen
dreiv saman med dunder og brak,
og somt fauk i låra og leggen,
men verst vart han skamfaren bak.
Og doktor vart bodsend og presten,
og kallen vart plåstra og smurd
so pass han stod oppatt på resten,
men katten vart aldri meir spurd.

 

Og med siste referanse til siste møte på Starum, deklamerte han Brunen av Ivar Simastuen.

Med andre ord, dette var en kulturkveld.

 

En av to innehaverne av Skramstad Søndre, kunstner Erik-Ottar Hansen ga en kort historikk over stedet og sine intensjoner med kjøpet.

Det var spekemat og hjemmelagede kaker til alles tilfredshet.

Innkommende President Kai takket for maten og antydet noe om kommende Rotaryår.

Ref. hpg


Utferd 13. juni 2016     Norsk Hestesenter - omvisning i ny ridehall på Starum m.m.



Vi ble tatt imot av sjefen ved Norsk Hestesenter (NHS), Vegard Thune, som ønsket oss velkommen til å se og høre om det nyeste tilskudd til Hestesenteret.

Først ga han oss litt historikk om Starum.  Starum Leir ble etablert i 1896 i en urolig tid i forhold til Sverige. Norge følte det nødvendig å ruste opp mot svenskene.  Det ble bl.a. montert kanoner på båtene på Mjøsa og militærleiren ble lagt til Starum.

 

Lite aktivitet der frem til okkupasjonen i 1940 da tyskerne inntok og beholdt Starum frem til krigens slutt. I den tiden ble det første ridehuset bygget og sto ferdig i 1942. I dag er det det eneste ridehuset bygget av tyskerne som ennå er i bruk. I 1945 var det 245 000 hester i Norge. Etter krigen ble en stående tropp av hestetjenesten i forsvaret lagt til Starum. Det ble da etablert hesteskole og et kompetansesenter med major Ording som skolesjef.

 

Hestetjenesten ble holdt i hevd i noen år.  Men rundt 1950 var hestetallet i Norge nede på     20 000 hester. Forsvarets hester var utplassert på gardene i området, såkalt kvarterhester som ble innkalt til øvelser med jevne mellomrom.   Forsvarets hestetjeneste ble avviklet i 1987.  Da overtok Stiftelsen Norsk hestesenter (NHS) driften av den delen av Starum og er i dag den største arbeidsplassen der. Stiftelsen består av 16 organisasjoner som eier både bygninger og grunn.

 

NHS er øverste faglige senter for utdanning av hestepersonell og for avl av hest i Norge. Ved NHS er det plass til 150 hester. I vårsemesteret nå var det 120 hester.  En tredjedel eies av NHS. Ellers har elevene med seg hester til skolen, særlig ridehester. For øvrig er det travhester og arbeidshester. Kompetansen i alle grener skal opprettholdes. Ved senteret finnes alle typer baner for ulike konkurranser og det er ulike typer løyper rundt og utenfor senteret.

 

Tidligere regnet vi at Norge hadde fire hesteraser i landet.  Nå er det 52 raser. Og det regnes at Norge har ca. 125 000 hester i dag og at for hver tiende hest skapes det et årsverk.

Omsetningen ved NHS har økt fra ca. 9 mill. kroner i starten til nå ca. 36 mill. Det var 9 ansatte i begynnelsen og nå ca. 36.  En del Rikstoto-midler er båndlagt å skulle gå til driftstilskudd av NHS, dekker ca. 70% av driften.

 

NHS har ansvar for registrering og stambokføring av de nasjonale hesteraser.  Utsteder også pass for en del hester og har ansvar for utdanning av dommere til hesteutstilling. Utdannelse er den største aktivitet ved NHS. Opplæringskontoret for hestefag i hele landet ligger på Starum.  Opplæring i hovslagerfaget ivaretas på Starum. Rundt 15 hovslagere utdannes hvert år. For ridelærere og travtrenere er det en 2-årig fagskole   Praksis gis ute på sentre i landet.  Har studentutveksling med Universitetet på Ås (NMBU). 2000 elever er innom Hestesenteret løpet av året. Det avholdes ofte helgekurs og ukeskurs.  

                                            

Etter denne interessante orienteringen fikk vi kaffe og kringle før det ble omvisning i STORSTUA, som Thune uttrykte det.  Ridehuset er bygget opp for 17 mill. kroner i en størrelse på 25m x 70m, det største utenom de store byene.  Har plass til 250 publikummere.

Ref. Eva


Møte  6. juni  2016         Kaffe- og komitèmøte

Pres Johs ønsker velkommen til møtet med  «ord til ettertanke»:

« Lykke er ikke en medfødt egenskap, den må vi skape selv»

 

Lasse sto for 3 minutters innlegget denne mandagen. Sa litt fra «Pilgrimssang « av Erik Bye i forbindelse med at han fortalte om Pilgrimmen, statuen som skal stå utenfor Bygdestua.

Skulpturen er nå ferdig og støpt i bronse. Den vil snart ankomme fra Kina. Men før dette kan skje må Henning Engelsen få en lisens. Det må antagelig være for å få den ut av Kina og inn til Norge.

Foten til skulpturen skal lages av stein fra Hole Kalkverk.

 

Vi har også fått spørsmål om vi vil gi til buss for handicappede i Alanya. Det er imidlertid enighet om at vi ikke skal gi til dette, vi skal heller få gjort det vi har tatt på oss på en ordentlig måte.

Ref. Randi



Møte 30. mai 2016.     Rapport fra vannprosjektet Dala Rieko i Kenya


Johs Dyste ledet møtet. Gratulasjoner til: Øyvin Aass og Håkon Lund 31. mai og Ragnar Grimstad 1. juni

Sang:  «Det lå en pjokk og lukte…»

Bjørn Molteberg ble (høytidelig) tatt opp som nytt medlem av klubben vår.

 

3. min v Tor Finstad:

Tok utgangspunkt i at denne dag var det  rådgivende folkeavstemming om Ø. Toten, V. Toten og Gjøvik ønsker å slå seg sammen med hverandre. Refererte til brev datert 1968 funnet på dokumentasjonssenteret Kapp for 3-4 år siden, som beskrev motsetningsforhold Ø. Toten – Gjøvik- by/land kompleksitet.

Fortalte også om Per Laurits Bakkeli (død -74), tidligere Rotarymedlem, som lagde fanen til ØTR: Stilisert potetplante.

 

Rapport fra tur til vannprosjekt Dala Rieko i Kenya i januar 2016 var hovedprogram.

Hvor Tor Raudajoki  og Ole Harald Fjeldstad deltok fra ØTR, for å overlevere og godkjenne prosjektet.

Tor R. var president da prosjektet ble igangsatt. Tor fortalte og viste bilder. Da tiden ble litt knapp, kan Ole Harald fortelle videre ved en senere anledning.

Vestre Toten Rotary tok over prosjektet som var igangsatt av Canada. ØTR bidro til vanntanker for å samle opp regnvann, totalt 6 tanker fordelt på 5 og 10 000 liters. Det er 2 regnperioder i året, hver på ca 600 mm. Ved å samle opp  har de vann gjennom hele året.

Det var 5 Rotary klubber som deltok på turen, totalt 17 personer. Reise OSL- Amsterdam- Nairobi, videre til Kisumu ved Victoriasjøen, og 2 busser siste stykket til Dala Rieko

Følget ble godt mottatt i Dala Rieko med dans og sang. Stor gjestfrihet. De besøkte guvernøren.

Tor viste bilder fra landsbyen, de lever av det de dyrker. I innsjøen er det ikke trygt å bade pga små parasitter. De hadde med ett sett Raufoss fotball drakter , som de ga bort til ungene i landsbyen.

Tor overleverte ØTR faner til landsbyen.

 

Apropos:

I Kenya har 26% av befolkningen tilgang til sanitæranlegg, mens 93% har tilgang til mobiltelefon.

I regionen er hjemstedet til Barack Obamas mor, og gravstedet til hans far.

 

Etter turen har ØTR mottatt brev fra Rotary International, med berømmelse for vel gjennomført prosjekt.

(Og prosjektet er omtalt i Rotary Norden – red anm.)

Referent: Ragnar G.


Møte 23. mai 2016.     Fra flyktningestatus til bosetting


Johs. Dysthe var møteleder .

3-minutter Tor Raudajoki:

Han var først innom bøker han anbefalte på det varmeste: bøker av forfatteren Elena Ferrante og en bok om Kina av Jan-Phillip Sendker. Videre fortalte han om sitt ”kontorfellesskap” med sauene (vindu fra sitt kontor inn til dem). I år hadde de for første gang klart å adoptere et lam til en søye.

 

Til kveldens hovedprogram introduserte Jon Lasse Fjeld i Sullestad Bemanning AS to flyktninger – en fra Somalia og en fra Eritrea. Begge kom til Norge i 2010. Ahmed fra Somalia var først i Vadsø og så til Østre Toten etter et par år. Dette fordi kona hans var her. Har to barn.  Holder på med intro-kurs – straks ferdig. Tilknyttet Sullestad og har arbeidsoppgaver gjennom denne tilknytningen. Lite skolegang fra hjemlandet – ønsker å skaffe seg mer utdanning i Norge.

Flyktningen fra Eritrea kom først til Etnedal. Har så bodd og jobbet i Lunner. Har kjæreste på Gran, også hun fra Eritrea. Arbeidstilknytning til Sullestad også han, og arbeider bl.a. på Kims og Kjelstad bakeri. Han hadde fått relativt mange års utdanning i Sudan.

Begge blir altså leid ut gjennom bemanningsbyrået på Sullestad. Ikke noe tilskudd eller tilknytning til NAV i denne sammenheng.

Begge – og Jon Lasse Fjeld - understreket at nøkkelen til å lykkes generelt og ikke minst i forhold til arbeid i Norge, er språket – så gode språkkunnskaper som mulig.

Til slutt var det utlodning.

Ref.: Tor Hærdig


Møtefri 16. mai - 2. dag pinse.


Referat møte 9. mai 2016.    Egoforedrag   Ragnar Grimstad


Ønsket velkommen av president Johs. Han ønsket samtidig velkommen dagens gjest, potensiell rotarianer

Lene Bekkø, (Kolbu)  leder kunde / marked Eika bank

Dagens sang: Kom mai du skjønne milde.

Dagen ord til ettertanke ved presidenten: Definisjon av EGO.

Den delen av deg som definerer din personlighet. Den skiller deg fra den utenforliggende verden og oppfatter seg som en enhet skilt fra resten av naturen Kosmos. EGO-et er ansvarlig for hat, frykt og bedrag.

 

3 min Jan Steinar Egenes.  Jan Steinar orienterte om den nye situasjonen ved Høyskolen på Gjøvik etter den ble en del av NTNU. De var utrolig godt mottatt av NTNU. Jan Steinar orienterte også om en meget god mottagelse av næringslivet i Oppland, med større vilje og respekt nå. Stor interesse spesielt innenfor bærekraftig treindustri. Og ikke minst fra SINTEF. Økt samarbeid på tvers av faggrupper.

Jan Steiner forventet seg mye av sammenslåingen med NTNU i Trondheim.

 

Egoforedrag ved Ragnar Grimstad.

Født i 1961 i Gausdal på et småbruk i Forsetgrenda. Ragnar er yngst av 4 søsken.

Ragnar fortalte om en god oppvekst og barndom i Gausdal. Måtte hjelpe til en del hjemme på bruket.

Ragnar mistet sin far allerede i -62 da han var på jobb i forbindelse med utbyggingen av Hunderfossen. Dette gikk sterk innpå Ragnar. Hans mor satt da igjen med driften av gården alene.

Ragnar jobbet på Kongsberg Våpenfabrikk hvor han tok fagbrev på 80-tallet. Ragnar jobbet i avdeling for produksjon av flymaskindeler frem til1988.

Flyttet på 90-tallet til Kapp sammen med sin kone i leid hus. Kjøpte senere eget hus i nærheten av  Kapp Idrettsplass. Jobbet ved Kapp Maskinkonstruksjon inntil han i 2003 fikk tilbud av Jon Nisja og Kapper`n og begynne i Less. Dette ble viktige år.

 

I 2014 stiftet Ragnar sitt eget selskap Nævanyttig AS. Dette firmaet med Ragnar som teknisk utvikler har fått bred  omtale i både OA og Totens Blad,  ikke mist for sitt ysterikonsept utviklet i samarbeid med Valle videregående skole.

Ragnar er gift med Gunn Kristin Saugstad, de har to barn: Torbjørn som er utdannet politi og

Anja som studerer psykologi. I 2011 ble Ragnar 50 år. Da tok han en 3 mnd ferie til  Japan med sin sønn. Ragnar er meget samfunnsengasjert. Han nevnte Kapp Idrettslag og Kapp Menighetsråd.

 

Til slutt var det utlodning og kaffe.    Ref. EN



Referat 2. mai 2016.     Kaffe-  og  komitèmøte


 

Møteleder: Johs Dyste. Sang: Nordaførr – vårvise v/ Halvdan Sivertsen

Hans Peder Gaarder dvelte i sine 3 minutter ved 1. mai. Med ulikt polisk ståsted reflekterte han over den kraft arbeiderbevegelsen har hatt i vårt samfunn. De underpriviligerte fikk utfolde seg med sanger, taler, bannere. Bevegelsen har gitt enkeltmennesket rom for utfoldelse, opplevd likeverd, fått sjøltillit og preget samfunnsutviklingen.

 

Øivind Nerby refererte til aksjonen «Pilegrimen». Det går noe trått med å få inn midler. Det er via menighetsbladet i Hoff sendt ut en mengde giroer. Henvendelser er gjort til bedrifter og organisasjoner. Radio Toten brukes som medium.

Johan Dysthe refererte opplegg for sommeravslutning på Totenvika Galleri og Kulturkafè  20.06.

Frist for påmelding 13.06.

Etterpå var det kaffe og komitèmøter.  Ref: Ivar


Referat møte 25.  april 2016.    120 års industrihistorie på Raufoss


Møtet ble ledet av presidenten. Med tanke på dagens hovedprogram forslo Torfinn ”Nisser og dverge bygger i berge” som dagens sang.  Presidentens ord til ettertanke i dag var: ”Hold øye med din karakter, den blir din skjebne etter hvert” og ”Gjør gode gjerninger sjøl om de skulle bringe andre gagn”

Dagens 3 min ved Hans Fossum.  Han fortalte om boka ”Usannsynlig rik” av Asle Skredderberget. Boka handler om oljefondet, hvordan det oppsto og bakgrunnen for at Norge kunne bli en oljenasjon.  En spennende bok som anbefales.

Ref: HL

Hovedprogram:  120 års industrihistorie på Raufoss v/Øivind Nerby.  (Kortversjon)

På slutten av 1800 tallet var Norge et fattig land. Innføring av parlamentarismen i Norge i 1884 og Venstres kamp for norsk selvstendighet var tungt å fordøye for svenskene. Norsk forsvar var kun basert på opprettelsen av Centralforeningen for utbredelse av legemsøvelser og våpenbruk av 1861. I 1882 var det stiftet 413 skytterlag.  Akershus i Oslo var eneste produsent av ammunisjon. Ved krig og et Akershus ute av spill var retrett muligheter nødvendige. Raufoss pekte seg ut som beste alternativ. 30.10.1894 etter vedtak om plassering på Raufoss, kjøpte staten ved forsv,dep. 8 eiend. v. Hunnselva – 1300 da. På Raufoss var det allerede en tennstikkfabrikk fra 1875 eid av Enger og Frøisland fra N. Land. Eierne ønsket å selge. Fabrikken hadde også 330 da. arealer som fulgte med.

Produksjonen av 6.5 mm patroner startet med 25000 patroner/dag. Krutt ble kjøpt fra Nittedal og Skar kruttverker. Prod av kanon amm. Ble også tilført RA. Samtidig ble bedr.lege ansatt på deltid. Arb.hadde 53 t. arb.uke.                                                                                          

1901. Testskyting startet på Viken i Gjøvik. - fyrte i retning Helgøya.  Johanne Mustad, eier av gården fikk 10 kr. dagen for at RA fikk skyte derfra.  Skolen på Raufoss fikk 40 ukers lesetid. Arbeiderne fikk 14 fridager m. full lønn. 48 t. uke. 8 t. dag. Fagfor./ Kapp melkefabrikk krevde det samme men nei.

1905. Chr Mikkelsen dannet regjering 11. mars. Etter avstemming 13 august og unionsoppløsningen ble det fortsatt fred og vanskelig for Raufoss. Arbeidsstyrken halveres,  1914 var Europa igjen i ulage og ny krig. RA arbeidet doble skift- 400 flere i arbeid og stor eksport.  I 1930 internasjonal depresjon.  1932 – Raufoss jern og metall gikk inn for kamp sammen med skog og landarbeiderne for å støtte deres kamp for bedre kår. Forsv.minister Vidkun Quisling sendte statspolitiet til Toten. Lite å gjøre men staten ville ikke permittere grunnet mulig. behov.                                                                      

1935 Johan Nygårdsvold – statsmin. Beordret opprusting av hær, flåte og luftforsv. Antall ansatte økte til 1150.                                                                                                                     

Under 2. verdenskrig sto fabrikken fra 09. April 1940 i tre uker. Deretter fortsatte fabrikken med tysk ledelse fram til 1945.  På 1950 og 1960 tallet stor produksjon og eksport.  Fabrikkene gikk inn i en ny periode, fortsatt med stor militær virksomhet men også mot stadig større produksjon mot sivile markeder.                                                                                 

Sivilproduksjon.  1904    «Det norske metallvalseverksted på Lillehammer. 1912 begynte fyrverkeri produksjon. 1918 kulelagerfabrikk på RA. Samarb. SKF. 1923 ide om at Raufoss kunne bli bilprodusent. Stålverket startet med 400 tonn første år. Skipsindustrien største kunde.  Metallverk.  1965 avtale Norma skytterlag om amm. 1946 : Sivilproduksjon utgjør 60 % av totalomsetning.  1950 . Atlanterhavspakten- medførte betydelig støtte – maskiner og råvarer.  1956. et vanskelig år. 704 arbeidere sies opp. 1957.Montasje av mopedmotorer (sacs) avtale Zundap. Raufossmopeden til 1962.                                                       1958. Byggavdeling etablert. Sterk økning av alum i bygg. Al vinduer og fasader. Vindusbeslag. 1960  store underskudd. Lite ordreinngang. Store oppsigelser. Reddet av gjenkjøpsavtale med Tyskland fordi Norge kjøper u-båter.

1964 avtale Volvo om montasje av 2000 feltvogner.  Fra 1965 Støtfangere. Volvo, Audi 80-100.VW 412, Porche 911, Saab99, Lancia. Peugeot. Avtale Volvo om 5000 al dør- vindusrammer. Senere Toyota, Mercedes, GM. Jokern for Raufoss ble USA og deres sikkerh. støtfanger. Styrekolonner til de fleste bilfabrikker, Gasstanker. Propanbeholdere, Vannsprederanlegg. Stiger, Kabelbroer, Kapslingsrør for atomreaktorer (Fall) , Zirkaloyrør. Skiproduksjon( Eggen).  Rørkoblinger. aluvinduer og dører. Skyvedører, klippfisketørker, veksthus, høgspentmaster, kjøleradiatorer.                                                                                   1971.-1972. Kapp verk. Al.dører.vinduer, branndører i stål. Helikopterdekk. Oljeboreskjøter. Kabelskjøter – kraftlinjer.

I 1996 etter 100 år var selskapet fortsatt klar på å se inn i framtida med ca 2000 faste arbeidsplasser. I 2004 måtte selskapet inn i en ny og alvorlig periode. Forsvar ble sikret ved statlig eierskap 51 % og samarbeid med Svenske og Finske selskaper. (NAMMO)

Automotive ble solgt – Hydro og senere Tyske Bentler. Messing delen oppdelt / solgt. Styringssystem solgt til Willy Elbe. Kabelskjøt, Gasscontainere til Hexagon – Ragasco. Plastal solgt.

Infrastrukturselskaper og støttevirksomhetene ble oppdelt og solgt/ gitt bort / til ansatte eller lokale selskaper. Arbeidsplassene ble i hovedsak sikret. Industriområdet har fortsatt ca. 3000 arbeidsplasser hvorav 1400 bor i andre kommuner.  Østre Toten nærmere 400.

Full versjon kan fås ved henvendelse til  Oner2@online.no

Ref. ØN


Referat møte 18. april 2016.    Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep


Åpning ved President Johs. Trenger vi å filosofere litt, - over hvordan å  ta hensyn til framtidige generasjoner, og  konsekvenser om vi ikke reduserer vårt forbruk?

Vi sang Dølavise – Flaumen går. Tekst/melodi- Ivar Mortenssen-Egnund.

3-min ved Ole Harald som nettopp kom fra møte i byggekomiteen for nytt sykehjem. Han kunne ikke fortelle så mye. Bindingstid til neste dag, men ga oss info om at dette blir et både estetisk og tilpasset sykehjem både for brukere og ansatte. Mere i dagsavisene.

Programet for dagen var ved Anne Mette Larsen fra SMISO Oppland - Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep. Hun bor på Kapp, tidligere lærer, ansatt som faglig leder fra 2008.

Hun ga oss en god innføring om et vanskelig tema og begynte med å definere konsekvenser av vold og overgrep for den som blir rammet, og samfunnet. Staten finansierer drift og gir økonomiske rammer. 15 eierkommuner i Oppland. 3 kroner/innbygger til drift gir 80 % fra Staten. Årlig budsjett 3 mill. kr. Rep.skap: 1 person fra hver kommune – styre og dgl. leder. 6-8 møter/år. 3,6 stillinger fordelt på 4 ansatte.

Mål: Et lavterskel tilbud til unge o/16 år utsatt for seksuelle overgrep. Ved behov for kontakt kan en ringe, sende brev eller facebooke, dette er gratis for samtaler og råd.  Ikke behandling, individuelle samtaler, temakvelder, utadrettet jobbing og forebygging samt veiledning. Dette treffer 80 % jenter og 20 % gutter. Anne Mette gikk videre gjennom juridiske begreper, språkbruk og noen «Case». Overgrep koster samfunnet  4.5 – 6 mrd./år.

Presidenten overrakte vår skål som takk.

Ref : ØN.


Referat møte 11. april 2016.   Egoforedrag Mikkel Sørheim


President Johannes Dysthe onsket medlemmer og venner av Rotary velkommen. Siden han var satt opp med 3-minutter, hadde han ikke denne gangen noen fynd-uttrykk som innledning til møtet. Torfinn foreslo "Kom mai du skjønne milde" som sang, siden våren er i anmarsj.

 

I sine 3-minutter snakket pres Johs om besøkene sine til Cuba og seinest til USA, og sammenlignet de to landene med hverandre, og stilte spørsmål om hva/hvem som styrte landene. De er jo så forskjellige både mht styresett, levemåte og kultur, og hadde noen interessante tanker bl. a. med bakgrunn i den pågående valgkamp i USA.

 

Hoveddelen av møtet var viet Mikkel Sørheim og hans egofredrag.

Etter noen innledningstanker om hva et slikt foredrag kunne være, ble han enig med seg sjøl om å dele det inn i historien til gården Båkinn hvor han nå bor, oppveksten på Ringsaker, arbeidet hans og interesser.

 

Mikkel er eldst av 6 søsken og er født i Havøysund. De flyttet mens han ennå var liten til et gårdsbruk på Ringsaker, og der vokste han opp i en lykkelig barndom hvor alt bare var fantastisk. I denne perioden opplevde han turer til Toten hvor de hadde slekt, og spesielt bilturen mot fergeleie på Mengshoel for å rekke ferga og hvor "Humpeditten" sikkert ble populær. Mye (!) pga det valgte han å ta over gården Båkinn på Kapp som i utgangspunktet het "Båttjernet" pga båt-trafikken på Mjøsa.

 

Gården har endret /utviklet navn gjennom tidene. Mikkel nevnte spesielt oldefaren Carl Anton Madsen som i 1892 overtok gården. Han var republikaner og militærnekter i 1905, og måtte straffes for det. Han var en mann med sterke meninger, og giftemålet skjedde i hemmelighet. Dessverre døde han altfor ung, og kona satt igjen med barna, men klarte likevel å gjøre en innsats under krigen for vanskeligstilte, som gjorde at hun fikk Kongens fortjenestemedalje.  

 

Etter utdanning på Landbrukshøgskolen på Ås tok Mikkel over gården i 1991. Han hadde da fått erfaring med det jordiske gjennom jobben som ringleder på Fosen. Starten på bondeyrket ble vanskelig pga problemer med avlinger og avsetning. Dette skjedde samtidig med den økonomiske krisa i landet hvor bl.a. Kreditkassa gikk over ende. Derfor bestemte han seg for å jobbe i IT-bransjen, noe han har fortalt om på et tidligere Rotary-møte, samtidig med at kona også tok yrkesutdsanning. Jorda leide han ut. Samtidg begynte også familieforøkelsen, slik at de i dag har 4 barn. Etter hvert har alt ordnet seg, og i år vil Mikkel igjen drive all jorda sjøl sammen med IT-jobben..

 

Interessene er fjellturer, kunst og kultur, litteratur, musikk, filosofi og politikk. Det er viktig å holde oppe DANNELSEN slik at man ikke blir IDIOT (idiotes=privatmann).

Til slutt fortalte han om sin forfader Nils Sørheim som dreiv et småbruk innerst i Sognefjorden. Han hæsja høy hele livet, og da han ble spurt om hvorfor så svarte han at hesten måtte ha høy. Men hvorfor har du hest da? Jo, man måtte jo ha noe å dra inn høyet med.....!

 

Et fornøyelig og interessant foredrag levende fortalt.

Ref: TRR


Referat 4. april  2016        Kaffe- og komitemøter



Etter dagens sang «No livnar det i lundar» var det ord for dagen ved presidenten, og

3 min ved Johan Dyste. Han deler tun med Johannes Dyste, og valgte å fortelle om Dyste kirke. Kirken ble oppført på 11-1200 tallet og er første gang omtalt skriftlig i 1381. Det er fortsatt synlige bevis på at det har vært kirke her. Ved graving av grøft i fjor sommer fant en benrester. Kirken ble flyttet etter reformasjonen, men alteret sto igjen. Det ble bygd hus over alteret for å bevare dette, og det sto fram til ca. 1920.  Johan kom med en påstand om at Olav den Hellige egentlig var fra Kolbu med henvisning til Snorre.

 

Bjørn Molteberg er invitert inn som medlem og presenterte seg ganske kort, og alle de frammøtte fortalte ganske kort om seg selv. Bjørn Molteberg vil delta på noen møter før han eventuelt tas opp som medlem.

Etterpå var det utlodning, komitemøter og god stemning rundt bordene.

Ref: Hans S.


Påskeferie 21. og 28. mars 2016


Referat møte 14. mars 2016.          Egoforedrag Eilert Nyhuus      


President Johannes var på reise i USA, og president elect Kai Aasen ledet møtet. Han fortalte at han nylig hadde vært på PET-seminar for kommende presidenter, og det var svært interessant og givende.  Han hadde fått overrakt Rotary-vimpel med teksten: “Rotary serving humanity”.  Rotary presser hardt for å fullføre polioaksjonen som nå har vart i mange år.

Hovedprogram: Eilert Nyhus sitt egoforedrag.

Eilert vokste opp i Kolbu, øver-Kolbu, sønn til kjøpmannen på Ruud Landhandleri. Han sparket fotball i KK, og var også banemannskap. Han gikk på realskolen på Kraby da Gran var rektor (faren til Lasse). Jobbet i Lund Handelslag en periode, kjørte lastebil bl.a.

I 1969 gikk ferden til Oslo mot større utfordringer. Det ble stor butikk på Stovner, som var et raskt voksende tettsted, og der fikk han erfaring med stordrift. Forretningen hadde 10 kasser, med vakt ved hver kasse. Det kom engang 10 busslaster med kunder fra Trondheim. Det var for mye! I 1984 begynte han for seg selv, sammen med broren, på Kallerud, og var ute på frieri til de store handelsgigantene, bl.a. Rimi-Hagen. Han var også noen år på Gjøvik, men kom senere tilbake til Kallerud, og det ble en suksess.  Han roste daglighandelen i Norge for å være svært velsmurt og effektivt - men lite fritid for lederskiktet.

Han jaktet en god del, og var bl.a. på hjortejakt i Canada, og det hadde vært en stor opplevelse.

Han gjorde sin militærtjeneste i Kongens Garde. Han var en aktiv og talentfull konkurranseløper i mange år. Han er gift med Anita, bor på Skreia, og har 6 barn (to pluss fire). Eilert er pensjonist, men høyst aktiv og samfunnsengasjert fortsatt.

Vi kommer til å få mye glede av han i Ø.Toten Rotaryklubb. Referenten håper han ikke har gitt altfor mye feilinformasjon om personen Eilert Nyhus -  så fall må det komme korreksjoner i neste avis!

Ref. Torfinn

Referat møte 7. mars  2016  Kaffe og komitèmøte

I presidentens fravær ledet innkommende president Kai B. Aasen møtet.

Først var det 1-minutts stillhet for vårt medlem Kåre Gjestvang som døde 25. februar.  Han hadde vært rotarianer siden 1997, og var president 2006-07. Klubben deltar med bårebukett i begravelsen. Deretter sang vi: «Alltid freidig når du går».

Mikkel Sørheim holdt sin første 3-min i Rotary. Han var opptatt av ytringsfriheten som er grunnlovsfestet i mange land, men som kan ha ulike vilkår i Norge i dag. Han hadde vært på Litteraturhuset i Oslo (der William Nygaard er styreleder) og overvært innlegg om temaet.  Særlig vakte Even Reinertsen oppmerksomhet med sin sak på Gjøvik  Sykehus. Han ble «beordret» til å ta lederjobb der, og måtte «snu alle steiner» for å tilfredsstille de økende budsjettkravene. Faglig kunne han ikke akseptere dette, varslet ledelsen, men måtte trekke seg etter 20 år som overlege på Gjøvik. Mikkel nevnte flere saker fra helsemiljøet, det varsles eksternt om faglige behov, men Helse-Norge er tause.

Tor F ble gratulert med dagen etter, og lotteriet innbrakte nesten firesifret beløp. Lasse vant konfekten. Så var det komitèmøter.                             Ref. PYS

Referat møte 29. februar  2016   TotAl-gruppen

Presidenten, Johs Dyste, ønsket velkommen, og spurte etter forslag til sang. «Til lags åt alle kan ingen gjera» ble foreslått, og sunget. Det var ingen som hadde 3-minutter denne gangen, men presidenten hadde sitt vanlige «ord til ettertanke». Denne gangen kom ordet fra Per Fugelli, som sa at «Frykten kan gjøre oss til deres våpen».

Hovedinnlegget var en presentasjon av TotAl-Gruppen av daglig leder Mette Foss Dalsegg.                                        Hun har bakgrunn som økonom og gründer, og har bl.a. jobbet i Norske Potetindustrier. Her fikk vi en grundig gjennomgang av Tot-Al Gruppens liv og virke fra oppstart i 1998, da RA-miljøet ble splittet opp, og fram til i dag.


Tot-Al gruppen er en medlemsbedrift som har gått fra en foreningsmodell til en klynge-modell, og som jobber for at medlemmene, SMB bedrifter i lettmetall (aluminium) segmentet, gjennom kunnskapsdeling skal få konkurransefortrinn. Å styrke verdiskapningen i de mindre bedrifter og skape vekstmuligheter er hovedfokus, og det har man lyktes så bra med at de fikk Industriprisen for 2015. Hovedformålet er å bidra til utvikling og vekst, og et slagord som brukes er at de er «Industriens toppidrettssenter». Tanken er at nettverkskultur fasiliterer innovasjon og verdiskaping; man skal få til noe som enkeltbedriftene ikke kan klare alene.

For å kunne lykkes har samarbeidet mellom SINTEF Raufoss Manufacturing og TotAl-gruppen stått sentralt. Men også det at man har blitt klynge, da dette krever og forplikter mer fra hver enkelt medlemsbedrift enn en tradisjonell medlemsorganisering. Det er 42 medlemsbedrifter, i hovedsak rundt det gamle Raufoss-miljøet men også ellers i Oppland og Hedmark, og medlemsmassen omfatter alt fra subsea til romfart.

Fellesnevnere er: Geografisk nærhet, bevissthet i opptak av nye medlemmer og antall, kapasitet og komplementaritet. Tot-Al gruppen har et styre på 6-7 fra medlemsmassens bedrifter, og et driftsbudsjett ca 2 mill. I 2013 fikk man beskjed fra styret om å bedre omdømmet til medlemmene og til TotAl-Gruppen, samt å bli mer synlig. 


 En av de mer betydelige, avanserte og krevende kontrakter som er inngått den senere tid er CHSnor AS i Moelvs kontrakt med forsvaret om å oppgradere 100 stridsvogntårn til CV90. Noe man jobber med for tiden er ideen om kraftmaster i aluminium – de skal være mer bærekraftige og kreve lite vedlikehold bl.a. Her er mange bedrifter i nettverket involvert: Hydal Aluminium Profiler AS, Varmpresse Metall AS, Lena Metall AS, Alutech AS, Norse Metal Elverum AS og SINTEF Raufoss Manufacturing AS. Her er også etablert et samarbeid med Eidsiva Nett AS.


Hva så med fremtiden? Dalsegg kunne bl.a. nevne ideer som førerløse brøytebiler (Øveraasen), og nye muligheter innen 3-D printing. Ref:Mikkel Sørheim



Referat møte 22. februar  2016  Stortinget sett fra innsiden

Presidenten oønsket velkommen, spesielt til kveldens foredragsholder, Torodd Nordeng Etter fellesangen ‘Å eg veit meg et land langt der oppe mot nord’ tok

 Hans Kasper Andresen i sin 3 minutter oss med til opplevelser i Australia og avansert form for sprit og appelsinsaft-‘frakt’ til Norge derfra.
 Torodd Nordeng: Stortinget sett fra innsiden
Med bakgrunnen for vår grunnlov og sitt arbeid i Stortinget gav Torodd Nordeng oss innblikk i sitt kveldens foredrag. 6 personer er basis for vår grunnlov:
 1. Den greske filosofen Sokrates gav starten med ordet ‘dialog’, samtale
2. Jesus med fremheving av individet,
3. Engelskmannen John Locke, liberalismens far, med menneskenes rett til individuell frihet, rett til liv  og rett til å si hva en vil,
4. Franskmannen Voltaire sin fremhevelse av individuell menneskerett mot makt og for religiøs frihet 5. Hans landsfrende naturfilosofen      Rousseau sin mening om menneskenes naturlige fellesvilje til å fremme det gode og å kunne styre seg selv,  og  til slutt
6. Franskmannen Montesquieu som satte system i en tre deling for en maktfordelingen i en stat:
·         1. den lovgivende del, den folkevalgte, 
·         2. den utøvende del dvs. de styrende (regjeringen) og
·         3. den dømmende makt.
 
Med denne bakgrunn er vår Grunnlov fra 1814 verdens nest eldste i verden etter grunnloven i USA fra 1787. Han gikk så inn på Stortingsarbeidet, rutiner og arbeidsformer, valg av representanter, og deres rolige og saklige arbeidsform i motsetning til nasjonalforsamlingene i andre land. I utlandet var mange imponert over blant annet Stortingets kontrollkomitearbeid og tilhørende Riksrevisjon. Lobby- virksomhet og påvirkning av avgjørelser var han også innom.
Ref: T.Å.

















Referat møte 15. februar  2016  Mat fra Toten

President Johs ønsket velkommen, spesielt til mange nye fjes, og viseguvernør (AG Oppland Øst) Georg B. Jenssen, Gjøvik RK

3 min v/Terje Balke som hadde med en «veggtavle» fra Vestre Balke, med «ettermele» fra dødsfall i 1782. Hans første kjente forfader på gården!


Hovedprogram, Mat fra Toten v/ Tor Johannes Rogneby
Han er styreformann i Mat fra Toten, som ble stiftet i 2008 – med  32 eiere og 100 produsenter. Produktene er i første rekke grønnsaker og poteter, men også kjøtt og egg samt foredlingsprodukter. Målet er å bygge en merkevare og styrke konkurranseevnen. Slagord: «Ækte,gromt og raust.»  Vanskelig å komme inn hos de 3 dagligvarekjeder – idet 2 personer i praksis avgjør hvem som får leveransene.


Nytt: Mat fra Toten til folket. Har kommet inn hos flere gourmetrestauranter i Oslo. Logistikk: bestilling på nett. Levering 2 ganger i uka. I vekstsesongen er varene under 24 timer gamle. Man har hele 100 varelinjer!                                                                                                                 

Ref: Øivin Aas



Referat møte 8. februar  2016   Egoforedrag Johan Dyste

Johs åpnet møtet og presenterte forslag fra styret om et nytt lotteri for å skaffe inntekter til klubbens drift og prosjekter. Det var ingen som ytret seg imot lotteriet, og det vil bli satt i gang fra neste møte.


 Tor R. tok 3-minutter på sparket. Han hadde nylig vært i Kenya og besøkt «vårt» vannprosjekt Dala Rieko sammen med Ole Harald F. og noen medlemmer fra våre nabo-klubber. Det hadde vært mange høydepunkter underveis, bl.a. på 3 barneskoler som var glad for å få besøk så langveis fra. Tor skal komme tilbake med en egen presentasjon av turen sammen med Ole Harald.


Dagens program var ego-foredrag av Johan Dyste.                                                                                                                                                        Han er 68 år, gift med Randi fra Levanger. Hun arbeider på Reinsvoll sykehus, Johan har eid og drevet gard  - «Oppistugua» i Dystegrenda med 300da og 150 vinterfora sauer - ved Lund i Kolbu. Johan har bodd i Kolbu hele livet med et par opphold «ute» i forbindelse med utdanning, bl.a. 2 år på Storhove Landbruksskole ved Lillehammer.


Sammen med Randi har han 4 døtre: Stine, Ane, Ida Pauline og Ingrid. Hittil er det blitt 9 barnebarn. Alle har funnet yrker de trives med i helsevesen og skoleverk. Det blir lett noen gode diskusjoner når de treffes. Johan har vært med en periode i kommunestyret. Eldste datter har tatt over gården, men Johan har nok å drive med både som gardsarbeider og i skogen med ved og vedsalg. På gardstunet er det rester av et alter med stor antikvarisk verdi fra en stavkirke som stod der, bygd på 1200-tallet.

Etter Johans egoforedrag redegjorde Øivind N. om utviklingen i prosjekt Pilegrimsstatuen. Det er fortsatt en del som trengs for å få fullfinansiert stauten. Vår klubb har bestemt å gi kr. 25.000,-.                                                                                                                                                        Ref: Kai Aa. 



Referat møte 1. februar  2016  Kaffe- og komitemøter




Vi sang optimistisk: "Kommer våren nå, kommer våren............"

3-minutter var ved Kai Åsen som fortalte om sitt salg av sin nettadresse på toget fra Trondheim.Det var visst ikke helt permanent.
Kai la også ut om sine betenkligheter med kommunesammenslåing. Denne delen av treminutter var vel litt på kanten, men vi er romslige på Toten eller litt under radaren, som han uttrykte det.

Øyvind N holdt et oppfriskningskurs om Rotary Foundation, som vi har lett  for å glemme.  Han presiserte at det var en god ide å legge inn en automatisk betalingsordre  på f.eks. 100 kr i måneden, da slipper vi maset med jevne mellomrom.
Ref. HKA

Referat møte 25. januar 2016.     Egoforedrag  - Lasse Gran

Sang:  «Tømmerkoievise»

3-min Øivin Aas som snakket om «The 4 Way Test» En god leveregel, men det hender en må avvike litt i det praktiske liv.


Egoforedrag ved Lasse Gran.

Egentlig nordlending født på Helgeland, hvor far var lærer og mor var doktor. Da søstera ble født 2 mnd. for tidlig, ble mor pakket inn i ulltepper og kjørt på kjelke til kaia.

Han hadde et omflakkende liv, bodde 5-6 steder før han var 11 år. Albert Schweitzer var hans helt etter å ha lest en bok om han. Kom til Toten i 1955. Måtte søke om tillatelse for å kjøpe bil, det var mor som hadde førerkort. I tenårene ble friidrett et samlingspunkt. De åndelige interesser var på bedehuset på Lillo. Traff Maia på leir Bergen

Ref: T.B


Referat møte 18. januar 2016. 12 år som ordfører på Østre Toten - Hans Seierstad



Presidenten åpnet møtet og leste et ord til ettertanke. Klubben stemte i med «Jag har bodd ved en landsväg».


3-min av Trond Årstad vedrørende  handelskjeder,  merkevarer, makt og priser som legges inn i systemene.


 Mikkel Sørheim ble tatt opp i klubben, og presidenten ønsket han velkommen.


 Foredragsholder var tidligere ordfører Hans Seierstad (Sp) som fortalte om sine erfaringer i politikken, og oppsummerte 12 år som ordfører i Østre Toten. Han startet i Oppland fylkestinget i 1991 40 år gammel, og ble der i 12 år. Virket innen psykisk helsevern og skole. Mange ganger var det harde drøftinger. Var fylkesordfører i 4 år, og budsjettet i 1999 var en stor påkjenning.


 I 2004 ble han ordfører i Østre Toten med nye oppgaver, penger og busjett i størrelse 1 milliard i 3 stk 4-årsperioder. Med ref til oljebyen Stavanger var det morsomt å se hvordan innlandet taklet oppgavene.


Kommuneplaner måtte utarbeides på kontoret, han måtte lytte til folk og skolestrukturen var moden for diskusjon. Skolesaken med nedlegginger berørte mange bygder.


Han avsluttet med tanker om framtidas kommunereform, dugnadsarbeid og nye store krav som krever frivillighet.


Ref. EBB




Referat møte 11. januar 2016  Hvordan er det å være AS Bonde

Randi B H hadde fødselsdag og ble feiret med bursdagsapplaus.

«Minnenes melodi» ble sunget flerstemt og med synkopering.

Det ble orientert om foredrag med Stein Lier-Hansen, adm dir i Norsk Industri, 02.02.2016 på Strandhotellet,

se egen e-post om dette.

Per Y. holdt 3-minutter.


Johan Arild Hveem holdt foredrag om sin virksomhet, Hveem Nord Østre AS som ble stiftet i 2000. Han er en av de få «AS-bøndene» på Toten.

En av fordelene med AS er å kunne holde risikoen innenfor AS’et. Dette gjelder både ved store investeringer, men også for å stå bedre rustet til å møte de stadig mer krevende kontraktsregimene de blir presentert for fra dagligvarekjedene.

Med årene har dette blitt en tøff bransje å operere i. Avtalene har blitt mer omfattende, men kortsiktige, og det er en mengde juridiske spissfindigheter å forholde seg til. Risikoen og fallhøyden er stor.

Ref: Jan Steinar Egenes


Referat møte 4. januar 2016  Komitèmøter

Presidenten åpnet møtet og ønsket alle frammøtte godt nyttår !

En spesiell velkomsthilsen til kveldens gjest, Odd Skaug fra Eina.

Hans Fossum ble behørig gratulert med sin bursdag.

Utvalgt sang ble avsunget: «Det er min sjel en frydfull  trang.»


 Dagens 3 min. var ved Tormod Skaug.

Han redegjorde litt om sin egen helsetilstand, som for sin del, dessverre hadde medført noe dårlig frammøte i klubben i seinere tid. Videre framhevet han Rotary som en fremragende verdensomspennende organisasjon med stor vekt på kameratskap og internasjonal forståelse.


Gjesten, Odd Skaug, fortalte at han deler av året oppholder seg i Tyrkia, hvor han også er medlem i Alanya Internationale Rotaryklubb. Klubben har nå mange aktive medlemmer i alderen 35 til over 70 år, og inneværende år er det en nederlandsk dame som er president.  Rotaryorganisasjonen kom til Tyrkia i 1954, og første klubb ble startet i 1955.

Odd Skaug avrundet med å ønske vår klubb et riktig godt nyttår, og inviterte alle til å besøke klubben i Alanya Han overleverte samtidig Alanyaklubbens vimpel, noe president Johs. umiddelbart besvarte med takk og overleverte Østre Toten Rotaryklubbs vimpel som en hilsen tilbake fra oss.


Så var det kort tid igjen for komitemøter.

Presidenten avrundet med å fortelle at nytt medlem Ragnar blir plassert i programkomiteen, mens

nytt medlem Johan plasseres i kamerat- og festkomiteen.

Innkom.president  Kai brakte på bane tanker om komiteledere for neste rotaryår. Han ønsket tilbakemeldinger innen 31.jan. d.å.

Så var det kaffe.   Ref: TF.



Referat møte 14. desember 2015 Juleavslutning

President Johannes hadde som vanlig ord til ettertanke, kveldens var: «Bare en dråpe i havet, men hva hadde havet vært ute dråper.»

Som en gledelig avslutning på 2015, ble det tatt opp tre nye medlemmer i klubben:                                                             Johan Dyste, Eilert Nyhuus og Ragnar Grimstad.

Dagens sang var en juleavslutning verdig, “ Deilig er Jorden”

3-min var ved Lasse Gran som tok utgangspunkt i Kirkeakademiets tema om julesalmer. Men av de 10 som ble trukket fram var det ingen nye. Spørsmålet han stilte er om noen av de nye som har kommet inn i den nye salmeboka vil oppnå samme status og popularitet som de gamle. Han trakk fram 3 salmerog tente 4 lys som i salme 3:

 
1 
TENN LYS !   (Eyvind Skeie)
 Et lys skal brenne for denne lille jord.
Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor.
Må alle dele håpet så gode ting kan skje.
Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det.
  
2
 EN STJERNE SKINNER I NATT av samme forfatter:
Nå er den hellige time 
vi står i stjerneskinn 
og hører klokkene kime 
nå ringes julen inn. 
 
3
  1. No tenner vi det første lys, aleine må det stå
    Vi venter på det vesle barn i krybba lagt på strå.
  1. No tenner vi det andre lys, dei står der stilt og skin. Vi venter på at Gud vår Far vil senda sonen sin.
  1. No tenner vi det tredje lys, det er eit heilag tal. Vi venter på at Kongen vår skal fødast i ein stall.
  1. No tenner vi det fjerde lys, og natta vert til dag. Vi venter på ein Frelsarmann for alle folkeslag.
 

Videre trakk han fram de tre vise menn som fulgte stjernen til Betlehem og som i vår tradisjon harfått navn og blitt til konger. De var som oss underveis på søken etter noe. Han kom inn på at våre nye landsmenn med en annen trosbakgrunn ikke er redd for de troende, men kanskje mer skepiske til de som ikke tilkjennegir noen tro. Og tro er ikke å beherske de vanskelige teologiske spørsmål men å hente fram barnet i seg.

Dagens sang var en juleavslutning verdig, “ Deilig er Jorden”

Torfinn fortalte om bakgrunnen for "Deilig er Jorden” og dens dikter Bernhard Ingemann.

Og så var det kaffe og bløtkake og utlodning. Simen hadde som vanlig med sin utskårne klokke og heldig vinner i år var Terje Balke. Utlodningen innbrakte mer enn 7.000 kroner.

Ref: hpg

 
 
 
Referat møte 07. desember 2015   Kaffemøte

President  innledet møtet med dagens ord til ettertanke.  Denne gang: Den gylne regel som går igjen i mange av verdens religionene, men med ulike formuleringer:                                                                                                                                                                                                                                   I kristendommen: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem.                                                                                                 I jødedommen: Gjør ikke mot din neste noe du ville mislike dersom det ble gjort mot deg.                                                                                                 I islam: Dere skal ikke gjøre urett, men det skal heller ikke gjøres urett mot dere.



 Dagens sang var «Lys og varme» av Åge Aleksandersen



Torfinn Staff hadde 3-min og snakket om ord og uttrykk som har kommet inn vår daglig tale.  Noen syntes han var vanskelig å kunne forstå.  Et eksempel han nevnte var begrepet «Fattigdomsgrensa».  Hvor går den spurte han. Han mente at alle kan ikke ha råd til alt.  Alle kan ikke få eller ha alt. Han lot tankene dvele ved nærmiljøer her for et par hundre år siden, da det ennå var fastboende mange steder ute på Totenåsen.  Hva levde de av?  Var det noen fattigdomsgrense der i den tiden?



 Øivind Nerby orienterte at det var satt ned en komite for innsamling til statuen ved Bygdestua. Leder er Hans Kasper Andresen.            

Komiteene i rotaryklubben samlet seg så i arbeid og kaffedrikking.                                                                                                                                      

Ref. Eva



Referat møte 30. november  2015   Bedriftsbesøk på kyllinggarden Bjørnstad,  Kapp

 Kveldens møte var bedriftsbesøk på kyllingoppdrettet hos Thorleif Bjørnstad på Kapp. Verten tok oss vel imot og gav en fyldig orientering om anlegget og driften av dette.

Anlegget som kan huse inntil 24.000 oppdrettskyllinger pr. innsett ble satt i drift i desember 2014. Driften styres automatisk med 4 forrekker og 6 drikkerekker. Vannbåren varme og varmluft med propan som kilde sørger for oppvarmingen. Ved innsett er temperaturen 34 grader C. Denne trappes gradvis ned i løpet av foringsperioden som er på 30-31 dager. I sommerhalvåret er kjøling og støvdemping særdeles viktig. Stans i strømtilførselen vil være en katastrofe for driften av anlegget. Derfor er kyllingoppdrettet utstyrt med nødstrømsaggregat. Hele produksjonsprosessen er datastyrt og må dokumenteres for hver dag med forbruk av for og vann, temperatur, fuktighet og gjennomsnittsvekt pr. kylling.   


I løpet av oppdrettsperioden øker vekta på kyllingen fra ca. 45 til 1180 gram som er ideell slaktevekt. Oppdrettskyllingen kommer fra Solør og leveres som slaktekylling til Herland i Rakkestad (Prior) for salg som merkevaren Kyllinggården til Meny -kjeden. Oppgjør for kylling avregnes pr. stk. ved innkjøp og pr. kg ved salg av slaktekylling. Mellom hvert innsett går det minst 10 dager hvor huset høytrykksvaskes grundig med såpe. Tap av kylling er en økonomisk risiko ved alle kyllingoppdrett. Det har i seinere år vært mye fokus på bruk av narasin som fòrtilsetningsstoff for å redusere dødelige skader på oppdrettskyllingen. Men Mattilsynet er bekymret for at narasin kan bidra til utviklingen av antibiotikaresistens hos oss mennesker. For å unngå videreføring i næringskjeden er derfor narasin nå i ferd med å bli faset ut til fordel for andre vaksinasjonsmidler. Thorleif Bjørnstad har hele tida produsert kylling uten narasintilsetting i foret. Til tross for dette har han greid å holde dødeligheten under oppforing til ca. 2% (normalt 5 %).


Bedriftsbesøket ga oss et interessant innblikk i hvorledes et moderne kyllingoppdrett driftes – nok et eksempel på utviklingen mot stadig større driftsenheter med høy kompetanse i norsk landbruk.   Ref. Hans F


Enda et referat fra Rotary-møtet 30/12 2015

Dagens møte ble avholdt  i Thorleif Bjørnstad  sitt nye  kyllinghus Presidenten ønsket velkommen og det ble applaudert for Jan Steinar Egenes som har bursdag  denne uka. Ordet ble deretter gitt til vår vert Thorleif Bjørnstad som presenterte seg og fortalte kort om sitt driftsopplegg, før vi fikk en grundig innføring i hans broilerproduksjon.


 Thorleif driver i tillegg til garden Bjørnstad en del leiejord , til sammen ca 950 da,hvor han dyrker forskjellig  typer korn og grasfrø  på frøkontrakt med Felleskjøpet . I 2014 bygde han nytt kyllinghus. Han kjøper inn mellom 20 000 og 24 000 kyllinger i hvert innsett, ca 8 innsett hvert år. Kyllingene e r 1 dag gamle ved innsett og slaktes ut etter 31 dager. Mellom hvert innsett må huset vaskes og desinfiseres og tørkes opp. Det må gå minst 10 dager mellom hvert innsett.


Narasin ,en type antibiotika, har frem til det siste vært brukt som fortilsetning i alt kyllingfor. Etter at det sist år ble satt et sterkt fokus på eventuelle negative effekter av dette stoffet, er det bestemt at bruken av det skal fases ut. En del produsenter har allerede sluttet å bruke narasin, bl a Thorleif.  Dette krever mer arbeid og årvåkenhet av produsenten, og fremforingstida blir ca en dag lenger pr innsett. De som produserer uten Narasin får noe bedre betalt. Thorleif har så langt hatt svært liten dødelighet, mellom 1 og 2 %. Han har også svært gode resultater når det gjelder fotputeskader. Broilerproduksjonen er en krevende produksjon der marginene er små. Full kontroll med tempereatur, luftfuktighet, co2 , fòr og vanntilgang er avgjørende. Alt blir styrt og overvåket av elektronikk, som varsler Thorleif på telefonen om kritiske verdier registres. Det er installert nødaggregat som starter automatisk om strømmen blir brutt. Huset har vannbåren varme , som i hovedsak distribueres gjennom varmerør i gulvet. Vannet varmes opp med propan.  Ref. J.D.


 Referat møte 23. november  2015    Årsmøte med valg

Møteleder: past pres Tor Raudajoki Potensielle nye medlemmer ønsket særskilt velkommen. Sang: Høstvisa

Hans Stabbetorp dvelte i sine 3 minutter ved begrepet lederskap. Han ga eksempler på personer som i sine posisjoner står fram og viser lederskap, f eks president Obama, Angela Merkel, Raymond Johansen. Poenget er å stå fram og derved vise lederskap.

Pastpresidenten refererte til sin mytekalender og merkedager, feks Billy the Kid som levde i tidsrommet 1860-1881. Alf Prøysen som døde i 1970, og i 1978 ble stemmerettsalderen satt til 18 år.


 Årsmøtet

Årsmelding ble referert (sendt på e-post til alle medlemmer).  Regnskap og fastsetting av kontingent  er tidligere behandlet.

Valg:  

President for Rotaryåret 2017-18: Jan Steinar Egenes.

For rotaryåret 2016-17:

Kasserer Hans Stabbetorp  og sekretær Tor Hærdig: Gjenvalgt.

Styremedlemmer (etter skriftlig avstemming): Terje Balke og Hans Fossum.

Varamedlemmer 1. Lasse Gran,  2. Ivar Lad

Påminning om guvernørbesøk (Gjøvik) onsdag 25.11.   Ref: Ivar


Referat møte 16. november  2015   Tømmerfløting på Mjøsa i tidligere tider


 I presidentens fravær ble møtet ledet av visepresident Kai Billy Aasen. Dagens gratulant var Ivar Lad som har bursdag 22. november.Møteleder mente  at dagens sang måtte tilpasses hovedprogrammet og forslo ”Så seiler vi på Mjøsa” – og slik ble det.



 3-min: Øivind Nerby overrakte et gammelt dybdekart over Mjøsa til klubben, og klubben ga det videre til Mjøsmuseet.  Kartet var så stort at det dekket hele langbordet. Samtidig fortalte han om Mjøsas betydning blant annet da ammunisjonsfabrikken ble lokalisert til Raufoss.



 Hovedprogram: Tømmerfløting på Mjøsa i tidligere tider v/ direktør Arne Julsrud Berg

Han fortalte levende om fløting på Mjøsa fra 1600-tallet fram til slutten i 1980. Fram til 1860 bygde de store flåter av tømmeret som de skaffet framdrift ved hjelp av seil og årer. På den måte kunne de frakte tømmeret helt fra Lillehammer til Eidsvoll. Det kunne ta hele sommeren. Da dampskipene kom ca. 1860 ble det en helt annen tid; da kom sagbrukene og trelastbedriftene. Den første storhetstiden for fløytinga av var i perioden 1860 til 1921. I 1921 kom det nemlig et krakk i tømmerprisene. Den neste storhetstida var i 1950-60 åra. Datidens motorbåter kunne frakte opptil en million tømmerstokker. Slutten kom da ”gråtassen” og lastebilene overtok transporten. Sammenlignet med dagens metoder var fløting en meget miljøvennlig transport og dessuten var det gunstig for tømmeret å bli oppbevart i vann. Mjøsas viktigste betydning i dag og i framtida er sannsynligvis  som vannreservoar.  Innholdet er hele 56.000.000 m3 og er Norges største vannmagasin. Gjennomstrømningen  fra Lillehammer til Eidsvoll tar 5,5 år.  Ref:HL

Referat møte 9. november  2015   Toten Almenning Lodd 3, 4 og 5

President Johs. åpnet møtet. Vi sang Tømmerkoievise av Børli. Flere potensielle nye medlemmer møtte, noe som tegner godt for klubbens framtid. Presidenten ba om at samtlige presenterte seg. 

 3- min ved Tor Raudajoki. Han hadde kjøpt leilighet i Tyrkia – Alanya for mange år siden og benyttet den med besøk ca. 4 turer i året, tilsammen ca. 35 – 40 døgn. Mange er kanskje skeptiske til Tyrkia og stedet der, men det er en flott plass med fine folk. Alanya Internationale Rotaryklubb har 20 medlemmer fra 10 forskjellige land, Norge, Danmark, Finland, Nederland, Polen, Irland, Litauen, Tyrkia, England og Tyskland, folk fra ulike lag og ulik bakgrunn. Fra Norge en prest på ett års opphold. Gj.snitt alder ca. 50 år. Hovedprosjekt nå å gi støtte og hjelp til en skole for vanføre barn. Et større prosjekt er støtte til opplæring av lærere innen mentale og psykiske sykdommer. Gode formål. 

 Hovedprogrammet var ved almenningsbetyrer Mats Halvorsrud, som fortalte om Toten Almenning Lodd 3, 4 og 5. Almenningene har felles drift men hvert sitt styre. Arealet er i alt 151 000 dekar. 22 000 daa er fredet. Ca 20000 m3 tømmer tas ut hvert år med verdi ca. 8.5 mill.kr. Tømmeret selges til Mjøsen Skogeierforening. 130 000 planter settes ut hvert år. Kjøpes fra Trysil planteskole. Gode beiteforhold, 364 storfe og 7658 sauer har beitet i almenningene i sommer. 24 elg er felt. Også hjortejaktkvote på 20 dyr. Vel 800 festetomter, kommunal regulering og klare regler både fra almenningene og kommunen. Inntekter av festeavgift ca 1 mill. kr i lodd 3, mindre i 4 og 5. 3 nye hytteområder Hersjøen, Fjæluhøgda og Nybrenna. 15 mil skogsbilveier. Snart er 4 automatbommer i drift på åsen. Og i Rognlia kommer også en ny bom.. Nær 1000 har bruksrett i almenningene. Disse får nå en gjennomgang. Mange bruk kan miste retten da brukerstatus er endret. For 2014 er rabattbeløpet kr. 725000.-. Almenningene har ingen fast ansatte fra 2016 utenom bestyrer i full stilling og kontorhjelp i 40 % stilling. Mats fikk klubbens spesielle skål til takk. Så var det kaffe.                                 Ref: Øivind N. 

Referat møte 2. november 2015    Kaffe- og  komitèmøte

President Johs kunne åpne med å ønske 2 potensielle nye medlemmer velkommen inn i klubben: Eilert Nyhuus og Johan Dyste.Johs hadde funnet et ord for dagen, av Hans Børli: Signet være den som kan sitt yrke, uansett hva det måtte være.


 3-min hadde Erling L. som fortalte om personlige opplevelser med bl.a. at han for noen år siden vant i Lotto. Han brukte en del av pengene på et sommersted på Møre og resten ga han til barna. Han er blitt veldig glad i stedet, og brukt mye ressurser på restaurering. Det har kostet mye, men nå har ett av barna tatt over ansvaret, og Erling er glad for at stedet blir i familien, som kan treffes der av og til i ferier mm.


Øivind N. refererte fra møte i komiteen for Pilgrimsstatuen som er planlagt reist ved Bygdestua. Klubben har vedtatt å bidra til å få realisert dette. Kunstneren Henning Engelsen har forespeilet en samlet kostnad på ca 500.000. Vår klubb har ikke økonomi til å være med på noe stort beløp, men forslag om å stille opp med kr. 25.000 ble bifalt ensstemmig. Det må påregnes at beløpet må dekkes inn ved ekstra innbetaling fra medlemmene. Vår klubbs medlemmer i komiteen (Øivind N, Hans Kasper og Lasse) er engasjerte på å bistå med å skaffe midler fra kilder ellers, og Rotary vil da på flere måter  ta del i prosjektet.

Det var deretter komitemøter.    Ref. Kai Aa. 



IKON Her kan du laste ned referat fra møte xx.xx.xxxx.



TRENGER DU HJELP? 

Du finner dokumentasjon på denne løsningen her eller send en melding til support@rotary.no

HUSK Å FJERNE DETTE NÅR DU HAR REDIGERT DENNE SIDEN!




Sosiale medier

Meeting info

Venue: BYGDESTUA
Address: Hoffsvangen
Postal Code: 2850
City: Lena
Country: NO
Day: Mandag
Time: 18:30
Language: no

Plasser innhold her

Event archive



roterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...